29.05.2018 - 16:25 | Son Güncellenme:
İftar ile sahur arasında 2,5 litre su tüketilmeli
Çorba ile başlanması tavsiye edilen iftar sofraları, hafif yemekler ile donatılmalı ve bünye zorlanmamalıdır. İftar ile sahur arasında geçen süre oldukça kısa olduğu için günlük tüketilmesi gereken su miktarı olan 2,5 litre, bu iki öğün arasına eşit şekilde dağıtılmalıdır.
Yarım saatlik yürüyüşler yapılmalı
Ramazan aylarını oruçlu olarak geçiren kişiler, Ramazan süresince yürüyüş tarzında hafif sporlar yapmalıdırlar. İftarın ardından gerçekleştirilebilecek olan hafif tempolu yürüyüşler, en az yarım saat sürmelidir. Bu sayede oruç tutan kişinin hem yaşam kalitesi yükselmektedir, hem de iftarda yenen yiyecekler bünyeyi zorlamamaktadır.
İftardan 2 saat sonra yürünmeli
Sporun tansiyonu ve kolesterolü düşürerek mutluluk hormonlarının salgılanmasını sağlamasının yanı sıra zayıflattığını ve kalp sağlığını koruduğunu hatırlatan uzmanlar, Ramazan ayında yapılacak yürüyüşlerin iftardan yaklaşık olarak 2 saat sonra gerçekleştirilmesini önermektedir. Dolu bir mide ile ağır bir yemeğin ardından yatmanın veya oturmanın oruç tutan kişiler için sıkıntılara neden olabileceğini belirten doktorlar, hafif yürüyüşleri herkese tavsiye etmektedir.
Ağır sporlardan kaçınılmalı
Dünyanın hiçbir yerinde tok karnına ağır sporların yapılmadığını belirten uzmanlar, oruç tutan kişilerin iftarın ardından kesinlikle spor yapmaması gerektiğini hatırlatmaktadır. Yenilen ağır yemeğin üzerinden geçmesi gereken 5-6 saatin Ramazan aylarında mümkün olmadığını ifade eden doktorlar, vücutta bütün fonksiyonları alınan besini sindirmek olan bedeni tok karnınayken zorlamamak gerektiğini belirtmektedir. İftardan sonra spor yapıldığı takdirde kaslara gerekli kan akışının sağlanamadığı söylenirken, sonuç olarak kalp atım sayısının yükseleceğine ve kalp rahatsızlığı ile kalp krizinin yanında birçok rahatsızlıkların da meydana gelebileceğine dikkat çekilmektedir.