Gündem‘Münbiç konusunda ABD ile mutabıkız’

‘Münbiç konusunda ABD ile mutabıkız’

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman gazetesine verdiği mülakatta “ABD ile Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki kentlerin istikrara kavuşturulması konusunda mutabıkız” dedi.

‘Münbiç konusunda ABD ile mutabıkız’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Die Zeit gazetesine bir mülakat verdi. Almanya-Türkiye ilişkileri ve Suriye harekatı hakkında değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, “Artık Türkiye’ye 20 yıl öncesi gibi muamele edilemez. Türk milleti bunu reddediyor. ABD ve AB, Türkiye’nin eşit ortak olduğunu anlamalıdır” ifadelerini kullandı. Afrin’deki Zeytin Dalı Hârekatı’yla PKK ve YPG’den kaynaklanan tehlikeyi ortadan kaldırmak istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Şimdi Amerikalılarla, Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki kentlerin istikrara kavuşturulması yönünde mutabık kaldık. Bunun için çalışma grupları kurduk. 19 Mart’ta Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la görüşeceğim. ABD’nin terör örgütlerine destek vermekten vazgeçeceğini ümit ediyoruz” diye konuştu. Çauşoğlu, senatörlerin Türkiye’ye yaptırım uygulamayı tartıştıkları konusuna da, “ABD bizi tehdit etmemeli. Biz NATO müttefikiyiz. Türkiye, Rusya veya diğer ülkelerden farklı bir tepki gösterir. Buna yanıt veririz” dedi.

Haberin Devamı

‘Sorunları çözeceğiz’

“Çavuşoğlu, Türkiye-Almanya ilişkilerine ilişkin olarak ise, “Tarihimizde, Almanya’yla ilgili sorunumuz olmadı. Son zamanda ise, talihsiz bir retorik yaşandı. Bu gelişmeyi tersine çevirmek zorunda olduğumuzu anladık. Sigmar Gabriel ile, sorunları çözme konusunda mutabakat sağladık. Yeni hükümet göreve başladığında, daha fazla karşılıklı ziyaret ve Cumhurbaşkanı ile Başbakan’la daha fazla buluşmaya ihtiyacımız olacak” dedi. Deniz Yücel’in serbest bırakılması üzerine de konuşan Çavuşoğlu, “Bu, tamamen yargının konusudur, gazeteciler ile sözde gazeteciler arasında bir fark olmalıdır” dedi. Çavuşoğlu, Türkiye’de yakalanan Yunan askerleri ile ilgili soruya da, 15 Temmuz sonrası Yunanistan’a iltica başvurusunda bulunan FETÖ’cü pilotlarla, Yunan askerleri takas etme gibi bir pazarlığın söz konusu olmadığı yanıtını verdi. S-400 füze savunma sistemiyle ilgili soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, “Kongrenin çekincesi nedeniyle, ABD’den basit tüfek almakta dahi zorluk çektik. Birisinden almak zorundaydık. Anlaşma imzalandı bile” ifadelerini kullandı. “Rusya, Suriye’de rejimin yanında ve Guta ile İdlib’te sivilleri bombalamaktadır. Siz ise, muhalefete arka çıkmaktasınız. Moskova sizin açınızdan bir müttefik mi, karşıt mı?” sorusunu ise Çavuşoğlu şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Guta ya da İdlib’te yaşananlar, prensiplerimizi ve Astana ile Soçi’de varılan anlaşmaları ihlal etmektedir. Rusya’yla bir buçuk yıldır siyasi bir çözüm bulmak için ateşkes ve gerginliği azaltma bölgeleri konusunda ilerleme kaydettik. Bu nedenle Rusya ve İran’dan, bu anlaşmaların ihlal edilmesine son vermelerini bekliyoruz. Guta’da yaşananlar suç teşkil etmektedir. Birçok sivil, gaz kullanılmak suretiyle öldürülmüştür.”