GündemOkulu çocuğunuzla birlikte seçin

Okulu çocuğunuzla birlikte seçin

14.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Okul seçerken, eğitim kalitesinden öğretmen kadrosuna kadar incelenmesi gereken pek çok kriter var. Çocuğun ilgi ve yeteneğine uygun okulların tercih edilmesini öneren uzmanlar, “Okul seçimi çocukla birlikte yapılmalı” diyor.

Okulu çocuğunuzla birlikte seçin

Mine Özdemir Güneli - Okullar yeni dönem kayıtlarını almaya devam ederken aileler de çocukları için en doğru okulu tercih etme aşamasında ince eleyip sık dokuyorlar. Kampüs ortamı, eğitim modeli, öğretmen kadrosu, yabancı dil, yurt dışı olanakları, teknolojik imkânları, sosyal aktiviteleri… Eğitim temelinin sağlam atılması için ailelerin her kademede bu kriterleri tek tek incelemesi gerekiyor. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Firdevs Güneş, okul seçerken çocuğun ilgi ve yetenekleri ile okulun koşullarının uygunluğuna iyi bakılması gerektiğine dikkat çekiyor. O nedenle okul seçiminin çocukla birlikte yapılmasını öneren Güneş’in bu konudaki görüşleri şöyle:

Haberin Devamı

‘İLKOKULA ÖZEN GÖSTERİLMELİ’

Okul seçerken nelere dikkat edilmeli? 

Okul seçimi denilince önce ilkokul akla gelir. İlkokul çocuğun geleceğine yön veren temel eğitim kurumudur. Çocuğun hayatında önemli bir aşamadır. Öğrencilere okuma, yazma, aritmetik, fen, sosyal gibi temel bilgi ve beceriler kazandırılır. Kalıcı dostluklar kurulur, akademik ve sosyal beceriler geliştirilir. Öğrenciler kendilerini ifade etmeyi, kurallara uymayı, arkadaşlarına saygı duymayı, çevreyi tanımayı öğrenirler. İlgi ve yetenekleri doğrultusunda bir üst okula ve hayata hazırlanır. Bu nedenle ilkokul seçimine özen gösterilmeli.

Bir okul seçmek için önce çocuğun ihtiyaç, yetenek ve temel özelliklerine bakılmalı. Aile çocuğunu gözlemlemeli, arkadaşları ve eğitimcilerle konuşmalı. Okulun koşulları ile sunduğu etkinliklerin çocuğun ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını iyi değerlendirmeli. Okul seçimi çocukla birlikte yapılmalı. Çocuğun geleceğine yön verecek okulu seçerken aşağıdaki dört ölçüte dikkat edilmeli. Bu ölçütler ortaokul ve lise seçiminde de uygulanabilir.

Haberin Devamı

‘ÖĞRETMEN BAŞARIYI ETKİLİYOR’

1 - Okul ortamı: Sınıflar geniş, ferah ve aydınlık, sıralar uygun olmalı. Geniş bir bahçe, bahçede ağaç ve çiçeklerin varlığı çocuğun odaklanmasına ve öğrenmesine katkı sağlar. Okul başarısını artırır.

2 - Güvenlik ve sağlık: Okuldaki sınıflar ile dış mekânlar sağlık ve güvenlik açısından temel kurallara uygun olmalı. Sınıf ve koridorlar temiz, düzenli, iyi havalandırılmış, giriş, çıkış güvenli olmalı.

3 - Eğitim kadrosu: Okulun eğitim kadrosu deneyimli, eğitim kaynakları zengin, yönetim ve öğretmenler arasında iletişim iyi olmalı. Araştırmalar, nitelikli öğretmenin sınıfındaki öğrencilerin diğerlerinden 3 kat daha hızlı ilerlediklerini; ilkokul birinci sınıftan itibaren az nitelikli öğretmenle yetişenlerin sonraki yıllarda eğitim açığını kapatmada zorlandıklarını göstermekte. Sınıf öğretmeninin niteliği öğrencilerin başarısını ve gelecekteki eğitimini doğrudan etkilemekte.

4 - Etkinlik ve projeler: Öğrencilerin gelişimine uygun farklı etkinlikler sunan okullar tercih edilmeli. Örneğin müzik, resim, drama, kültürel geziler, spor, akıl oyunları… Çocuğun dil, zihinsel ve sosyal gelişimi ile öğrenmesine katkı sağlayan bu etkinlikler önemli olmakta. Ayrıca okulun amaçları, geleceğe bakışı, başarıları, projeleri, eğitim anlayışı vb. incelenebilir.

Haberin Devamı

TERCİHLERDE HANGİ HATALAR YAPILIYOR?

Araştırmalara göre ailelerin yüzde 60’ı evlerine en yakın okulu tercih ediyorlar. Çocuklar küçükken bu ölçüt doğru gibi görünebilir. Ancak nitelikli eğitim açısından diğer ölçütler de dikkate alınmalı. Bazıları ise okulun itibarlı olmasına ağırlık veriyor. Çocuğa uygun okul seçiminde itibar da yeterli değil. Okul ortamı, güvenlik ve sağlık, eğitim kadrosu, etkinlik ve projelere de bakılmalı. Sık okul değişikliğinden kaçınılmalı. Bu durum öğrencinin gelişimine zarar verebilir. Eğitimde tutarlılık ve süreklilik önemli.

‘GELECEĞE HAZIRLAMALI’

Teknolojideki gelişmeler okul seçimini etkilemeli mi?

Dünyamızda yapay zekâ, robotik, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, kablosuz ağlar gibi teknolojik alanda baş döndürücü gelişmeler yaşanmakta. Dijital Dönüşüm Çağı, Endüstri 5.0, Toplum 5.0, Süper Akıllı Toplum denilen yeni bir topluma doğru gidilmekte. Böylece dijitalleşme ve yapay zekâyı önceleyen, insanların robotlarla çalışmasını içeren, akıllı bir dünya oluşturma hedeflenmekte. Eğitim bu sürece uyum sağlamak için öğrencileri giderek dijitalleşen topluma ve iş yaşamına hazırlamak zorunda. Bunun için teknolojik araçları kullanma, dünyayı anlama, iş birliği yapma, sorumluluk alma gibi becerilere odaklanmakta. Ayrıca geleceğin bireylerini robotlarla çalışmaya hazırlamak, yeni meslekleri öğretmek önemli olmakta. Öğrencileri geleceğin beceri ve teknolojilerine hazırlayan okullar tercih edilmeli.