GündemMeclis’te utanç! Usul tartışması kavgaya dönüştü

Meclis’te utanç! Usul tartışması kavgaya dönüştü

17.08.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nun, milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın durumunu görüşmek için dün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıya şiddet görüntüleri damga vurdu. TİP’li Ahmet Şık’ın konuşmasıyla başlayan gerilim, AK Partili Alpay Özalan'ın kürsüye müdahalesiyle kavgaya dönüştü. Kavgada DEM Partili Gülistan Koçyiğit’in kaşı yarıldı.

Meclis’te utanç Usul tartışması kavgaya dönüştü

Ayşegül Kahvecioğlu - Aslıhan Altay Karataş -  TBMM Genel Kurulu’nun, muhalefetin çağrısı üzerine Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği kararlar doğrultusunda Gezi Parkı davasından hapis yatan ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın durumunu görüşmek için dün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıya yaşanan kavgalar damga vurdu. 

Haberin Devamı

Genel Kurul saat 14.00’de AK Partili TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Genel Kurul’un görüşmelere geçebilmesi için 200 milletvekilinin salonda bulunup bulunmadığına ilişkin yoklamada yeter sayının bulunması üzerine, yoklamaya katılmayan AK Partililer toplu halde salona girdi. Cumhur İttifakı ortağı MHP ise Meclis’teki görüşmelere katılmadı. Önceki gün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konuşmasını “ayağı kırıldığı” için dinlemeye gelemediği açıklanan CHP lideri Özgür Özel, dünkü oturuma havalı yürüme botuyla geldi. Özel’in yanı sıra, İYİ Parti lideri Musavat Dervişoğlu, DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ve Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan da oturumda hazır bulundu. Meclis’te grubu bulunmayan siyasi partiler de tam kadro salonda yerini aldı. 

Haberin Devamı

USUL TARTIŞMASIYLA BAŞLADI 

Görüşmeler “usul” tartışmasıyla başladı. DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, daha önce Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini sağlayan kararı da Bozdağ’ın okuduğunu belirterek usul tartışması açtı.

Koçyiğit’in aleyhte konuşma hakkını devrettiği TİP Partili Ahmet Şık’ın kürsüye gelmesiyle birlikte salonda tansiyon yükselmeye başladı. Şık’ın konuşmasına “Sizde hiç utanma yok. Zerreyimiskal utanmanız yok, haysiyetiniz yok” diyerek başlamasına AK Parti sıralarından “Sen de utanma yok. Konuşma. Terbiyesizlik yapma” tepkisi geldi. Şık da, AK Partililere “Kes sesini. Hakikat her zaman acıtır” diye seslendi. Bu sırada AK Partili Hasan Çilez, Şık’a “Hadi oradan! Terbiyesiz!” diye bağırınca TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Hasan, otur yerine, gelirim oraya!” dedi. AK Partili Eyyüp Kadir İnan, Şık’a parmak sallayarak “terbiyesizlik yapma” diye bağırdı. Şık’ın da İnan’a “O salladığın parmağı kıracağız, sen bunu yaşayacaksın” yanıtını vermesi üzerine AK Partililer kürsüye yürüdü. Gerginlik nedeniyle birleşime 15 dakika ara verildi. 

BOZDAĞ UYARDI 

Aranın ardından birleşimi açan Bozdağ vekillere yaralıyıcı ve şahsiyet kırıcı dil kullanılmaması uyarısında bulundu. Kürsüden konuşmasına devam eden Şık, AK Parti sıralarına bakarak, “Sizden olmayan, suçlarınıza ortak olmayan herkese ‘terörist’ dediğiniz için Can Atalay’a da ‘terörist’ demeniz şaşırtıcı değil” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

SALONDA KAN DÖKÜLDÜ 

AK Partililer Şık’ın sözlerine önce sıra kapaklarına vurarak tepki gösterirken, bazı vekiller Şık’a “alçak”, “en büyük terörist sensin”, “ahlâksız herif” diye bağırdı. Şık ise sözlerine devam ederek, “Ahlâktan bahsedecek en son sizsiniz. Bak birazcık ahlâka sahip olsanız bu adam Meclis’i yönetemez” diye konuştu. Bu sırada AK Parti İzmir Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Alpay Özalan, yanına geldiği Şık’ı boğazından tutarak, kürsüden aşağı itti. Şık’ın yere düşmesiyle birlikte salon karıştı. AK Parti, Dem Parti ve CHP’den onlarca vekil divan önünde birbirinin üzerine yürüdü. Yaşanan kavgada yumruklar havada uçuşurken, Koçyiğit’in kaşı yarıldı. Kavga yüzünden görüşmelere uzun süre ara verildi. Ardından AYM’nin Can Atalay kararı ile ilgili genel görüşme açılması önerisi elektronik olarak oylandı. Oylamaya katılan 442 vekilin 198’i evet; 244’ü hayır oyu kullandı; önerge reddedildi. 

Haberin Devamı

Meclis’te utanç Usul tartışması kavgaya dönüştü

TİP’li Ahmet Şık’ın hakaretlerinin ardından, AK Partili Alpay Özalan, yanına geldiği Şık’ı boğazından tutarak, kürsüden aşağı itti. Şık’ın yere düşmesiyle birlikte salon karıştı.

BOZDAĞ YERİNE KURTULMUŞ’LA DEVAM

Bozdağ, ilk tartışmanın ardından verdiği aradan sonra oturuma toplam 3,5 saat süren beş ara daha verdi. Son aranın ardından siyasi parti grupları arasında varılan mutabakat sonucu görüşmelere devam edilmesi; birleşimi ise Bozdağ yerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yönetmesi kararlaştırıldı.

Meclis’te utanç Usul tartışması kavgaya dönüştü

ŞIK VE ÖZALAN’A KINAMA CEZASI

Kurtulmuş, oturumu açmasının ardından grupların uzlaşısıyla, kürsüde başlayan kavga sebebiyle TİP’li Ahmet Şık ile AK Parti’li İdare Amiri Alpay Özalan’a TBMM İçtüzüğü’nün 160. maddesi kapsamında “kınama” cezası verildiğini açıkladı. Ardından genel görüşme açılmasına ilişkin önergenin görüşmelerine geçildi.

‘MECLİS KÜFÜR VE HAKARET YERİ DEĞİL’

Haberin Devamı

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, “13 yıl milletvekilliği yapmış biri olarak ifade ediyorum ki; olağanüstü davetle açılan TBMM’de ilk konuşmacı olarak Ahmet Şık’ı gösteren irade, konunun çözülmemesini istiyordur, net. Meclis konuşma ve eleştirme yeridir, küfür ve hakaret yeri değil” ifadelerini kullandı.

DENGE-FREN MEKANİZMASI OLARAK KURULDU

Verdiği kararlarla kimi zaman iktidar, kimi zaman da muhalefet tarafından eleştirilip, tepki gösterilen Anayasa Mahkemesi, 1961 Anayasası ile hayatımıza girdi. Darbenin ardından atama yöntemiyle oluşturulan Kurucu Meclis, 1960 darbesinin önemli gerekçelerinden biri olan ve TBMM’den çıkan Tahkikat Komisyonu gibi kararların geri dönebileceği alanı Anayasa Yargısı tanımlaması ve Anayasa Mahkemesi’ni kurarak hayata geçirdi.

Diğer yandan TBMM’den milletvekili oylarıyla oluşturulan Tahkikat Komisyonu üyeleri Yassıada yargıalamarı sırasında idam cezasına çarptırıldı. Başta Mümtaz Soysal olmak üzere çok sayıda hukukçu, Tahkikat Komisyonu’nun kurulması sürecinin milletvekilinin yargı dokunulmazlığı kapsamına girdiğini ve bu yüzden vekillerin yargılanmalarının mümkün olmadığı tezini ileri sürdü.