GündemOkullara kabul edilmeyen otizmli Raci, müzik dehası oldu

Okullara kabul edilmeyen otizmli Raci, müzik dehası oldu

30.10.2015 - 11:09 | Son Güncellenme:

Otizmli olduğu için bazı okullara kabul edilmeyen Raci Demir, girdiği yetenek sınavlarında başarılı olunca bir güzel sanatlar lisesinde eğitim almaya ve Avrupa sokaklarında konserler vermeye başladı. Rain Man (Yağmur Adam) filminde anlatılan Savant sendromuna ve müzik alanında üstün yeteneğe sahip olduğu tespit edilen genç müzisyen, çok sayıda klasik müzik eserini notalarına bakmadan çalabiliyor

Okullara kabul edilmeyen otizmli Raci, müzik dehası oldu

Otizmli olduğu için bazı okullara kabul edilmeyen Raci Demir, girdiği yetenek sınavlarında başarılı olunca bir güzel sanatlar lisesinde eğitim almaya ve Avrupa sokaklarında konserler vermeye başladı.

Haberin Devamı

Her ikisi de akademisyen olan Cengiz ve Nesrin Demir çiftinin 18 yıl önce dünyaya gelen oğulları Raci Demir'e küçük yaşlarda konulan "otizm" teşhisi, zorlu bir mücadelenin de başlangıcı oldu.

Otizmi "utanılması gereken bir hastalık" değil, "farklılık" olarak kabul eden Demir çifti, çok küçük yaşlarından itibaren Raci'yi sosyal yaşamdan hiç koparmadı, diğer çocuklardan da ayırmadı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi'nin dekanı olan baba Prof. Dr. Cengiz Demir, akordiyon çaldığı sırada ilkokul döneminde bile olmayan oğlunun müzik aletinden duyduğu sesleri taklit ettiğini ve parçaları da unutmadığını fark etti.

California Üniversitesi'nin "perfect pitch" adı verilen testlerinde tam puana yakın notlar alan Raci'nin mükemmel kulağa sahip olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

- Savant sendromu tespit edildi

Matematik, müzik veya görsel alanda yetenekli olan ve genelde otizmli çocuklarda görülen Savant sendromlu olduğu tespit edilen Raci, İKÇÜ'de Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı olan Doç. Dr. Nesrin Demir'in de desteğiyle müziğe yönlendirildi ve piyano dersleri almaya başladı.

Kısa sürede çok sayıda parçayı çalmaya başlayan Raci, bazı okullar tarafından "otizmli" olduğu gerekçesiyle kabul edilmese de 18 yaşına geldiğinde bir güzel sanatlar lisesine yetenek sınavıyla alınan ve Avrupa'da mini sokak konserleri veren genç bir müzisyen haline gelmeyi başardı.

- 4 notayı aynı anda duyuyor

Baba Cengiz Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otizmli oğlunun bugün aynı anda 3-4 farklı notayı duyabildiğini, bu nedenle Avrupa ülkelerindeki bazı müzisyenler tarafından "dahi" olarak nitelendirildiğini söyledi.

Türkiye'deki eğitim hayatı boyunca zaman zaman zorluklar yaşadıklarını anlatan Demir, şöyle konuştu:

"İlkokula başladığında ilkokul öğretmeni kabullenmek istemedi ama Raci okulda en hızlı okuma yazmayı öğrenen çocuk oldu. Öğretmeni de gelip özür diledi. Güzel sanatlar lisesine gitmeden önce de bir başka lisenin müzik bölümü için açılan sınavı kazandı, sınav sonucu da ilan edildi ama kayıt aşamasında bize otizmli çocuklara eğitim veremediklerini söylediler. 3 yıl önce ise Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi'ne yine yetenek sınavıyla kabul edildi. Sınıf arkadaşları da onu kabullendi, sahiplendi. Raci artık mutlu."

Haberin Devamı

Her yıl oğlunun yurt dışına çıktığını ve donanımlı öğretmenlerden müzik dersi aldığını dile getiren Prof. Demir, eğitimler sonunda Avrupa'nın bazı şehirlerinde Raci'nin sokak konserleri bile verdiğini, bunun da kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

- Anneden tavsiye, "temizlikle değil, çocuğunuzla ilgilenin"

Raci'nin annesi Doç. Dr. Nesrin Demir ise üniversitedeki ilk dersinde öğrencilerine otizmi anlattığını, bu konuda farkındalık yaratmak istediğini söyledi.

Önce annenin otizmli çocuğunun ruhunu görmesi gerektiğine dikkati çeken Demir, 2 yaşındaki oğluyla birlikte sinemaya gittiğini, salonda 5 dakika kalabilseler bile yeniden denediğini, hiç vazgeçmediğini anlattı.

Bir süre sonra Raci'nin insanlara alıştığını, iyi iletişim kurmayı öğrendiğini de ifade eden Doç. Demir, "Ben otizmi farklılık olarak görüyorum. O yüzden de toplumdan dışlanan insanlar olmadık. Müziği de sosyalleşme konusunda bir araç olarak gördük. Böyle bir yeteneğinin olması bizi de çok mutlu ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Otizmli çocuğa sahip annelerin korkmaması, üzülmemesi gerektiğini söyleyen Demir, ayrıntılar veya temizlikle değil, çocuğuyla ilgilenen, ona iyi bir eğitim vermek isteyen annelerin çocuklarının da daha başarılı olacağını kaydetti.

Aldığı eğitim sayesinde Raci'nin yemek pişirebildiğini, temizlik yapabildiğini de anlatan Nesrin Demir, düzenli olarak sporla da ilgilendiğini belirtti.

- Müzisyen olmak istiyor

Onlarca klasik parçayı notalara hiç bakmadan çello ve piyano ile çalabilen Raci Demir ise müzik yapmayı çok sevdiğini söyledi.

Almanya'da müzik yaptığını ve insanların da bunu sevdiğini anlatan Demir, "Ben müzisyen olmak istiyorum" diye konuştu.

Gittiği lisede hem erkek hem kız arkadaşlarının olduğunu söyleyen Raci, okulda arkadaşlarıyla olmaktan mutluluk duyduğunu da ifade etti.

Haberin Devamı

- Savant sendromu

Çoğunlukla otizmli hastalarda rastlanan Savant sendromu, matematik, müzik veya görsel alanda üstün yetenek ile kendini gösteriyor.

Bazı Savant sendromlular çok haneli sayıların çarpımını kısa sürede hesaplayabiliyor ya da gün, ay, yıl olarak verilen bir tarihin haftanın hangi gününe rastladığını tahmin edebiliyor.

Dünyada tarihinde 50'den fazla sendromlunun özellikle sanat alanında önemli eserler verdiği, Rain Man filminde Dustin Hoffman'ın canlandırdığı Raymond Babbitt karakterine ilham olan Amerikalı Laurence Kim Peek'in de aynı sendroma sahip olduğu biliniyor.

Yazarlar