GündemMenopozu süresiz ertelemek mümkün

Menopozu süresiz ertelemek mümkün

25.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de görev yapan Prof. Dr. Kutluk Oktay’ın menopozun süresiz ertelenerek geç anneliğin kapısının aralanabileceği açıklaması, tıp dünyasında büyük yankı yarattı.

Menopozu süresiz ertelemek mümkün

Dünyanın en ünlü kısırlık uzmanlarından olan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Prof. Dr. Kutluk Oktay, yıllardır ABD’de görev yapıyor ve bu alandaki bilimsel çalışmalarıyla tanınıyor. Halen Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Moleküler Üreme ve Doğurganlığın Korunması Laboratuvarı’nın direktörü olan Oktay’ın menopozu süresiz ertelemenin mümkün olduğu açıklaması dünya basınında yer aldı. Oktay’ın menopozun geciktirilip, ortadan kaldırılabileceğini anlattığı çalışması, yumurtalık dokusu dondurma teknolojisine dayanıyor ve geç anneliğin kapısını aralıyor.

Haberin Devamı

KADINLARA SESLENDİ

Çalışmaya göre, bir kadının önceden alınmış yumurtalık dokusu implante edilerek, doğurganlığını yeniden sağlamak için gereken foliküller inşa edilebilir. Bilim ekibinden Prof. Dr. Kutluk Oktay, “Tıp tarihinde ilk kez menopozu potansiyel olarak geciktirme veya ortadan kaldırma yeteneğine sahibiz” dedi. Oktay, ailesinde menopoza bağlı komplikasyon öyküsü olan kadınların menopoz yaşını normale döndürmek için erken yaşta bu işlemi düşünebileceklerini kaydetti.

Menopozu süresiz ertelemek mümkün

‘RİSKLİ BİR UYGULAMA’

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Barış Ata ise menopozun önlenmesi gereken bir hastalık olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Prof. Dr. Kutluk Oktay, yumurtalık dokusu dondurma teknolojisinin, kanser hastalarının üreme potansiyellerinin korunması için kullanımında öncüdür. Oktay ve arkadaşlarının yeni çalışması, matematik modellemeyle aynı yöntemin menopozun uzun zaman ötelenebileceğini ve bazı kadınlar için yumurtlamanın ömür boyu sürdürülebileceğini öne sürüyor.”

Haberin Devamı

“Kavram biyolojik olarak mümkün görünse de bu uygulamanın 50 yaş sonrası kadınların en önde gelen ölüm nedenleri olan kardiyovasküler hastalıkları azaltıp azaltmayacağı, yaşlanmaya bağlı bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etkisi olup olmayacağı belirsiz. Fark yaratmasını beklemiyorum. Bunun dışında meme kanseri riskinin bir miktar artacağı kesin. Ayrıca yumurtalık dokusunu dondurup tekrar yerleştirmenin, yumurtalık kanseri riskinde de bir artışa yol açması beklenebilir.”

Yazarlar