16.04.2018 - 11:25 | Son Güncellenme:
Meme kanseri
Meme kanseri, süt bezelerinde ya da sütü meme ucuna taşıyan kanallarda gelişmektedir. Çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz şekilde çoğalmaktadır. Başka organlara yayılma ihtimali olan bir hastalıktır. Gen mutasyonu kanser riskini arttırmaktadır. Kanserin etkileri tam olarak bilinmemektedir. Kanser riski en fazla kadınlarda görülmektedir. Erkeklerde görülme oranı en fazla %1’dir.
Meme kanseri belirtileri
Memede veya koltuk altında ele gelen kitle. Meme ucundaki kanlı veya kansız akıntı. Memede şekil bozukluğu, renk değişimi ya da büyüme. Meme başındaki deride değişikler. Meme cildinde yara ya da kızarıklık. Meme başında içe çökme ya da şekil bozukluğu var ise kanser riski olma ihtimali vardır.
Meme kanseri risk belirtileri
Meme kanseri riskini arttıran faktörler arasında aileden birinin kanser olması bulunmaktadır. Ailede bir kişinin 50 yaşından önce kansere yakalanması, diğer kadınların kanser riskini 3 kat arttırmaktadır. 2. derece akrabalarda görülen kanser de risk belirtilerindendir. Ayrıca ailede fazla kişinin kansere yakalanması ve çok erken yaşlarda yakalanmış olmaları da belirtiler arasındadır. Lenfoma hastalarına radyoterapi memeye yakın yapıldığı için bu hastalarda risk altındadır. Meme dokusunda yağ oranı az kişilerin kanser olma ihtimaller daha yüksektir.
Yaş ilerledikçe kanser olma ihtimalide artmaktadır. Beyaz tenli kadınların, esmer tenli kadınlara oranla kanser olma ihtimali daha fazladır. 15 yaşından önce radyoterapi görmüş bir kişinin 40 yaşından sonra kanser olma ihtimali yüksektir. Fazla sigara tüketimi kanser riskini arttırmaktadır. Ailesinde meme kanseri olan kişilerin doğum kontrol hapları kullanması riski arttırmaktadır. Doğurganlık yaşındaki gençlerde şişman olma durumu kanser olma riskini artırmaktadır. Hareketsiz ve sporsuz yaşam kanser olma ihtimalini artırmaktadır. Yaşam şekli meme kanseri riskini değiştirebilir.
Kansere yakalanma riskini azaltmak
Egzersizler yapılmalıdır. Haftada en az 1.25 -2.50 saatleri arasındaki hızlı yürüyüşler riski azaltmaktadır. Yürüyüş saati haftada 10 saat olursa eğer risk oranı daha da azalmaktadır. Uzun süreli bebek emzirmekte riski azaltmaktadır. Doğum kontrol haplarının kullanılmaması riski azaltmaktadır. Fazla hamile olan bayanların ve genç yaşta hamile kalan bayanların kanser risklerinin daha az olduğu görülmektedir