GündemKuş Gribi belirtileri ve tedavisi nasıldır?

Kuş Gribi belirtileri ve tedavisi nasıldır?

23.04.2018 - 13:33 | Son Güncellenme:

Kuş Gribi (H5N1) virüslerinin birçok gelişmekte olan ülkede kanatlı hayvan endüstrisine büyük bir zarar verdiği ve bunun hem doğrudan hem de dolaylı olarak, hem ekonomik hem de sosyal refahı etkilediği doğrudur. H5N1 virüsünün insanlarda yayılması nedeniyle yaban hayatı ve ekolojisi üzerindeki potansiyel etkisi daha az dikkat çekmiştir.

Kuş Gribi belirtileri ve tedavisi nasıldır

Kuş Gribi Neden Önemlidir?

Haberin Devamı

Kuş gribi virüsü, pandemik (aynı anda birçok ülkede gözlenen salgın) grip virüsünden köken alır. Son derece patojenik (hastalığa neden olan) kuş gribi virüsünün alt tipi H5N1 dünya genelindeki tüm kümes hayvanlarında çok yaygındır. İnsanları ve diğer memelileri, genellikle ölümcül sonuçlarla enfekte etmek için türlü engelleri aşarak evrim geçirmeye devam ediyor. Bu nedenle, H5N1 virüsü potansiyel bir pandemik tehdit olarak haklı olarak dikkat çekmiştir. Bu H5N1 pandemisi ile ilgili özel endişenin gerekçesi kaçınılmazlığı değil, potansiyel şiddetidir. H5N1 pandemi, düşük olasılıklı fakat insan sağlığı üzerinde yüksek riskli olması nedeniyle halk sağlığı için bir sorun teşkil eden bir olaydır.

Haberin Devamı

Kuş Gribi Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir?

Kuş gribine yakalanan insanların çoğu, enfekte olmuş kuşlarla veya kuşların tükürük, mukus veya pisliği bulaşmış yüzeyler ile yakın temas halindedir. Ayrıca, virüs içeren damlacıkların veya tozların solunmasıyla elde etmek de mümkündür. Nadiren, virüsün bir insandan diğerine yayıldığı kaydedilmiştir. İyi pişirilmemiş kümes hayvanları veya yumurtalarını yiyerek kuş gribine yakalanmak da mümkün olabilir.

Genelde kuş gribinin belirtileri mevsimsel gribe benzer bunlar; yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, kas veya vücut ağrıları, yorgunluk, baş ağrısı, göz kızarıklığı, solunumda zorluk şeklindedir.

Kuş Gribinin Tedavisi

Bazı durumlarda Kuş Gribi ciddi komplikasyonlara ve ölüme neden olabilir. Bazı insanlar daha yüksek risk altındadır. Bunlar arasında hamile kadınlar, zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler ve 65 yaş üstü yaşlılar bulunur. Antiviral ilaçlarla tedavi, hastalığı daha az şiddetli hale getirebilir. Ayrıca, maruz kalan kişilerdeki gribin önlenmesine de yardımcı olabilir. Şu anda halka açık bir aşı bulunmamaktadır. Hükümetin bir tür H5N1 kuş gribi virüsü için aşı kaynağı vardır ancak sadece insandan insana kolaylıkla yayılan bir salgın haline dönerse dağıtılacağı belirtilmiştir.

Kuş Gribinden Korunma

Özellikle yüksek risk altındaysanız kümes hayvanlarıyla doğrudan temastan kaçınmalısınız. Tüm kümes hayvanlarını ve yumurtalarını çok iyi pişirmeli, çiğ etini dahi tuttuktan sonra ellerinizi ve tırnak içlerinizi titizlikle dezenfekte etmelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Yurt dışına çıkarken gideceğiniz ülkede kuş gribi vakaları yaşanıp yaşanmadığını araştırmanızın ve döndüğünüzde herhangi bir belirti yaşamasanız da gerekli kontrolleri yapmanızın faydalı olacağını unutmayın. Ayrıca doğada olağan dışı kuş ölümleri görürseniz hemen ilgililere haber vermelisiniz, ölü bir kanatlıyı bertaraf etmeniz gerektiğinde çıplak elle tutmak yerine mümkünse eldiven kullanarak bir poşet içerisine koyup ağzını sıkıca kapatarak çöpe atabilir ya da gömebilirsiniz.