17.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
GÜLDEN ÇOKTAN
GÜLDEN ÇOKTAN- Fatih Belediyesi, kayıtsız kiraya verilen günübirlik evlerin denetlenebilmesi için geçen yıl pankartlı ihbar projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında ilçenin farklı bölgelerine asılan “Mahallemizde konaklama amaçlı günlük olarak kiraya verilen bina veya daireleri belediyemizin, 453 14 53 No’lu telefonuna ihbarda bulunabilirsiniz” yazılı pankartlar asıldı. Yaşadıkları binalarda kayıtsız olarak günübirlik ev olarak hizmet veren yerler, vatandaşlar tarafından belediyeye bildiriliyor. Bu evlerde kalan yabancı uyruklu vatandaşlarla ilgili olarak Kaymakamlık Günübirlik Kiralanan Yerler Denetim Komisyonu yetkilileri yasal işlem başlatılıyor.
Müslüman öğrenciler’
Milliyet, Kaymakamlık Günübirlik Kiralanan Yerler Denetim Komisyonu’nun ilçede gerçekleştirdiği o denetimlere katıldı. Denetimde Sofular Tekkesi Sokak’ta dernek olarak kullanılan 5 katlı bir binanın otel olarak kullanıldığı tespit edildi. Uluslararası Üniversiteler Bir-Der’e ait binada 1’den 9’a kadar numaralandırılan odalarda 1-2 kişi kalıyordu. Dernek yetkilisi sadece Müslüman öğrencilerin kaldığını, motel olmadıklarını söylese de binada kalanlar arasında Rusya, Almanya, Belarus’tan gelen turistler vardı. Belarus’tan gelen kişi, internet üzerinden verilen ilan aracılığıyla buraya geldiğini, geceliğine 28 dolara (500 lira) anlaştığını, ödemeyi Türkiye’ye geldikten sonra elden verdiğini söyledi. Rusya’dan gelen 2 kişi de internet üzerinden burayı bulduğunu ve haftalık 340 euro (6200 lira) ödediklerini bildirdi. Turistler, derneğin ilanına airbnb, booking sitelerinden ulaştığını kaydetti.
Üç kez mühürlendi
Yapılan incelemenin ardından otel gibi kullanılan bina, zabıta ekipleri tarafından mühürlendi. Aynı binanın 2 kez daha aynı sebeple mühürlendiği belirlendi. Derneğe ait odalar iuygulamada “Eski İstanbul’un kalbindeki şık oda/daireler” başlığı altında ilana veriliyor. Turistlerin hepsi seyahat amaçlı Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Komisyon ekibi, İskenderpaşa Mahallesi Havlucu Sokak’ta bulunan bir dairenin seyahat amaçlı Irak’tan gelen 10 kişiye kiralandığını da tespit etti.
876 ihbar yapıldı
Fatih Belediyesi Zabıta Müdürü Abit Öztürk, bu yıl günübirlik dairelerle ilgili toplam 876 vatandaş şikâyeti aldıklarını belirterek, 140 yerin mühürlendiğini söyledi. Öztürk, denetimlerde ikamet izin belgesi veya kira kontratı olmadan kalındığı, yerin apart olarak günübirlik kullanıldığının tespit edilmesi durumunda taşınmazın mühürlendiğini kaydetti. Öztürk, şunları dedi:
“İkamet izin belgesi olmaksızın ilçemizde ikamet eden yabancılarla alakalı olarak Kaymakamlık Günübirlik Kiralanan Yerler Denetim Komisyonu (polis, vergi dairesi uzmanı, zabıtadan müteşekkil komisyon) tarafından yasal işlem yapılmaktadır. Fatih Belediyesi İletişim Merkezi, CİMER’den belediyemize gelen apart şikayetleri değerlendirilmektedir. Komisyondaki görevliler tarafından şikâyete konu adreslerde denetimler gerçekleştirilmektedir.”