19.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ERDAL KILINÇ - ESRA ALUS - BURCU KARAKAŞ - ÇAĞLA AĞIRGÖL - ARİF BALKAN İstanbul
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin talimatı ardından 600 polisle sabaha karşı saat 04.00 sıralarında 20 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Helikopter desteğinde yapılan baskınlarda Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay, Yönetim Kurulu Üyesi Güçlü Sevimli, üye avukatlar Güray - Günay Dağ, Gülvin Aydın, Ebru - Barkın Timtik ve Naciye Demir evlerinde gözaltına alındı. Polis, ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı’yı adresinde bulamadı. Kozağaçlı için yakalama kararı çıkartıldı. ÇHD Öğrenci Hakları Komisyonu’nda görevli İstanbul Üniversitesi öğrencileri Umut Karakaya ile Sami Menteş de gözaltına alındı. Menteş’in aynı zamanda Yurt gazetesi muhabiri olduğu öğrenildi. İstanbul’da toplam 75 kişi gözaltına alındı.
Savcısız operasyon
Operasyon kapsamında İstanbul’da Şişli ve Gültepe’deki hukuk bürolarıyla TAYAD ve Gençlik Federasyonu da basıldı. ÇHD’nin Twitter hesabından şöyle denildi: “Halkın Hukuk Bürosu’na polis baskını gece saat 04.00’te kapılar kırılarak arama yapılmak istendi. Yasa ‘Cumhuriyet Savcısı olmadan arama yapılamaz’ demesine rağmen savcı tam 1 saat sonra geldi. Yolu karıştırdığını söyledi. Avukatlık Kanunu savcının yol bilgisine kurban. Adaletleri batsın. Şu an Cumhuriyet savcıları Halkın Hukuk Bürosu’nda Baro temsilcilerini bekliyorlar arama için.”
İstanbul Barosu’nun operasyondan sonra görevlendirdiği avukat Efkan Bolaç da gözetmenlik görevini yerine getirmek için kendi bürosundan ayrıldığı sırada gözaltına alındı.
Yorum üyeleri gözaltında
Grup Yorum üyelerinin çalışmalarını yürüttüğü Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi de basıldı. Koçbaşıyla kapıları kırıp merkeze giren diğer grup polis, hakkında ev hapsi kararı verilen Grup Yorum üyeleri Selma Altın ile Ali Aracı ve diğer grup üyeleri İnan Altın, İbrahim Gökçek’i gözaltına aldı. Operasyonun diğer adresiyse Mecidiyeköy’deki Yürüyüş dergisiydi.
Çelik kapıları kırdılar
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Sarıyer ve Gaziosmanpaşa’da polise yönelik saldırılar sonrası harekete geçtiği, 6 aylık bir çalışmanın sonucunda operasyon için düğmeye bastığı öğrenildi.
Polisin bazı derneklere yaptığı baskınlarda 15 çelik kapı kırarak odalara girebildiği belirtildi. Operasyonun sabah erken saatlerde başlamasına rağmen, çelik kapılarla korunan odalardaki birçok bilgisayarın tahrip edildiği öne sürüldü. Kırılan, yakılmaya çalışılan bilgisayarlardaki dokümanlara ulaşmak için bilişim uzmanlarından oluşan özel bir ekibin çalışmaya başladığı kaydedildi.
Türkiye sorumlusu Kayır
Gözaltına alınanlar arasında örgütün Türkiye sorumlusu Kamile Kayır’ın da bulunduğu öğrenildi. 1998’den itibaren terör örgütü üyeliği iddiasıyla hakkında bir çok kez işlem yapılan Kayır Hayata dönüş operasyonları sırasında cezaevindeydi.
‘Örgüte bilgi taşıyorlar’
Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği’ne bağlı olarak çalışan toplam 15 avukatın örgüt üyesi olmakla suçlandığı kaydedildi. Mahkeme kararıyla telefonları dinlenen avukatların örgütün cezaevi üyeleriyle, dışarıdaki üyeleri arasında bilgi taşıdıkları, bazı eylem talimatlarının da bu yolla verildiği ileri sürüldü.
Yine avukatlardan bazılarının yurt dışında bulunan örgütün üst düzey sorumlularıyla görüştüğü, yapılacak eylemlerle ilgili kuryelikle suçlandıkları iddia edildi.
‘Olağan şüpheli’ oldular
Gözaltına alınan avukatlar işkence ve insan hakları ihlalleri mağdurlarının davalarına bakıyordu. Kamuoyunun da yakından takip ettiği davalardan bazıları şöyle: Bayrampaşa ve Ümraniye cezaevlerindeki “Hayata Dönüş” operasyonu davaları, işkencede öldürülen Engin Çeber ve Beyoğlu Polis Merkezi’nde öldürülen Festus Okey davaları, polis kurşunuyla felç kalan Ferhat Gerçek, gözaltında kaybedilen Ayhan ve Ali Efeoğlu ile parasız eğitim talebiyle tutuklanan öğrenciler davası.
ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay ve avukat Efkan Bolaç, polis şiddetine karşı 444 155 9 numaralı “İmdat Polis” hattını kurmuşlardı. ÇHD, geçen yaz gözaltı ve tutukluluk süreçlerinde vatandaşları hakları konusunda bilgilendirmek amacıyla “Olağan Şüpheliler: Yakalanma sırası size geldiğinde” adıyla eğitimler vermişti. “Tavsiyeler” aynı zamanda kitaplaştırılmış, “Muhalifseniz, olağan şüphelisiniz” denilmişti.
DİSK ‘Sindirme operasyonları sürüyor’ dedi
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, yaptığı yazılı açıklamada, “Siyasi iktidar, tüm muhalifleri ‘yasa dışı’ göstererek itibarsızlaştırma ve sindirme operasyonlarını sürdürüyor” dedi. ÇHD’ye yapılan operasyonu kınadığını belirten Ekici, gözaltına alınanların da serbest bırakılmasını istedi.
Tarhan: İktidara muhalif herkes susturuluyor
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, “İktidara muhalif herkesi ve her kurumu susturma anlayışının, toplumsal muhalefeti savunma görevi yapmaları nedeniyle avukatlara da yöneltilmesinin, faşist ve baskıcı bir yönetimin, kapıya dayanan polis devleti anlayışının tezahürü” olduğunu öne sürdü.
Avukatlardan cübbeli protesto
Operasyonlar sürerken avukatlar cübbeleriyle Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya geldi. Avukatlara, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da destek verdi. Avukatlar Okmeydanı’ndaki Halkın Hukuk Bürosu’na doğru cübbeli şekilde sloganlar atarak yürüyüşe geçti. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile avukat Turgut Kazan da meslektaşlarına destek olmak için Halkın Hukuk Bürosu’na geldi.
Avukat bürosunun aranması tartışıldı
Avukatların gözaltına alındığı saatlerde, İstanbul Barosu’nda düzenlenen bir panelde de “Avukat Büro ve Konutunun Aranması” tartışıldı. Avukat Serap Keskin Kiziroğlu, meslektaşlarına uygulanan konut ve büro aramalarının hukukla bağdaşmadığını vurguladığı konuşmasında, “Kanunun dahi hiçe sayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu aramaların hukukla hiçbir ilgisi yoktur” ifadelerini kullandı.