Gündem‘Paçalar tutuştu’ yaylalara kaçış başladı

‘Paçalar tutuştu’ yaylalara kaçış başladı

06.08.2024 - 06:50 | Son Güncellenme:

Küresel ısınma nedeniyle alternatif arayan turizmcilerin yeni gözdesi “yayla tatili”ne ilgi artıyor. Hırvatistan’ın esintili dağ köyleri de serin tatil modasının “öncüleri” oldu

‘Paçalar tutuştu’ yaylalara kaçış başladı

İnsan eliyle bozulan iklimden kaynaklanan küresel ısınma, yaz turizminin klasik formülü “deniz-güneş-kum” üçlüsünü bozacağa benziyor. Çünkü tatilciler sahillerin kavurucu sıcağında değil güneşlenmek, uykusunu bile alamıyor. Bu yüzden alternatifler arayan turizmciler de gözlerini serin yaylalara ve dağ köylerine dikti. Hırvatistan’ın dağ köyü Fuzine’yle ormanlarla kaplı dağlık bölgesi Gorski Kotar da yayla modası kapsamında Alman, İtalyan, Hollandalı ve Fransız turistlerin gözdesi oldu.

Haberin Devamı

‘SAHİLLER YAKIYOR’

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e bir saat uzaklıkta bulunan Fuzine köyü, turistlere, kıyıya kıyasla sıcaklığın en az 10 derece daha düşük olduğu bir dağ vahası sunuyor.

Amerikalı turist Gerald Bostwick, “Fuzine’de manzara çok güzel. İklim serin ve esintili olduğu için baygın düşmüyor, rahat uyuyorsunuz” dedi. Diğer turistler de Fuzine’de geceleri battaniyeyle uyuduklarını söyledi. Güney Avrupa’nın diğer ülkeleri gibi sıcaklığın 40 dereceye yaklaştığı Hırvatistan’ın Gorski Kotar bölgesi de serin geceleriyle ünlü.

YUNAN ADALARI ARAYIŞ İÇİNDE

Türk tatilcilerin de büyük ilgi gösterdiği Yunan adaları da sıkıntı içinde. Guardian’ın haberine göre, Yunan adalarında, küresel ısınma kaynaklı susuzluk, turist kalabalığı, astronomik fiyatlar ve çevre kirliliği var. Yunan yetkililer, orman yangınlarının da  görüldüğü adalarda, dalış ve yürüyüş gibi alternatif aktiviteleri teşvik ederek turizmi çeşitlendirmeye çalışıyor. Ayrıca adalarda turizmin ılıman kışlara da yayılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

ADRİYATİK ISINIYOR

İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ’ın kıyısı bulunduğu Adriyatik Denizi’nin hızla ısınıp tropikal hale geldiği belirtildi. Akdeniz tatilcilerinin yaylalara kaçışında,  Adriyatik’in su sıcaklığının 30 dereceye çıkarak rekor kırması da rol oynuyor. Adriyatik’in son yıllarda sıcak bir banyo gibi olmasıyla yosunların yüzeyi kapladığı ve balık tutulamadığı bildirildi.