11.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mert İnan - İlk olarak Güney Afrika’dan rastlanan, Dünya Sağlık Örgütü'nün "Omicron" adını verdiği, 32 mutasyona sahip koronavirüsün süper varyantı hızla yayılmaya devam ediyor. Güney Afrika'daki Kovid-19 vakaları son 7 gün içinde yüzde 255 arttı. Ülkede, Omicron ve Delta varyantlarını da içeren enfeksiyonlardaki son artışa rağmen yoğun bakım yataklarına başvurularda çok daha küçük bir artış eşlik etti. Avrupa İlaç Ajansı'nın Sağlığa Yönelik Biyolojik Tehditler ve Aşı Stratejisi Başkanı Marco Cavaleri de Avrupa'daki durumun öncelikle Delta varyantının yayılması nedeniyle endişe verici olduğunu söyledi. Omicron ile ilgili ön verilerin Delta’dan daha bulaşıcı olabileceğini söyleyen Cavaleri, vakaların çoğunlukla hafif göründüğünü aktardı. Dünya Sağlık Örgütü ise Afrika'nın şu anda küresel olarak bildirilen Omicron vakalarının yüzde 46'sını oluşturduğunu ifade etti. Türkiye'de uzmanlar ise Delta'ya oranla 6 kat daha bulaşıcı olan Omicron'a karşı aşının önemini yineledi.
AĞIR MI, HAFİF Mİ?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, Omicron’un Türkiye’de baskın olan Delta’dan 6 kat daha bulaşıcı olduğunu söyledi. “Omicron, aşı veya geçirilmiş hastalık ile oluşan antikorlara daha dayanıklı ama aşılar tamamen etkisiz değil" diyen Azap, "İki doz mRNA aşısı olanlar veya Kovid-19 geçirip üzerine aşı olanlar ağır hastalıktan korunuyor. Omicron varyantının klinik seyri, bulaşıcılığı ve bağışıklıktan kaçabilme özelliğine ilişkin bilgiler halen kısıtlı" dedi. Güney Afrika’da vaka sayılarının çok hızlı bir artış eğiliminde olduğunu vurgulayan Azap, “Ancak yoğun bakım ve solunum desteği gereksiniminin Delta’ya kıyasla daha düşük seyrediyor. Varyantın hastalandırma özelliklerinin zayıflayarak sıradan bir soğuk algınlığı virüsüne doğru evrildiğine ilişkin spekülasyonlara ilişkin bilimsel kanıtlar bulunmuyor” diye uyardı. Omicron ile ilgil çalışmalara değinen Prof. Dr. Azap, şunları söyledi:
“Bu çalışmanın sonuçlarına göre iki doz BioNTech veya Moderna aşısı yapılmış kişilerde nötrleme kapasitesinin sıfırlandığı, BioNTech hatırlatma dozu yapılmış olanların yüzde 5’inde nötrleyici antikorların var olduğu saptandı. Önerilen 2 dozluk birincil aşılama şemalarından sonraki düşüş bu çalışmada da 37 kat olarak saptandı. 2 doz aşılama sonrası elde edilen antikor yanıtlarının Omicron’a karşı etkili olamayabileceğini gösteriyor. Bu nedenle 3’üncü doz korunma açısından önemli.”