GündemPirireis Mavi Vatan'ı savunacak! İşte özellikleri

Pirireis Mavi Vatan'ı savunacak! İşte özellikleri

24.08.2024 - 16:20 | Son Güncellenme:

Bugün Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni'nde milli denizaltı Pirireis hizmete alındı. İşte Pirireis'in dikkat çeken özellikleri...

Pirireis Mavi Vatanı savunacak İşte özellikleri

Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Haberin Devamı

Açılış töreninin ardından Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı Pirireis hizmete girdi.

Öte yandan Hızırreis denizaltısı bayrak çekme ve seyir deneyimlerine, Muratreis denizaltısı havuz donatım faaliyetlerine başladı. YAKIT 2-3-4 Akaryakıt gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3 bin tonluk denizaltı havuzu da hizmete girdi.

Pirireis Mavi Vatanı savunacak İşte özellikleri

SINIFININ İLKİ

Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kapsamında ilk adım atılan TCG PİRİREİS, 22 Aralık 2019’da havuza indirilmiş, testleri başarıyla geçmişti. Standart denizaltılardan yaklaşık 3 metre daha uzun (67.6 metre) ve 13.1 metre yüksekliğinde. Yüzeyde ve dalış durumunda sırasıyla 10 ve 20 knotun üzerinde hıza ulaşabiliyor. 27 kişilik mürettabatı barındırabiliyor. Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi (AIP) özelliği ile satha çıkmaksızın haftalarca su altında gizlilik içinde harekât icrası kabiliyeti bulunuyor. Ana silahlarını ve güdümlü mermilerin atılmasını sağlayan sistemleri barındırıyor. 8 adet 533 mm’lik torpido kovanı ile silahlandırılan denizaltı ayrıca gezgin seyir füzesi atma kabiliyetine sahip.

Haberin Devamı

REİS SINIFI DENİZALTI ÖZELLİKLERİ

Uzunluk: 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)
Tekne diş çapı: 6,3 mil
Yükseklik: 13,1 m (periskoplar hariç)
Su altı (dalış durumda) deplasman: 2.013 ton
Hız (satıhta): 10+ knot
Hız (dalış durumda): 20+ knot
Mürettebat: 27

Yazarlar