28.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Kendilerini “Eş durumu, sağlık, öğrenim özrü, il içi ve il değiştirme mağdurları” olarak tanımlayan bazı öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde protesto gösterisi düzenleyerek, eşleriyle aynı kente atamalarının yapılmasını ve yüksek lisans eğitimleri aldıkları ilde öğretmenlik yapabilmelerine olanak sağlanmasını talep etti.
Türk Eğitim-Sen üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde; “eş durumu, sağlık, öğrenim özrü, il içi ve il değiştirme mağdurları” için protesto gösterisinde bulundu. Ellerinde dövizler taşıyan grup üyeleri, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer aleyhine slogan da attı. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, burada yaptığı konuşmada, Dinçer’in bakanlıkla ilgili uygulamalarını eleştirerek, yaptıkları ile eski Milli Eğitim Bakanlarından Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu’yu arattığını savundu. Dinçer’in çocukları ailelerinden ayırdığını ifade eden Koncuk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, ”O kadar çocuğunuz var, birinden vazgeçebilir misiniz?” diye sordu.
Öğretmen açılımı
Siyasi ya da ideolojik olarak toplanmadıklarını sadece mağduriyetlerinin giderilmesini istediklerini belirten Koncuk, ”Biz de öğretmen açılımı istiyoruz” dedi. Dinçer’in norm kadro fazlası olmayacağı yönündeki açıklamasına rağmen binlerce öğretmenin 4+4+4 eğitim sistemi dolayısıyla açığa çıktığını belirten Koncuk, eşi özel sektörde çalışan eğitimcilere tayin hakkı verilmeyeceği yönündeki açıklamaları da eleştirerek, ”Onlar bu ülkeye vergi vermiyorlar mı, hizmet üretmiyorlar mı?” diye sordu.Koncuk, Van depremi sonrasında tayin isteyen eğitimi çalışanlarına Dinçer’in “olur vermemesine” karşın Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın tayin isteyen sağlıkçılara ”olur verdiğini” anımsatarak “O da bakan, bu da bakan, farkı görün” dedi.
Mağdur oluyoruz
Protestocu grup, eş durumu ve öğrenim özrü atamalarının durdurulduğunu iddia ederken, il içi ve il değiştirmelerde sıkıntılar yaşandığını savunuyor. Atama mağdurları, önceki yılların aksine Milli Eğitim Bakanlığı’nda eş durumu ataması yapılmaması nedeniyle mağdur olduklarını, eşleriyle önceki uygulamalar doğrultusunda aynı kentte görev almalarına olanak tanınmasını talep ediyor. Yüksek lisans ve doktora hakkı kazanan öğretmenler ise, bu hakkı kazandıkları ile atanmaları gerektiğini, bu atamaların yapılmaması nedeniyle eğitim haklarının ellerinden alındığını ileri sürüyor. Milli Eğitim Bakanı Dinçer ise, eş durumundan tayinin kaldırılmadığını, Şubat 2012’de eş durumundan atama yapıldığını kaydetmişti. Dinçer, “öğrenim özrü” için “Bütün öğretmenlerin yüksek lisans yapmasından yanayız. Ama bunun büyük kentlerde öğretmenlik yapılması için suiistimal edildiğini düşünüyoruz” demişti.
Tayin istemişlerdi
Van depremi sonrasında öğretmenler, “Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği”nin ilgili maddesi doğrultusunda, yaşanan doğal afet nedeniyle yer değiştirme haklarının bulunduğunu savunarak tayinlerini istemişti. Ancak, bakanlık 71 ilde norm kadro fazlalığı bulunması gerekçesiyle bu isteklere olumlu yanıt vermemişti.
İlan verdiler
Anadolu Eğitim Sendikası tarafından gazetelere verilen ilanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e hitaben, “Erciş ve Van depreminden mağdur olan öğretmenlerin yer değiştirme talepleri ‘giderseniz kimse kalmaz’ mantığıyla reddedilmiştir. Bakanımızın ‘sabredin, eylülde gidin’ sözü unutulmuştur” ifadesi yer aldı.