GündemKriptolu telefonlar defalarca dinlendi

Kriptolu telefonlar defalarca dinlendi

13.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili 24 sanığa verilen cezaların gerekçesi açıklandı. Erdoğan’a verilen telefonların birçok kez dinlendiği belirtildi.

Kriptolu telefonlar defalarca dinlendi

Devlet büyüklerinin kriptolu telefonlarının dinlenmesi davasında kapatılan TİB’in eski Başkanvekili Osman Nihat Şen’in de arasında bulunduğu 24 sanığın 68 yıl 3 aya kadar değişen sürelerde hapse mahkûm edilmesinin gerekçesi açıklandı.

Haberin Devamı

Kararda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başbakanlık yaparken verilen ve TÜBİTAK BİLGEM’deki FETÖ unsurlarınca kolaylıkla dinlenebilecek şekilde üretilen MİLCEP-K2 kriptolu dört telefonun birçok defa dinlendiği kaydedildi. Kararda, telefonların IMEI numaralarının TÜBİTAK’taki örgüt elemanlarınca TİB’deki örgüt elemanlarına verildiği belirtildi.

45 saniyede kırıldı

Dinlemelerin tamamının 16 Eylül-31 Aralık 2013 aralığında oluşunun dikkat çekici olduğu belirtilen kararda, “Bu aralığın, 17/25 Aralık 2013 tarihli hükümeti düşürme girişimi dönemine denk gelmesi de dinlemelerin FETÖ’nün hedef ve çıkarları doğrultusunda yapıldığına delalet etmektedir” denildi.

Erdoğan’ın 4 telefonu

Kararda, şu bilgilere yer verildi: “O dönemde başbakanlık görevini ifa eden Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanımındaki dört ayrı kriptolu telefon ile yine aynı dönem içinde bakan olarak görev yapan Cemil Çiçek, Sadullah Ergin, Cevdet Yılmaz, Faruk Çelik, Hayati Yazıcı, Veysel Eroğlu, Taner Yıldız, Bülent Arınç, Nabi Avcı, Efkan Ala, Ali Babacan, Fatma Şahin, Ahmet Davutoğlu, Ömer Dinçer, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile MGK, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay’a tahsisli kriptolu telefonların birçok defa dinlendiği anlaşılmıştır.”

Yargılama aşamasında bu telefonların dinlenmesinin mümkün olup olmadığına dair bilirkişi raporu alındığı belirtilen kararda, bilirkişilerin, “MİLCEP-K2” kriptolu telefonların, kriptografik açıdan önemli eksikliklerini tespit ettikleri ve bu telefonların uygun ve çok az maliyetli düzenekle yaklaşık 45 saniyede şifresinin kırıldığını ispatladıkları bildirildi. Dosya kapsamına göre, “MİLCEP-K2”lerin kullanılan tuşa göre kriptolu veya kriptosuz konuşma özelliğine sahip bulunduğu, kriptolu arama için görüşen iki tarafta da bu telefonun olması gerektiği kaydedilen kararda, kurallara uygun yüksek güvenlik düzeyli bir cihazın kriptosunun kırılmasının, trilyonlarca yüksek kapasiteli bilgisayarla bile trilyonlarca yıldan fazla zaman alacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

TÜBİTAK’ın, yazılım ve donanım noktasında, “MİLCEP-K2”leri dinlenmelerine olanak sağlayacak eksikliklerle ürettiğine işaret edilen kararda, “Bu eksiklikleri bilinçli olarak gerçekleştiren, yazılım ve donanım üretilme süreçleri ile kritik süreçte görev alan TÜBİTAK çalışanları sanıkların bundan sorumlu olacakları anlaşılmıştır” değerlendirmesinde bulunuldu. Bir cep telefonunun TİB’deki IMEI havuzuna kaydedilmesi gerektiği, bu hususun, “MİLCEP-K2”ler için de geçerli olduğu kaydedilerek, dosyadaki delillere göre bu telefonların IMEI’lerinin bildirilmediğine, BTK’nın ise geçersiz bir IMEI dışındaki IMEI’lerin sistemde kayıtlı olduğu yönünde mahkemeye cevap gönderdiği bildirildi. -ANKARA AA