10.06.2016 - 15:26 | Son Güncellenme:
Ramazan iftar menüsü bir diğer adı bugün ne pişirsem de sizler için çok güzel bir Ramazan iftar menüsü hazırladık. İşte birbirinden güzel Ramazan iftar ve sahur yemek tarifleri. Sizi ne pişirsem? derdinden kurtarabilecek ekonomik iftar menüleri ve yemek tariflerini sizler için hazırladık. Sofralarınızın çeşitlendiği değişik yemek tariflerini Ramazan boyunca haberimizden takip edebilirsiniz.
On bir ayın sultanı' Ramazan ayının içerisine girdik. Müslüman alemi tarafından heyecanla karşılanan, mağfiret ayı olan Ramazan ayında insanlar oruç ibadetini yerine getiriyorlar. İmsak vaktinde başlayarak iftar vaktine kadar oruçlu olan müminler, oruçlu oldukları zaman diliminde Allah'ın bu dünyada insanlara sunduğu yiyecek ve içeceklerden uzak duruyorlar. Tüm gün içeceklerden uzak durduğunuzda iftar saati gelince de haliyle ne yemeniz gerektiğine dikkat etmeniz gerekiyor. Hem form açısından hem de sağlık açısından doğru iftar menüsü hazırlamak çok önemli. Hepimiz güzel iftar yemeklerinden oluşan menüleri gün içerisinde hayal ediyoruz ancak bir kaç gün sonunda farklı bir iftar menüsü hazırlamak istediğimizde aklımıza iftar yemekleri için farklı bir tarif gelmiyor. Her gün en güzel iftar menülerini oluşturmada, en iyi iftar yemeklerini menünüze eklemenizde sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. İşte bugünün iftar menüsü...
Şehriyeli tavuk çorbası
Yarım tavuk göğsü, 1 çay bardağı tel şehriye, 1 havuç, 1 soğan,
2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı un, tuz, tavuk suyu.
Tavuk göğsü haşlıyoruz. Kaynar kaynamaz ilk suyunu döküyoruz. Tekrar temiz su koyuyoruz. Tavuk suyuna lezzet katmak için iri doğranmış havucu, soğanı, tane karabiberi, defne yaprağı ve tuzunu koyup kapağını kapatarak tekrar kaynamaya bırakıyoruz. Tavuğumuz pişince alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan tavuğu didik didik parçalıyoruz. Soğanı ve sarımsakları minik doğruyoruz. Çorba pişireceğimiz tencereye tereyağını, soğan ve sarımsağı koyup kavuruyoruz. Unu ekleyip kavuruyoruz. Havucu rendeliyoruz ve ilave ediyoruz. Kavurmaya devam ediyoruz. Soğuk su dökerek kıvamını açıyoruz, karıştırıyoruz. Tavuğu haşladığımız suyu süzerek çorba tenceresine aktarıyoruz. Kaynamaya başlayınca tel şehriyeyi koyuyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. Tuzunu atıyoruz. Ocaktan almadan evvel tavuğu ekliyoruz ve 1-2 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Servis tabağına çorbamızı koyuyoruz. Üzerine doğranmış maydanoz serperek servis ediyoruz.
Beşamelli Kabak Karnıyarık
4 adet aynı boyda kabak, 300 gr. kıyma, 1 adet soğan, 2 adet sivri biber, 2-3 adet domates – soyulmuş, doğranmış 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı toz şeker, Tuz, Karabiber, Zeytinyağı.
Beşamel için Malzemeler: 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı tereyağı, 500 ml. süt, 150 gr. rende taze kaşar peyniri, 1 tutam muskat rendesi, Tuz, Karabiber.
Kabakları uzunlamasına 2’ye bölün, alt kısmından ince bir parça alın ki kabaklar tepside düzgün dursun.
Kabakların içindeki çekirdekli kısmını bir kaşık yardımıyla alıp içlerinin havuz gibi olmasını sağlayın ve kabakları fırın tepsinize alın. Üzerlerine tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirdiğiniz kabakları 10-15 dakika 180 derece fırında yumuşatın. İç harç için soğan ve biberi yemeklik doğrayın. Sarımsağı ezin. Orta boy bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin, yağ kızınca kıymayı ilave edin. Tuz, karabiber serpin. Kıyma renk aldığında biberleri ekleyin bir tur çevirin ve soğanı ilave edin. Soğan ve biber yumuşadığında domates, şeker, tuz ve karabiberi ilave edin. Suyunu çektirip, kenara alın. Beşamel sos için, ayrı bir tencereye tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyince unu ilave edin ve kavurmaya başlayın, unun kokusu çıktığında, süt, tuz ve karabiberi ekleyin ve kıvam alıncaya kadar pişirin, içine bir tutam muskat rendeleyin. Tencereyi ateşten alıp içine rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip peynir tamamen eriyinceye kadar karıştırın. Fırın tepsinize yerleştirdiğiniz kabakların içlerine kıymalı harçtan doldurun, üzerlerine beşamel sostan dökün. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
Mısırlı mantarlı bulgur pilavı
3 su b. iri bulgur, 1 pk. mantar, 1 kase Mısır, 2 domates, 1 soğan, 2 çorba k. tereyağı, zeytinyağı, et suyu, tuz, su.
Mantarları ve soğanı doğruyoruz. Tavaya zeytinyağı ve tereyağı koyuyoruz. Soğanı ve mantarı ilave ederek soteliyoruz. 2-3 dakika kavurduktan sonra bulgurunu ekliyoruz ve kavuruyoruz. Domatesleri doğruyoruz. Tencereye mısırı ve domatesi de ekliyoruz ve soteliyoruz. Et suyunu ve sıcak suyunu döküyoruz. Tuzunu atıyoruz. Kapağını kapatarak kısık ateşte pişiriyoruz.
Muhallebili kadayıf tatlısı
500 gr kadayıf, 1 su bardağı şeker, 6-7 çorba kaşığı tereyağı, 1 litre süt, 2 çorba kaşığı nişasta, 2 çorba kaşığı un, 1 paket toz krem şanti.
Geniş bir tencerede tereyağını eritin, kuru kadayıfları elinizle ufalayarak tencereye ekleyin, şekeri ve irice çekilmiş fındığı da ekleyerek kahverengi oluncaya kadar kavurun. soğuması için kenara alın. Muhallebiyi hazırlamak için sütü tencereye alın, un, nişasta ve şekeri ekleyin tel çırpıcı ile çırğın, muhallebi kıvamı alıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kıvam alınca ocağı kapatın ve toz krem şantiyi ekleyin, mikser ile çırpın. soğuması için bir kenara alın. Soğuyan kadayıfın yarısını büyükçe bir tepsiye bastırarak yayın. Üzerine muhallebinin tamamını eşit şekilde dökün. Üzerine kalan kadayıfı eşit şekilde yayın.
TOYGA ÇORBASI TARİFİ
Öncelikle iftarda olmazsa olmazımız çorbalardır. Bütün gün aç ve susuz kalan bünyemizi güzel bir çorba ile ödüllendirmeliyiz. Çorba içmek vücudun su ihtiyacını karşılamasında işe yaramaktadır. Ayrıca kolay hazmedilebilir olmasından dolayı da vücuda ağır gelmez. Ramazan'ın 3. gününde Toyga Çorbası hazırlayabilirsiniz.
Toyga çorbası için; yarım su bardağı yarma, 1 su bardağı süzme yoğurt, 2 yemek kaşığı un, 1 yumurta sarısı, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 5 su bardağı su ve tuz gerekmektedir. Ayrıca çorbanın üzerini süslemek için 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kuru nane lazımdır.
Süzme yoğurdu un ve yumurta sarısı ile tenceyere dökün. Bu malzemelerin üzerine bir su bardağı su dökerek güzelce çırpın. Ardından 4 bardak suyu da tencereye ekleyin ve tencereyi ocağa alın. Tencereye yarmayı ekleyin. Bundan sonra kaynayana kadar karıştırın. Çorbanız kaynadıktan sonra da yine ara ara karıştırın ki çorbanızın kıvamını doğru ayarlayabilesiniz. Yine bu işlem tencerenin dibinin tutmamasını sağlayacaktır. Daha sonra nohut ilave ederek 10-15 dakika daha pişmesi beklenir. Çorbanız hazır olduktan
sonra küçük bir tavada tereyağını nane ekleyerek karıştırarak eritin. Hazır olduğunda çorbanın üzerine ekleyin. Afiyet olsun.
KAĞIT KEBABI TARİFİ
Çorbamız hazır, şimdi ise ana yemeğimizi belirlememiz gerekiyor. Ana yemek olarak Ramazan ayının 3. gününde Kağıt Kebabı'nı tercih edebilirsiniz. Kağıt Kebabı hazırlamak için; kuşbaşı doğranmış et, 1 orta boy soğan, 4 diş sarımsak, 3 orta boy patates, 3 adet havuç, 2 adet kabuğu soyulmuş domates, 1 küçük kase bezelye, 1 yemek kaşığı biber salçası, baharatlar (köri, pul biber, kara biber, kekik, yağ, tuz) gerekmektedir.
Öncelikle etin yumuşak bir şekilde pişmesi için folyo poşette kuşbaşı doğranmış eti pişirin. Diğer taraftan patates ve havucu da küp küp keserek kızartın. Soğanı ve sarımsağı da doğrayın ve tavaya alın. Ardından eti ve salçayı ekleyin. Sonrasında kızarmış patates ve havucu ekleyin. Baharatları ekleyip karıştırın. Son olarak bezelyeyi de ekledikten sonra kağıda sarıp fırına verin. 15 dakika sonra yemeğiniz hazır olacaktır. Afiyetle yiyebilirsiniz.
BULGUR PİLAVI TARİFİ
Pirinç pilavına göre bulgur pilavı daha hafif bir yemektir. Bu nedenle tüm gün aç olan karnınıza bulgur daha rahat ettirecektir.Bulgur pilavı hazırlamak için; 1 kase pilavlık bulgur, 2 adet domates, 1 adet soğan, 2 adet sivri biber, 1 su bardağı tavuk suyu, 1 su bardağı sıcak su, 2 yemek kaşığı sıvı yağ gerekmektedir.
Bulgur pilavı hazırlarken önce soğanları ince ince kıyın. Ardından kıydığınız soğanları sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine doğranmış sivribiberleri ekleyin. Kavurma işlemine devam ederken bu kez rendelediğiniz domatesleri ekleyin ve kavurun. Ardından bulguru ekleyip 1-2 dakika kavurun sonrasında ise tavuk suyunu ve sıcak suyu ekleyin. Gönlünüze göre tuzunu ekleyip bir yol karıştırdıktan sonra kapağı kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra 10 dakika dinlendirelim ve artık yemeğimiz hazır. Afiyet olsun.
CACIK TARİFİ
Yemeğimizin yanına salata yahut cacık hazırlayabiliriz. Cacık için; 1,5 su bardağı yoğurt, 1 tutan ince kıyım dereotu ve nane, 2 adet orta boy salatalık, 2 diş sarımsak, 2,5 su bardağı su gerekmektedir.
Derin bir kabın içerisine malzemelerimizi koyalım. Üzerine nane, dereotu, sarımsağı ekleyelim. Başka bir kasede yoğurdumuzu çırpalım ve ardından malzemelerin üzerine katarak karıştıralım. Güzelce karıştırdıktan sonra yemeye hazırdır. Öte yandan isteğe göre üzerine zeytinyağı da gezdirebilirsiniz.
PADİŞAH KAYIĞI TARİFİ
Kabaktan yapabileceğimiz Padişah Kayığı tatlısı için gereken malzemeler; 1 küçük boy balkabağı, 1,5 su bardağı toz şeker, süslemek için ise toz fıstık, çikolata sosu gerekmektedir.
Tatlının hazırlanışında önce kabağınızı güzelce soyup, dilimleyin. Dilimlediğiniz kabakları borcama dizin ve üzerine toz şeker dökün. Üzerini folyo ile kapatın ve ardından 200 derece fırına verin. 30 dk sonra ise folyoyu çıkartıp ve pişirmeye devam edin. Hafif kızarmaya başladığında fırından çıkarın. Fırından çıkardıktan sonra isteğe göre çikolata sosu, toz fıstık gibi çeşitli şeylerde süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.