05.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Gediz fırkateyni, Ertuğrul gemisinin 125 yıl önce battığı Japonya’nın Kushimoto kentindeki Funago-Ra kayalıklarının (Şeytan kayalıkları) önünde saygı duruşu yaptı. Geminin tören mangası, hayatını kaybeden 545 şehit için 3 el saygı atışı yaparken denize çelenkler bırakıldı. Japon prensesi Akiko Mikasa, Ertuğrul’un enkazından çıkartılan eşyaların bulunduğu müzeyi gezerken, gemideki SAS ve 1. sınıf dalgıçlar kazanın yaşandığı yere anı dalışı yaptı. Milliyet muhabiri de askerlerle derine inenler arasındaydı.
Prenses müzeyi gezdi
Aksaz Deniz Üssü’nden 1 Nisan’da yola çıkarak 125 yıl önceki yolculuğu canlandıran TCG Gediz yolculuğu, ana amacını tamamladı. Japon Altes Prensesi Akiko Mikasa, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ertuğrul’un battığı Kushimoto’daki şehitliği gezdi. Daha sonra Türk Müzesi’nin açılışı yapılırken, Prenses Akiko Mikasa batıktan çıkartılan eşyalara büyük ilgi gösterdi. Şehit askerlere ait müzede sergilenen eşyalar hakkında bilgi alan Prenses, kazayı anlatan canlandırmaları dikkatle izledi.
TCG Gediz, 20 bin kilometre yaparak kazanın yaşandığı Japonya’nın Kushimoto kentindeki törenlerin ardından kazanın yaşandığı Şeytan kayalıkları bölgesine geldi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Tuğamiral Namık Alper ve Gemi Komutanı Kurmay Yarbay Yusuf Kocaman’ın da katıldığı tören, geminin helikopter pistinde gerçekleşti.
Tüm gemi personeli Fugano-Ra kayalıkları önünde hayatını kaybeden 545 şehit için saygı duruşunda bulunurken, Japonya ve Türkiye’nin milli marşları çalındı. Gemideki her rütbeyi temsilen denize çelenklerin atılmasının ardından tören mangası kayalıklara doğru saygı atışı yaptı. Üsteğmen Sercan Sisa komutasındaki 10 kişilik tören mangası 3 el ateş ederek şehitlerimizi selamladı.
Dalgıçlar, Funago-Ra kayalıklarının altına gurur plaketi bıraktı
Gemideki SAS (Sualtı Savunma) komandoları ve
1. sınıf dalgıçlar, Ertuğrul’un çarptığı kayalıklara bir dalış gerçekleştirdi. Japonca ve Türkçe olarak iki ülkenin bayraklarıyla hazırlanan bronz plaketi derine indiren SAS komandoları ve birinci sınıf dalgıçlar büyük gurur yaşadı. Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş’ın da bulunduğu dalış, Ertuğrul’un şiddetli fırtınada parçalandığı kayalıkların bulunduğu yerde gerçekleşti.
Askerler plaketi Türk bayrağı eşliğinde Funago-Ra kayalıklarının altına yerleştirdi. SAS komandosu ve dalış amiri Üsteğmen Aykut Arslantürk, “Türk Deniz Kuvvetleri’nin Ertuğrul’u ve şehitlerimizi hiç unutmadığını kanıtlamak istedik. 125 yıl sonra onları su altında ziyaret etmenin haklı gururunu hep birlikte yaşadık. Şehitlerimizin Pasifik Okyanusu’nun derinliklerinde de yalnız olmadığını Türk askeri olarak tüm dünyaya sergilemeye devam edeceğiz” dedi.