Gündem‘Risk yok’ ama görüntü ürkütüyor

‘Risk yok’ ama görüntü ürkütüyor

27.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beklenen yağmurların yağmaması ve havaların da ılık gitmesi sonucu barajlardaki su, son 14 yılın en düşük seviyesine indi.

‘Risk yok’ ama görüntü ürkütüyor

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Yağışsız geçen günlerin ardından İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 30’un altına inerek 14 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Haberin Devamı

Yaz aylarında barajların doluluğu yüzde 100 doluluğa ulaşırken İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, Alibeyköy Barajı’nda yüzde 15.76, Büyükçekmece’de yüzde 32.96, Darlık’ta yüzde 27.65, Elmalı’da yüzde 25.7, Istrancalar’da yüzde 24.56, Kazandere’de yüzde 4.64, Ömerli’de yüzde 32.32, Pabuçdere’de yüzde 4.39, Sazlıdere’de yüzde 35.68, Terkos’ta ise yüzde 35.9 olarak kaydedildi.

‘Problem görmüyoruz’

Barajlardaki son durumu Milliyet’e anlatan İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, “Baraj doluluk oranlarımız yüzde 30 civarında, son 14 yılın en düşük (25 Ocak itibarıyla) seviyesinde. Ayrıca geçtiğimiz 3-4 aylık periyotta mevsim itibarıyla son yılların en az yağış aldığımız dönemi oldu. İdaremizin, su kaynakları farklı yağış bölgelerini kapsayacak şekilde geniş bir alanda yer aldığını göz önünde bulundurduğumuzda su temini açısından bir problem öngörmüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İSKİ’nin su temini amacıyla kullandığı ondan fazla barajı bulunduğunu söyleyen Solmaz, “Bu barajların bir kısmı doğrudan içme suyu arıtma tesislerimizi beslerken bir kısmı da ana barajlarımızı beslemektedir. Bu sebeple bazı barajlarımızın yüzde 10’un altına düşmüş olması su sistemimiz açısından bir risk oluşturmamaktadır. Ayrıca doluluk oranlarımızda görünmeyen regülatör sistemlerinden de ihtiyacımızın yarısına yakınını veya duruma göre daha fazlasını karşılamamız mümkündür. İstanbul’da kısa dönemde bir susuzluk yaşanmasını öngörmüyoruz. Ayrıca 2053 yılını hedef alan Su Master Plan çalışmalarımız sürmekte ve bu plana uygun olarak önümüzdeki yıllara yönelik yeni su kaynaklarının planlaması ve devreye alınmasına yönelik çalışmalarımızda sürüyor” diye konuştu.

Melen Barajı gecikti

Son 14 yılın en düşük seviyesinde olunmasına rağmen bir sıkıntının söz konusu olmadığını ifade eden Solmaz, “İstanbul ölçeğinde su kullanımı olan bir şehir için, birkaç ay, hatta 1-2 yıl içerisinde yeni bir planı hayata geçiremezsiniz. Nüfus ve yağış öngörülerine paralel olarak çalışmalar çok önceden başlatılır ve sürdürülür. Şu anda göreceli olarak bir sıkıntıdan bahsediyorsak bunun sebebi Melen Barajı’nın devreye alınmasının gecikmesidir. Melen’in gecikebileceği öngörüsü ile Melen 3 Terfi Merkezi devreye alınarak daha fazla su sağlanacaktır” dedi. Solmaz, “En kötü ihtimali öngörerek, Melen 3 Terfi Merkezi’ni devreye alacağımız gibi, bu sistemin beslediği Cumhuriyet Arıtma Terfi Merkezi’ne yönelik ilave yatırımları da tamamladık” ifadelerini kullandı.

Yazarlar