11.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Aydın Hasan-Seferihisar
Birleşmiş Milletler’in (BM) Barışa Zorlama Harekâtı çerçevesinde düzenlenen ve dünyanın sayılı uluslararası nitelikteki tatbikatlarından biri olan Efes-2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, Türkiye dahil 24 ülkenin katılımı ile başarılı bir biçimde tamamlandı. Tatbikata ABD özel kuvvet unsurlarının yanı sıra nakliye helikopterleri ile katılırken, Suudi Arabistan ise F-15 savaş uçakları ile tek jet gönderen yabancı ülke oldu.
Tatbikat ile Türkiye’nin bölgesel nitelikte bir güç olduğu uluslararası alanda tescil edilmiş oldu. Tatbikatın kapanış konuşmasını yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Ege ve Akdeniz’in tarihi açıdan “mavi vatan” özelliğine vurguda bulunarak, “Tüm denizlerimizde ülkemizin ve milletimizin uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerini koruma azim ve kararlılığında olan Türk Silahlı Kuvvetleri, bir oldubittiye asla müsade etmeyecektir” dedi.
Efes-2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın seçkin gözlemci gününün gündüz bölümü, dün Seferihisar’ın Doğanbey bölgesinde icra edildi. Orgeneral Akar, tatbikatı kuvvet komutanları ve 10 ülkenin genelkurmay başkanlarıyla birlikte izledi. Tatbikatı izleyenler arasında İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu Komutanı Rahil Şerif ile Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Müsteşarı Nizar Aluba da yer aldı. Tatbikatta, 945’i yabancı 7 bin 500 personel görev yaptı.
Tatbikat nefes kesti
ABD ile çok sayıda ülkeden özel kuvvet unsurları bir arada harekâta katıldı. Suudi Arabistan ise tatbikata iki F-15 jeti gönderdi. Tatbikatın sonunda katılan her ülkenin komandoları, kendi ülkelerinin bayraklarıyla havadan paraşüt atlayışı yaptı. Tatbikat, Türk Yıldızları’nın görkemli gösterisi ile sona erdi.
Kapanış konuşmasını yapan Orgeneral Akar, tatbikatın 23 dost ve kardeş ülkenin katılımıyla icra edildiğini belirterek “Çinli bir düşünürün söylediği gibi mükemmellik yüz savaşın yüzünü de kazanmak değildir, asıl maharet savaşmadan düşmana boyun eğdirmektir” dedi.
Bugünkü konjonktürde Türkiye’nin çok boyutlu ve çeşitli terör tehdidiyle doğrudan doğruya karşı karşıya bulunduğunu kaydeden Akar, “Ancak unutulmamalıdır ki terör sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunudur. TSK,, bu duygu ve düşüncelerle en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar terörle mücadele etmekte kararlıdır” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, tatbikatı diğer ülke komutanlarıyla birlikte izledi.
Emir Çaka Bey, Turgut Reis, Barbaros Hayrettin Paşa ve Kılıç Ali Paşa gibi büyük amirallerin deniz harekatı açısından örnek nitelikteki uygulamaları ve başarıları sayesinde denizlerin “mavi vatan” olduğunu dile getiren Genelkurmay Başkanı Org. Akar, “Ege Denizi’nin bir barış, dostluk ve iş birliği denizi olması için iyi niyetle her türlü çabayı göstermektedir. Bununla birlikte tüm denizlerimizde ülkemizin ve milletimizin uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerini koruma azim ve kararlılığında olan TSK, bir oldubittiye asla müsade etmeyecektir” diye konuştu.
Yerli silah sistemleri
Tatbikatta ağırlıklı olarak yerli üretim silah sistem ve araçları kullanıldı. Tank çıkarma gemisi Bayraktar ile Büyükada forveti, SİHA ve ATAK helikopterleri tatbikatta görev yaptı. Hava savunma silah sistemi Korkut, lazer güdümlü füze Cirit, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füzesi Umtas, modern piyade tüfeği MPT-76, amfibi zırhlı muhabere iş makinesi Kunduz, 203 milimetrelik obüs bu tatbikatta ilk kez kullandı.