27.04.2018 - 17:37 | Son Güncellenme:
Rota virüsü nedir?
Rota virüsü, kişinin yaşına göre değişmekle beraber ortalama beş ve beşten fazla kez sıvı bir şekilde dışkılama durumuna sebep olan virüstür. Bebeklerde günlük normal dışkılama sayısı ortalama yediden fazla olduğundan bu sayı yetişkin bir insan vücuduna göre çok daha fazladır. Bu nedenle virüs tanısı hastanın yaşına göre konulmalıdır. Kişi çok fazla dışkılıyorsa fakat dışkı sıvı halde değilse bu durum rota virüsü olarak sayılmaz. Özellikle çocukluk çağındaki hastalarda ölümcül sonuçlar doğurabilen rota virüsü dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Direkt olarak ince bağırsakları etkileyen ve emilimi azaltan virüs, çok fazla sıvı kaybına neden olur.
Rota virüsü bulaşıcı mıdır?
Rota virüsü bulaşıcı bir virüstür. İshal sorunu ile hastaneye başvuran birçok hasta vücuduna rota virüsü bulaştığı için ishal ile karşılaşmaktadır. Virüs, yiyeceklerden, ellerden, rota virüsü taşıyan kişinin dışkısından ve elimizin dokunduğu her türlü eşyadan bulaşabilir. Özellikle çocukların bilinçsizce çoğu yere dokunma isteği hastalığın çok daha hızlı yayılmasına neden olur. Dünya genelinde 5 yaş altındaki çocuk ölümlerinde en sık görülen 2. hastalık rota virüsüdür.
Rota virüsünün belirtileri nelerdir?
Rota virüsünün en belirgin belirtisi ishal olsa da ishale ateş ve kusmada eklenebilir. Özellikle bu belirtilerin tehlikeli yanı sürekli olarak tekrar edip vücutta yüksek oranda sıvı kaybına sebep olmasıdır.
Rota virüsü aşısı nedir?
Rota virüsü aşısı, özellikle vücut direnci çok az olan bebeklere önlem amaçlı uygulanması gereken yöntemdir. Sonuçları ağır olabilecek bu hastalığın önceden önlenebilmesindeki tek fırsat rota virüsü aşısıdır. Ağızdan şırınga yoluyla verilen aşıyı ülkemizde 2 firma yapmaktadır. İki doz şeklinde gerçekleşen süreçte iki doz arasında en az 4 hafta bulunması gerekir. Bu zaman aralığı bırakılmadığı takdirde dozların bebeğe ağır gelme ihtimali söz konusudur. İlk doz bebek en az 6. Haftanın içine girdiğinde uygulanmalı ve 15. Haftadan sonraya bırakılmamalıdır.
Rota virüsü aşısı nerelerde yaptırılabilir?
Rota virüsü aşısı, Sağlık Bakanlığı’nın ulusal aşı takviminde bulunmadığından Devlet Kurumları tarafından karşılanmaz. Aile hekimi hastaya aşı uygulanması gerektiği kanaatine varırsa reçete sistemi ile aşı uygulanabilir. Bu gibi bir durum harici aşı özel kurumlarda yaptırılmalıdır.