GündemPsikolojik hastalığı olanlar oruç tutabilir mi?

Psikolojik hastalığı olanlar oruç tutabilir mi?

13.05.2018 - 14:40 | Son Güncellenme:

Bipolarlık uyku düzeni ve beslenmeden etkilenen bir psikolojik rahatsızlıktır. Birçok bipolar hastası ilaç tedavisi görmektedir. Bölünmüş uykular bireyin gün içindeki ruh halini kötü yönde etkiler. İlaç kullananlar için ise gün içinde susuz kalma riskli gözlemlenebilir. Öyleyse Ramazan Ayı'nda bipolar hastaları ne yapmalı? Oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

Psikolojik hastalığı olanlar oruç tutabilir mi

Uykusuzluk bipolar hastayı nasıl etkiler?

Haberin Devamı

Uyku; beynin ve vücudun dinlendiği, yeni güne fiziksel ve ruhen hazırlanmayı sağlayan bir süreçtir. Bipolar bozukluk gibi duygu dengesizliği ile karakteristik psikolojik hastalıklarda uyku çok önemlidir. Bu hastalar yeterince ve düzenli uyumadıklarında beyinleri dinlenemez. Böylece ertesi gün onlar için daha stresli ve ağır geçecektir.

Ramazan ayında bu uykusuzluğun sürekli olması bipolar hastalığı olan kişinin durumunu ağırlaştırır. Her geçen gün birey için daha zorlaşır ve hastayı daha ağır bir sürece sokar. Hatta uzun süreli uyumak bazı hastalarda geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir.

Psikiyatristlerin görüşlerine göre bipolar hastalar, doktorlarına danışmadan oruç tutmamalılar. Bazı doktorlar ise tamamen iyileşme göstermeden oruç tutmanın riskli olduğunu belirtmektedirler. Bipolar hasta oruç tuttuğu süreçte fazla zarar görürse ilerde hiçbir zaman oruç tutamayabilir. Üstelik kendisine de kalıcı zarar vermiş olur.

Haberin Devamı

Psikiyatrik ilaç kullanırken oruç tutmak

Gün içinde susuz kalındığında, alınan ilacın kandaki oranı olması gerekenden yüksek olur. Bütün ilaçlar için geçerli olmasa da bazı ilaçlar bu durumlarda tehlikeli olabilir. Bipolar hastalarında kullanılan bazı ilaçlar ise zehirlenmelere de neden olabilirler.

Hepsi için geçerli olmasa da ilaç tedavisi gören hastalar mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Ve kullandıkları ilacın onları zehirlemeyeceğini onaylatmalıdır.

Özellikle lityum içeren ilaçlar, susuzlukta lityum zehirlenmesi'ne neden olabileceğinden tehlikelidir. Lityum zehirlenmesinin belirtileri bulantı, ishal, kusma gibi sindirim sistemi belirtileridir. Ancak ilerleyen süreçte kalbi etkilediğinden ölümle sonuçlaması yüksek bir ihtimaldir.

Bütün bunlar düşünüldüğünde bipolar hastaları Ramazan Ayı'ndan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Gerektiğinde doktorlar ilaç düzenlemesi yaparak oruç tutmanıyı kolaylaştırabilir. Veya hastaya henüz orucun iyi gelmeyeceğini belirtebilir.

Bir çok doktor, hastaların oruç tutmak için acele etmemesini önermektedir. Tam iyileşmeden tutacağınız oruç hastalığınızın ilerlemesine yol açacağı gibi bir daha asla oruç tutamamanıza yol açabilir.