15.05.2015 - 12:09 | Son Güncellenme:
Dijital platform üzerindeki yerini alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platform üzerinde bulunan online web tahsilat ekranından yapılabilen SGK borç sorgulama işlemi günümüzde e-Devlet sistemi yönlendirilmesi ile kullanılıyor. Özellikle de sigorta mükelleflerinin kuruma olan prim borçlarına ilişkin olarak ayrıntılı bilgileri öğrenebilmesine yardımcı olan bu uygulamadan çok daha güvenli bir şekilde yararlanabilmelerini sağlamayı amaçlıyor. Günümüz modern teknolojisinin son derece hızlı gelişimi ile birlikte artık yaşamın her alanında teknolojik çözümlerden en etkin şekilde yararlanılıyor. Modern teknolojinin bu denli yaşamın farklı alanlarına ulaşan etkilerini kurumsal alanda da gördüğümüz bugünlerde kamu kurumları vatandaşlara sunduğu kamu hizmetlerinde gelişen internet teknolojisini en etkin şekilde kullanıyor. Özellikle de Türkiye’de sigorta hizmetlerinin daha çağdaş standartlara ulaştırılabilmesi amacı ile gelişen internet teknolojisini en aktif ve en yoğun şekilde kullanan kamu kurumlarının başında gelen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internette yer alan online hizmetleri ile sigorta mükellefleri sigorta işlemlerini artık her yerden yapabiliyor.
SGK BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
BAĞKUR BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
GSS BORÇ SORGULAMAİÇİN TIKLAYINIZ!
2008 yılında dijital dünyada yer alan kamu kurum ve online hizmetlerini tek bir portal üzerinde toplamak amacı ile Başbakanlık tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından geliştirilen e-Devlet sistemi ile internette işlemler aynı zamanda daha güvenli şekilde yapılabiliyor. Daha önceleri sigorta mükelleflerinin SGK borç sorgulama işlemlerini doğrudan gerçekleştirdiği web tahsilat uygulamasında var olan bu yeni e-Devlet yönlendirmesi nedeni ile vatandaşların öncelikle yönlendirilen e-Devlet sistemi giriş ekranında ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmaları gerekiyor. Otomatik olarak girişten sonra web tahsilat uygulaması ekranına geri dönüldüğünde ise SGK borç sorgulama işlemi için sigorta mükelleflerinin sorgu türü kısmında ‘4A işveren ödemeleri’, sorgu tipi kısmında ise yapacakları borç tipini seçmeleri ve en son olarak ‘SSK sicil numarası ve güvenlik kodu doğrulamasını girmeleri gerekiyor.
Bu şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan herhangi bir prim borçlarının olup olmadığını ve olan borçlarının tüm güncel ayrıntılarını öğrenebilme imkanına sahip olabiliyor. Web tahsilat uygulamasında aynı işlemlerde sorgu türü kısmında ‘diğer ödemeler’ seçimini yaparak, sorgu tipi kısmında ‘GSS PRİM’ seçimini yaparak ve T.C. kimlik numaraları ile birlikte güvenlik kodu doğrulamasını da girerek GSS borç sorgulama işlemlerini yapabiliyor. GSS borç sorgulama işlemi ile herhangi bir Genel Sağlık Sigortası prim borcu olup olmadığı öğrenilebiliyor. Dijital platformda yer alan bu web tahsilat uygulamasında BAĞ-KUR sigortası mükellefleri de e-Devlet yönlendirmesinde giriş yaptıktan sonra uygulama ekranında sorgu türü kısmında ‘4B işveren ödemeleri’ seçeneğini seçerek, sorgu tipi kısmında BAĞ-KUR borç tipi işlemini seçerek ve en son olarak BAĞ-KUR sicil numarası ve güvenlik kodu doğrulamasını girerek BAĞ-KUR borç sorgulama yapabiliyor. BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi ile vatandaşlar tüm borç detaylarına en güncel ayrıntıları ile birlikte ulaşabilme fırsatına sahip oluyor.