GündemRegaip Kandili nedir, Regaip ne demek? Regaip Kandili önemi, faziletleri...

Regaip Kandili nedir, Regaip ne demek? Regaip Kandili önemi, faziletleri...

18.02.2021 - 00:09 | Son Güncellenme:

İslam aleminde Regaip önemli bir yere sahiptir, ayrıca kandillerin de ilkidir. Kelime kök olarak arzulamak, meyletmek anlamlarına gelmektedir. Bu mübarek gün Regaip Kandili ne zaman merak edilirken, Diyanet İşleri Başkanlığı dini günler takviminde tarih yer aldı. Peki, Regaip Kandili faziletleri neler?

Regaip Kandili nedir, Regaip ne demek Regaip Kandili önemi, faziletleri...

Diyanet takvimine göre üç ayların ilki Recep ayı içerisinde olan Regaip geldi. Bu anlamlı günde, Müslüman dünyası bol bol ibadetler ve dualar eder. Regaip kelime anlamı merak ediliyor. Hicri takvime göre Recep ayının ilk perşembe gününü cuma gününe bağlayan gece idrak edilir. İşte, Regaip Kandili hakkında detaylar...

Haberin Devamı

REGAİP KANDİLİ NEDİR, NE DEMEK?

Regaip Kandili ya da Regâib Kandili, Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece. Kökü "arzulamak, meyletmek" anlamlarına gelen regâib sözcüğü Kur'an'da geçmez.

 

REGAİB KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR

Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandilindeki “Regâip” kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. "re-ğabe", kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir.Zamanın her anı değerlidir ve boşa harcanan zamanın telafisi mümkün değildir. Bu nedenle insan ömrünün her anı çok değerlidir. Ancak bazı zamanlar vardır ki onların kıymeti diğer zamanlardan daha fazladır. Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı da bunlardan biridir. Halk dilinde "üç aylar" olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir mevsime girişimizin habercisidir. Milletimizin “kandil” olarak adlandırdığıbu geceler, gönül evlerimizi aydınlatan ışıklardır. Tarihimizde Osmanlı padişahı II.Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir.Regaip kandili bilhassa 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için "regâibiye" denilen şiirler yazılmıştır. Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır.Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir. Regâib kelimesi Kur'an'da “Regaib” şeklinde geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır. Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir.

Haberin Devamı

REGAİP KANDİLİ FAZİLETLERİ

Haberin Devamı

Regaip gecesini ibâdetle geçirmenin sevâbı çok büyüktür. Bu gecede kılınacak namazın sünnet veya mendup olması hakkında kesin deliller bulunmuyor. Bu gecede toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten, Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın, çağrışarak cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûh sayılır. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür.