GündemSabancı Vakfı altından vazgeçti

Sabancı Vakfı altından vazgeçti

17.07.2010 - 00:52 | Son Güncellenme:

Sabancı Vakfı, başarılı öğretmenlerine verdiği altın ödülünü kaldırdı. İddiaya göre Bakan Yıldırım’ın yakını olan Ödül Komisyonu Başkanı İlçe Milli Eğitim Müdürü Çalışır, istediği aday için baskı yaptı

Sabancı Vakfı altından vazgeçti

Sabancı Vakfı, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’nde görevli başarılı öğretmenlerine geleneksel olarak verdiği 80 altınlık ödülü tartışmalar nedeniyle kaldırdı. Ödülü dağıtan komisyonun başkanlığını yapan Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır’ın istediği adayın kazanması için üyelere baskı yaptığı iddia edildi.
Tartışmayı TBMM’ye taşıyan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Bakan Nimet Çubukçu’nun yanıtlaması isteğiyle bir soru önergesi verdi.
Her yıl dağıtılan ödül için oluşturulan kurula şube başkanlarından biri başkanlık ederken, 2009’da Çalışır’ın ani bir kararla komisyon başkanlığı yaptığı iddia edildi.
Birinciye 40, ikinciye 25 ve üçüncüye de 15 altının verildiği yarışmada, Çalışır’ın birinciyi seçmek için öğretmenlerden oluşan juriye baskı yaptığı iddia edildi.
Bu iddialar üzerine Sabancı Vakfı, başarıyı teşvik amacıyla 1997’den itibaren verdiği ödülü öğretmenler için kaldırdı. Vakıf başarılı öğrencilere verdiği ödülü ise devam ettirdi.
Ak Parti’li bir siyasetçinin yakını olarak kendini tanıttığı öne sürülen Çalışır’ın bazı bürokratlar tarafından korunduğu idda edildi.

İnce, soru önergesi verdi
İnce, soru önergesinde, “Çalışır’ın Ulaştıma Bakanı Binali Yıldırım’la akrabalığını öne çıkartarak, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muhammer Yıldız üzerinden baskı uyguladığı; bu soruşturmayla ilgili olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve inceleme, soruşturma, değerlendirme bölümü sorumlusu Ahmet Koçibar’ın ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sadettin Pircioğlu’nun Çalışır’ı koruyan bir tutum içine girdiği” yönündeki iddiaları da hatırlattı.
Sakıp Sabancı ve Dilek Sabancı eğitim ödüllerinin tasarruf hakkının vakıfta olduğunu belirten Sabancı Vakfı, 3 Şubat 2010 tarihinde İstanbul Valiliği’ne gönderdiği yazıda, öğretmen ödüllerinin amacından farklı algılandığını ve öğretmenlerin teşvik amacını yerine getirmediğinin tespit edildiğini vurguladı. Vakıf yeni bir karara kadar altın ödülünün verimeyeceğini ifade etti.

Şikâyetler geliyordu
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Paçacıoğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Ödül kriterlerileinde yapılan değişiklikler nedeniyle ödül vermeyi durdurduk. Sakıp Sabancı’nın vasiyetinde teşvik ödülünün verilmesi yönünde bir isteği vardı. Ödüllerle ilgili öğretmen ve ilçe milli eğitim görevlilerinden şikayetler geliyordu.
Milli Eğitim ve okullarla sık sık görüşmemize rağmen, ödül konusunda kimseyi memnun edemedik. Mütevelli heyetimiz ödül alacak öğretmenlerin belirlenmesinde yeni kriterler belirleyinceye kadar öğretmenlere ödül vermeyi durdurduk. Heyet yeni bir karar alırsa tekrar verilemeye başlanacak. Heyet Başkanı Güler Sabancı yaşananlara üzüldü.”

Yazarlar