18.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Meriç Tafolar - Ankara
15 Temmuz darbe girişimi sırasında kuvvet komutanlarının en yakınındaki isimler tarafından önce darbe girişimine destek vermeleri yönünde ikna edilmeye çalışıldıkları ardından bunu kabul etmeyince rehin alındıkları anlaşıldı. cuntacı komutanların, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a TRT ekranlarından okunan bildiriyi imzalatmaya çalıştıkları, reddetmesi üzerine kafasına silah dayadıkları, boğazını kemerle sıktıkları ortaya çıktı.
Alınan bilgilere göre; karargâha 21.00-21.15 sıralarında gelen cuntacılar, ilk olarak Akar’ın korumalarının bulunduğu katın demir kapılarını kilitledi. Bu sırada çıkan arbedede komutanın korumalarından bazıları vuruldu. Cuntacılar, Akar’ın odasına çıktı. Bu sırada odadan gelen gürültüler nedeniyle karargahta bulunan generaller Akar’ın odasının bulunduğu kata yöneldi. Ancak çoğu subayın bu kata çıkmalarına izin verilmedi. Bu isimlerin cuntacılar tarafından elleri, ayakları ve gözleri kapatılarak başka bir odaya alındığı kaydedildi. Aralarında özel kalemi ve emir subayının bulunduğu bazı isimlerin ise bu sırada Akar’a TRT ekranlarından okunan bildiriyi imzalatmaya çalıştıkları ve cuntaya katılmaya davet ettikleri belirtildi.
Kafasına silah dayandı
Akar’ın kabul etmemesinin ardından fiziksel temas yaşandığı, kafasına silah dayandığı ve boğazının kemerle sıkıldığı belirtildi. Akar’ın önceki gün basına yansıyan fotoğraflarda boğazındaki izin bu arbededen çıktığı belirtildi. Akar’a bu sırada “İmzalarsanız, hayatınız tehlikeye girmez” mesajı verildiği ifade edildi. Darbe girişiminin yaşandığı saatlerde Genelkurmay’da neler yaşandığını öğrenmek için çok sayıda siyasetçi de karargahta bulunan isimlerden bir bölümü ile irtibat kurdu. Alınan bilgilere göre Genelkurmay Başkanı Özel Kalemi tarafından siyasi partilerin özel kalemlerine “Komutanımız bu işin başında” mesajı verildi.
Elleri arkadan bağlandı
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de yakın ekibinden bir subay tarafından silah zoruyla rehin alındı. Karargahtaki generaller de darbeye destek verenler tarafından tutuldu. İlk olarak Akar, Genelkurmay Karargahı’na inen helikopterle darbe girişiminde bulunanlar tarafından üs olarak kullanılan 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’na götürüldü. Karargahta bir süre tutulan diğer generallerin elleri arkadan bağlandı. Gözleri kapatılan komutanlar diz çöktürülerek bir odada tutuldu. Bu süreçte konuşmaları kesinlikle yasaklanan generaller başları birbirlerinin sırtına değecek ve diz çökmüş şekilde karargahtaki bir odada bekletildi. Daha sonra aralarında Orgeneral Güler’in de bulunduğu generaller gelen bir başka helikopterle tutulacakları 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’na götürüldü.
Yemek ve su verilmedi
Komutanların tamamı Akıncı Üssü’ne götürüldüğü sırada, yaklaşık 20 saat boyunca komutanlara yemek ve su verilmediği, tuvalet izni için bile uzun münakaşalar yaşandığı belirtildi. Gözaltına alınan isimlerden Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Ertuğrul Özkürkçü’nün de yemek ve su verilmemesi nedeniyle tuvalete gittiğinde klozetten su içmek zorunda kaldığı ortaya çıktı.
Rehine pazarlığı
OdaTV yazarı Müyesser Yıldız, Orgeneral Akar’ın 15 Temmuz günü saat 18.00 sıralarında makamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştüğünü, Fidan’ın, “Bazı üslerde hareketlenme var, neler oluyor” dediğini yazdı. Yıldız, Akar’ın konuyu araştıracağını söylediğini aynı saatlerde Merkez Komutanlığı, askeri savcı ve bir mübaşirin Genelkurmay’da kalmasını istediğini aktardı. Darbecilerin amaçlarına ulaşamayacaklarını anlayınca üs olarak kullandıkları Akıncı’dan Genelkurmay’ı arayarak “anlaşmak istediklerini” belirttikleri ve rehine pazarlığı yaptıkları anlaşıldı.
TEM Daire Başkanı Arslan yaralı kurtuldu
Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Arslan da darbe girişimi öncesinde Beştepe’deki Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı’na çağrıldı. Düzenlenen bir toplantıya katılması için davet edilen Arslan, burada darbe girişiminde bulunan askerler tarafından rehin alındı. Koruması şehit edilen Arslan’ın ellerinin arkadan bağlanarak başına silahla ateş edildiği anlaşıldı.
Karargahta öldürüldüler
Arslan’ın da aralarında bulunduğu rehineler, darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından Beştepe’deki Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı’na yapılan operasyonla kurtarıldı. Polis özel harekat birimlerinin düzenlediği operasyona Jandarma Özel Harekat (JÖH) birimleri de destek verdi. Karargaha düzenlenen operasyonda, darbe yönetimi içinde yer alan bazı subay rütbesindeki askerler ölü ele geçirildi.