GündemMasa boyu yalnızlık

Masa boyu yalnızlık

05.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

MFÖ’nün “Yalnızlık ömür boyu” şarkısı restoranlarda gerçek oldu. Tek başına yemek yeme modası dünya çapında hızla yayılırken, bu yalnızlığın pandemiye uzanan “mazeretleri” var!

Masa boyu yalnızlık

Yemeği ailece veya arkadaşlarla yemenin modası geçmedi ama bunu bir zorunluluk gibi görme algısı değişti. Çünkü AP’nin haberine göre, dünya çapında tek başına yemek yeme trendi yayılıyor, restoranlar da bu modaya uygun yeni düzenlemeler yapıyor. Restoran rezervasyon sitesi OpenTable’a göre, ABD’de solo yemek rezervasyonları son iki yılda yüzde 29, Almanya’da bu yıl yüzde 18, İngiltere’de yüzde 14 arttı. Japonya’da da yalnız yemek yiyenler yüzde 23 artarken, Japonca’da bu konu için özel bir terim bile var: “Ohitorisama”... “Yalnız” anlamına geliyor. 

Haberin Devamı

Sessizliğin keyfi 

San Francisco’lu kanser araştırmacısı bir bilim insanı olan Parisa Imanirad evli ve geniş bir arkadaş çevresi var. Ama haftada bir veya iki kez tek başına bir restorana gidiyor; “Lokantada tek başıma yemek yemek düşünmek için bana zaman sağlıyor. Bu sırada telefon kullanmıyorum ve sessizliğin tadını çıkarıyorum” dedi. Restoran eleştirmeni Shawn Singh da sık sık tek başına yemek yediğini söylerken, kadın gezginlere yönelik bir web sitesinin CEO’su olan Carolyn Ray ise “Bir lokantaya yalnız giden kadınlar, kendilerine kötü davranılırsa orayı terk etsinler” tavsiyesinde bulundu. 

Öz sevgi öz bakım

Restoran rezervasyon sitesi Opentable’ın CEO’su Debby Soo, “Yalnız yemek yemekte uzaktan çalışmak da etkili oldu. Ancak bunun ‘bireyselleşme’ gibi daha derin nedenleri olduğunu düşünüyorum. Günümüzde yalnızlıktan keyif alma hareketi yayılıyor, öz sevgi, öz bakım artıyor” dedi.

Haberin Devamı

Pew Araştırma Merkezi’ne göre ise gerek ABD ve Avrupa’da, gerekse Japonya’da yalnız yaşayanların sayısının artması, solo yemek hareketinin de kitlesini genişletiyor.

‘Sosyalleşme yükselen değer değil’

ABD’deki Penn State Üniversitesi’nde konaklama yönetimi profesörü olan Anna Mattila, “Kovid pandemisi dışarıda yemek yerken sosyalleşmenin önemini azalttı. Sosyal normlar değişti. Artık tek başına yemek yiyenlere acıyarak bakılmıyor. Ayrıca akıllı telefonlar sayesinde her yerde istediğiniz kişiyle bağlantı kurabiliyorsunuz” dedi.

Japon araştırmacı Masahiro Inagaki ise “Artık aile restoranları bile tek başına yemek yiyenler için düzenlemeler yapıyor, ona göre menüler ve küçük porsiyonlar hazırlanıyor” diye konuştu.