13.10.2013 - 11:36 | Son Güncellenme:
Kurban Bayramı’nda yapılan en büyük yanlışın, kesilen hayvanların etlerinin kısa sürede tüketilmesi ve saklama şekli olduğunu belirten Yardımcı, yapılması gerekenleri anlattı.
Kesilip parçalar haline getirilen taze etlerin yanlış uygulama sonucu bozulduğunu aktaran Yardımcı, şu bilgileri verdi: "Etler parçalandıktan sonra serin bir alanda, temiz bir tepsi üzerinde, yağla kaplı kısmı üste gelecek ve parçalar birbirine değmeyecek şekilde bekletilir. Eğer imkan varsa etin en az 24 saat dinlendirilmesi gerekir. Çünkü hayvan ölüm anında kasılır ve kasları sertleşir. Sinirlerin ve kasların yumuşaması 24 saati bulabilir.
Ayrıca bu süre zarfında bakterileri ve toksinleri üzerinden atmış olur. Eğer et parçaları birbirine temas halinde paketlenir ve hava almaz ise, et kendi sıcaklığı nedeniyle yanma yapar. Temas eden yerler yeşerir, kokma yapar ve bakteri üretir." Kesimin ardından hemen tadına bakılan etin hastalıklara davetiye çıkaracağını da belirten Yardımcı şöyle devam etti:
"Pişirme işi kesim alanından uzak bir mesafede gerçekleştirilmeli. Taze etteki bakteriler insan aracılığıyla, hatta havayla pişirilen ete bulaşabilir. Bu nedenle kesim alanında kullanılan araçların, pişirilen ette kullanılmaması gerekir. Tabi insanlarımız hemen kesim alanında mangal yakmayı düşünüyor. Bir yanda hayvanın işkembesi diğer yanda ise mangalda pişirilen dinlendirilmemiş etler. İster istemez hayvanın kullanılmayan kısmındaki bakteriler, sofraya gelen ete bulaşıyor."
"Dini vecibeleri yerine getirirken sağlıksız etler tüketmeyelim" uyarısında bulunan Osman Yardımcı, kesim işini eline bıçak alan herkesin yapamayacağını, bu işin kesimhanelerde çalışanlara bırakılması gerektiğini hatırlattı.