GündemMihri Müşfik Hanım'a özel Doodle! Google'dan yeni bir doğum günü

Mihri Müşfik Hanım'a özel Doodle! Google'dan yeni bir doğum günü

26.02.2017 - 13:19 | Son Güncellenme:

Mihri Müşfik Hanım Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressam ve Atatürk'ün ilk portresini yapan sanatçı olarak anılıyor. Bugün 131. doğum günü olan Mihri Müşfik Hanım'ı Google unutmadı ve Mihri Müşfik Hanım'a özel bir Doodle tasarlandı.

Mihri Müşfik Hanıma özel Doodle Googledan yeni bir doğum günü

Mihri Müşfik Hanım, ünlü arama motoru Google ana sayfasına konuk oldu. Özel tasarımlı logosuyla Türk kullanıcılarına jest yapan Google, Mihri Müşfik Hanım'ın 131. yaş gününü unutmadı. Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor. Bugünki hazırlanan Doodle'de kullanıcılar, Google ana sayfasında Mihri Müşfik Hanım'ın hayatı kariyeri ve mesleğiyle ilgili ipucu edinebiliyor.

Haberin Devamı



Arama motoru Google, çevreye olan duyarlılığıyla milyonlarca internet kullanıcısının dikkatini çekmeye devam ediyor. Özel günlerdeki duyarlılığı ve şirket profili olarak çevreci bir kimlik taşımasıyla tanınan Google, kullanıcılar için sadece bir arama motoru olmadığını her fırsatta vurgulamaya devam ediyor. Hazırladıkları Doodle'lerin yanı sıra interaktif uygulamalara da imza atan Google, Mihri Müşfik Hanım içir işte böyle bir tasarım hazırladı.

Mihri Müşfik Hanıma özel Doodle Googledan yeni bir doğum günü


MİHRİ MÜŞFİK HANIM KİMDİR?

1886 yılında İstanbul'da, Kadıköy'ün Bahariye semtindeki Dr. Rasimpaşa Konağı'nda dünyaya geldi. Babası, Askeri Tıbbiye'de ders veren ve "Tıbbiye Nazırı" veya "Tıbbiye Reisi" olarak da bilinen Dr. Çerkez Ahmet Rasim Paşa'dır. Avrupaî bir eğitim gördü. Edebiyat, musikî ve resim ile ilgilendi. Resme olan ilgisi diğerlerine göre ağır basıyordu. Yaptığı bir resmi Sultan II. Abdülhamit'e takdim edince saray ressamı Zonaro’nın öğrencisi oldu; kendisinden Beşiktaş’taki atölyesinde resim dersleri aldı. Böylece Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını başlatan ilk kadın ressam unvanını aldı.

Haberin Devamı

ARİSTOKRAT HAYATTAN BOHEM HAYATA

Tanınmış kişilerin portrelerini yapan Mihri Müşfik Hanım’ın portresini yaptığı kişiler arasında Mustafa Kemal Atatürk ve Papa XV. Benedict de bulunuyor. Kız öğrencilerin devam ettiği bir Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi Nefise Mektebi'nin ilk kadın yöneticisi olan Mihri Müşfik Hanım, burada pek çok kadın ressamın yetişmesine katkıda bulundu. Resme olan tutkusu nedeniyle aristokrat yaşamını terk etti, bohem ve yoksul bir yaşam sürdü.

Babası, Askeri Tıbbiye'de ders veren ve "Tıbbiye Nazırı" veya "Tıbbiye Reisi" olarak da bilinen Dr. Çerkez Ahmet Rasim Paşa olan Mihri Müşfik Hanım, Avrupai bir eğitim gördü. Edebiyat, musiki ve resimle ilgilendi. Resme olan ilgisi diğerlerine göre ağır basıyordu. Yaptığı bir resmi Sultan II. Abdülhamit'e takdim edince saray ressamı Zonaro’nun öğrencisi oldu, kendisinden Beşiktaş’taki atölyesinde resim dersleri aldı. Böylece Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını başlatan ilk kadın ressam unvanını aldı.

İMZASIZ PEK ÇOK ESERİ VAR

Taha Toros’un kaleme almış olduğu ‘İlk Kadın Ressamlarımız’ isimli yapıtın dipnotlarından, sanatçının 1988 yılına kadar yapılan araştırmalarda Türkiye’de 32, İtalya’da 36, Fransa’da 23 ve Amerika’da 60’ı aşkın olmak üzere, 150 dolayında eseri kayıt altına alındı.

Sanatçı, eserlerinde eşi Müşfik Selami İnegöllü ile evli kaldığı (1905 - 1922) dönemde Mihri Müşfik, diğer dönemlerde ise Mihri Rasim imzasını kullandı. Sayısı azımsanmayacak yapıtlarında da imzaya rastlanmadı.