09.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Moderna, ABD’li Pfizer ve Türk asıllı Alman bilim insanları Uğur Şahin ile Özlem Türeci’nin kurduğu BioNTech şirketlerini Kovid-19 aşısı oluşturmak için mRNA teknolojisini çalmakla suçladı. İki şirketin 2010-2016 patentli teknolojilerini kopyaladığını iddia eden Moderna, ayrıca açtığı davada Mart ayından bu yana satılan Pfizer Kovid-19 aşılarından bir miktar para tazminatı istedi. Kovid-19 aşısı üretiminde ortak olan Pfizer ile BioNTech, Moderna’yı tarihi yeniden yazmakla suçlayarak davasını “revizyonist hikaye” olarak adlandırdı.
ABD’nin Boston kentindeki bir federal mahkemeden söz konusu davanın reddedilmesini talep eden Pfizer’ın sözcüsü, şirketin ve BioNTech’in fikri mülkiyet haklarına güvendiklerini ve aşılarını bağımsız olarak geliştirdiklerini belirterek Moderna’nın iddialarına karşı “güçlü bir şekilde kendilerini savunacaklarını” söyledi. Öte yandan, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndaki şirket dosyalarına göre, Pfizer’in aşısı, şirkete 2022’nin ilk 9 ayında 26,4 milyar doların üzerinde para kazandırdı. Moderna ise aynı dönemde 13,5 milyar dolardan fazla aşı sattı.
Kovid-19 kanser tedavisinin anahtarı olabilir
Yeni yapılan araştırma Kovid’in başak proteininin akciğer kanserinin tedaviye en dirençli ve en ölümcül formunu öldürdüğü ortaya çıktı. “Cancers” dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, insanları enfekte etmek için kullanılan Kovid’in benzersiz bir parçası olan başak proteini, diğer hücrelerle birleştiğinde, protein hücrelerinin ölme sürecini de harekete geçirebiliyor. Böylece, başak proteininin akciğer kanseri hücrelerini de enfekte ederek öldürebileceği tespit edildi. ABD’deki RUSH Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde nöroloji profesörü olan Kalipada Pahan “Bu sonuçlar akciğer kanseri hastalarında tekrarlanırsa, bu yıkıcı hastalık için umut verici olacaktır. Hastalığın ilerlemesini durduracak başka bir tedavi olmadığında, burun içi Başak S1 proteini ileri evre akciğer kanseri için kullanılabilir” dedi.