04.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
Osmanlı ailesinin en yaşlı üyesi olan ve 91 yaşında hayatını kaybeden Neslişah Sultan’ın cenazesi, dün kendi isteği üzerine II. Abdülhamid’in yaptırdığı Yıldız Hamidiye Camii’nde düzenlenen törenin ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi. Sultan Vahdettin ve Sultan Abdülmecid’in torunu olan Neslişah Sultan’ın cenaze törenine Türkiye ve Mısır’da yaşayan hanedan üyelerinin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da hükümeti temsilen katıldı.
Neslişah Sultan’ın cenazesi dün öğle saatlerinde Yıldız Hamidiye Camii’ne getirildi. Osmanlı geleneğine uygun olarak tabutun üzerine siyah renkli Kâbe örtüsü serilirken, hanedan üyeleri taziyeleri kabul etti. Cenaze törenine Neslişah Sultan’ın Mısır’da yaşayan oğlu Abbas Hilmi, kızı İkbal Saviç, torunu Davut Hilmi, yeğeni Fazile Bernar, kuzeni Osman Selahattin Osmanoğlu ile Kayıhan Osmanoğlu, yeğenleri Harun Osmanoğlu, Osman Mayatepek, Ömer Reda, Salih Reda, Ömer Eroğan ve Arzu Enver Eroğan’ın yanı sıra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, işadamı Ali Koç ile tarihçiler İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı da katıldı. Camiye gelenler arasında Filistin üzerine romanlar yazan ünlü yazar Kenize Murad da vardı. Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da çelenk gönderdi.
‘Mısır’ın son nahidesiydi’
Okunan Yasin-i Şerif’in ve öğle namazının ardından Neslişah Sultan için cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı sırasında kadınların da erkeklerin ardında saf tutarak namaz kılması dikkat çekti. Namazın ardından tabut taşınırken tekbir getirilen törende, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da Neslişah Sultan’ın tabutunu taşıdığı görüldü.
Cenaze daha sonra Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi. Neslişah Sultan’ın torunu Davut Hilmi defin sırasında mezara toprak attı, yurt dışından gelen yakınları da çiçek bıraktı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Hanedanın son temsilcisi vefat etti. Sayın Başbakanımız adına, arkadaşlarımla birlikte taziyede bulunmak üzere geldim. Neslişah Sultan Hanımefendi’nin cenazesinde bulunmayı bir görev biliyoruz. Sayın Başbakanımızın selamlarını ve başsağlığı dileklerini yakınlarına ileteceğim, bütün milletimizin başı sağ olsun” diyerek taziyelerini iletti.
Törene katılan Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, “Sultan II. Abdülhamid’in 4. kuşak torunuyum. Sürgünden sonra Türkiye’de doğan ilk şehzade benim. 1979, İstanbul Fatih doğumluyum. Halamızın son yolculuğu için buradayız. Babamız 1974’te af kanunu çıkınca gelmişti. Çok üzgünüz, bir büyüğümüzü daha kaybettik. Sarayda doğan son haneden üyesiydi. Herkesin başı sağ olsun” dedi.
Neslişah Sultan’ın yeğenlerinden, Sultan Vahdettin’in kızı Ulviye Sultan’ın torunu olan Hanzade Özbaş ise, “Hem annemiz hem teyzemizdi. Her yıl Kuşadası’nda 2 ay birlikte olurduk. Gençlerle olmayı çok severdi” diye konuştu.
Tarihçi İlber Ortaylı ise Neslişah Sultan’ın ölümüyle resmi hanedanlık üyeliğinin sona erdiğini belirterek, “O statü bitti artık. Mısır’ın son nahidesiydi. Uzun bir ömür sürdü, buna rağmen kendisini çok özleyeceğiz” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Neslişah Sultan’ın yeğeni Fazile Bernar’a başsağlığı diledi.