GündemPatara'da anlamlı buluşma

Patara'da anlamlı buluşma

29.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Arkeoloji'nin birinci yılı, "Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları"nın ilk durağı olan Patara Antik Kenti'nde kutlandı.

Patarada anlamlı buluşma

Milliyet Arkeoloji Dergisi, birinci yılını Patara Antik Kenti'nde kutladı. "Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları"nın ilk durağı olan Patara'da kazıların ve kentin tarihini katılımcılara Kurucu Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık ve Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık anlattı.

Haberin Devamı

Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat iş birliği ile düzenlenmeye başlanan "Kültürel Miras Buluşmaları", Antalya'nın Kaş ilçesi yakınlarında bulunan Patara Antik Kenti ile başladı. 26 Mart Cumartesi günü Kaş Belediyesi ile Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın da destek verdiği etkinlik kapsamında Milliyet Arkeoloji'nin birinci yılı da kutlandı. Patara'da 1988 yılında ilk kazıları başlatan ve 1999 yılına kadar da kazı başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Fahri Işık'ın doğum günü de etkinlikte kutlandı.

Patarada anlamlı buluşma

Patara'yı anlattılar

Prof. Dr. Fahri Işık ve Prof. Dr. Havva İşkan Işık, katılımcılara Patara’nın ve kazı çalışmalarının tarihini anlattı. Fahri Işık, mitolojide Apollon'un doğum yeri olarak bilinen Leto Hurmalığı'nın önemi üzerinde durarak, mitolojik anlatının doğumun burada gerçekleştiğini gösterdiğini vurguladı. Havva İşkan Işık da neredeyse tamamen yok olmuşken yeniden ayağa kaldırılan Patara Meclis Binası'nın, Montesquieu'nun "en mükemmel cumhuriyet örneği" olarak gösterdiği Likya Birliği'nin yönetim merkezlerinden biri olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Ahmet Ümit de katıldı

"Kültürel Mirası Buluşmaları"nın katılımcılarından biri de yazar Ahmet Ümit'ti. Romanlarında polisiye, arkeoloji ve mitolojiyi bir araya getiren Ahmet Ümit, Patara Antik Kenti’nde yaptığı açıklamada Türkiye'nin bir açık hava müzesi olduğunu belirterek "İnsanlar Patara'ya kumsalı için geliyor ama buraya bu muhteşem kültürel zenginliği keşfetmek için gelmek lazım" dedi. Ahmet Ümit, Türkiye'nin zengin arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmasına rağmen arkeolojiye yeterince ilgi gösterilmediğini kaydederek "Milliyet gazetesinin bir arkeoloji dergisi çıkarması son derece kıymetli. Bu çabayı saygıyla karşılıyorum ve destekliyorum" ifadelerini kullandı.

Patarada anlamlı buluşma

“Önemli bir boşluğu doldurdu”

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı da yaptığı konuşmada Milliyet Arkeoloji’nin çok önemli bir boşluğu doldurduğunu kaydetti. Milliyet Arkeoloji Yayın Yönetmeni Menderes Özel de derginin çok büyük bir ilgiyle karşılandığını belirterek Milliyet Arkeoloji okurlarına teşekkür etti.