18.05.2018 - 11:59 | Son Güncellenme:
ÖSYM nedir?
Açılımı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi olan ÖSYM, yükseköğretime geçişi sağlayan her türlü sınavı yapmakla görevlidir. Öğrencileri yükseköğretime geçirmek için, belli kriterlere göre seçmekte ve yine bu seçimi yapmasını sağlayan puanlara göre, yerleştirme işlemlerini gerçekleştirmektedir. Üniversiteye yerleşmek için girilen sınavlar bu yapının bünyesinde gerçekleşmektedir. Bu sınavların yansıra; Astsubay Genel Kursu Giriş Sınavı, Engelli Memur Seçme Sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı, Tıpta Uzmanlık eğitimi Giriş Sınavı, Dikey Geçiş Sınavı, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı gibi sınavları da yürütmektedir. Sınavsız geçiş hakkı bulunan öğrencilerin, istek ve tercihleri doğrultusunda ilgili kurumlara yerleştirilmesi de yine bu kurumun sınırları içerisinde gerçekleşir. Görevleri arasında, sınavları düzenleme, sınav sonuçlarını değerlendirme, sonuçlara uygun yerleştirme yapma, kayıt işlemleri gibi durumlar bulunmaktadır. Görevleri ve sınırlılıkları kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Ayrıca gerçekleştirmesi gereken işlemleri yürütürken Yükseköğretim kuruluna bağlı kalmak ve bu kurulun verdiği görevleri yerine getirmek zorundadır.
ÖSYM sistemi ne işe yarar?
Sistem pek çok sınavın tarihine, başvuru şartlarına, gerekli belgelerinin neler olduğuna tek bir platformdan ulaşma imkânı sağlamaktadır. Bu durum aynı zamanda işlemlerin daha güvenilir ve hızlı gerçekleşmesini sağlamaktadır. Kişilere rahat ve pratik kullanım sağlamak amacıyla basit tasarlanmış olmasına özen gösterilmiştir. Giriş yaparken sadece T.C kimlik numarasına ve ÖSYM merkezlerinin vermiş olduğu şifreye ihtiyaç vardır. Kişiler şifreleriyle sisteme giriş yaptıktan sonra sınavlara, sınav sonuçlarına, yerleştirildikleri kuruma, duyurulara, sınav sonuç belgelerine kolaylıkla ulaşabilmektedir.
Sistem nasıl giriş yapılır?
Sınavlara dair pek çok farklı bilgiye ulaşım imkânı veren sistem, bilmeyenler için bazı zorlukları barındırabilmektedir. Sistemle ilk defa tanışan bireyler nasıl giriş yapılacağı konusunda birtakım soru işaretleriyle baş başa kalabilir. Bu soru işaretleri, sisteme nasıl giriş yapılacağı ve giriş yaparken nelerin bilinmesi gerektiğidir. Sisteme giriş yapabilmek için öncelikle bireylerin ÖSYM merkezinden alınmış şifrelerine ihtiyaç vardır. İlk şifre alındıktan sonra, sisteme ikinci kez giriş yapmak için başka bir şifreye ihtiyaç yoktur. Arama motorlarına "ÖSYM giriş sayfası" yazıldıktan sonra giriş yapılacak panelin, sistemin resmi giriş sayfası olduğuna dikkat edilmelidir. Resmi internet giriş sayfası açıldığında "Aday İşlemleri Sistemi Giriş" yazan bir sekme açılacaktır. Açılan sekmede T.C kimlik no yazan kısma T.C kimlik numaralarını, şifre kısmına ise şifrelerini girdikten sonra bireylerin sisteme erişimi sağlanmış olacaktır.