GündemKramponlarla hayata çalım

Kramponlarla hayata çalım

06.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nün (UNHCR) desteklediği Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin Kapsamlı Saha Ofisleri, savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen mültecilerin sosyal uyumlarına katkı sağlıyor. Psiko-sosyal etkinliklerin yanı sıra, düzenlenen dil ve meslek edindirme kursları ile Türk ve mültecilerin birlikte çalıştığı projeler destekleniyor. Bunun güzel örneklerinden biri de Türk ve mülteci kadınlardan oluşan SGDD Yıldızlar Kadın Futbol Takımı.

Kramponlarla hayata çalım

Kramponlarla hayata çalım
BM Mülteci Örgütü’nün katkısıyla oluşturulan Yıldızlar Takımı’nda önceden ülkelerinde amatör olarak futbol oynayan, ilk defa futbol sahaları ve futbol topuyla tanışan kadınlar yer aldı. Takımın yıldızlarından 4’ü de Avin (24), Sözdar (15), Pervin (19) ve Ronas (23) Hasan kardeşler. Suriye savaşından önce aileleriyle Haseke bölgesinde oturan dört kız kardeş ve ailenin belli üyeleri 2011’de İstanbul’a tanıdıklarının düğününe geldiğinde ülkelerinde savaş patlak verdi. Bunun üzerine Hasan ailesi, Suriye’ye bir daha geri dönmedi. Hasan ailesinin geri kalan üyeleri de savaş ortamından kaçarak Türkiye’ye sığındı.

Haberin Devamı

Hedef ön yargıları kırmak

İstanbul’da yaşamlarını sürdüren kardeşler, SGDD Yıldızlar Kadın Futbol Takımı’na katıldı. Takımın kalecisi olan Avin, Türkiye’de 2 yıldır çeşitli karma gruplarda amatör futbol oynuyor. Futbol oynarken her şeyi unuttuğunu, tüm dertlerini ve düşüncelerini geride bırakarak kendini çok güçlü hissettiğini belirten Avin, “Kadınların her şeyi yapabileceğini düşünüyorum. Hep erkekler futbol oynayacak değil ya, biraz da kadınlar oynasın” diyor. Orta sahada oynayan Pervin ise, SGDD İstanbul Al-Farah Çocuk ve Aile Destek Merkezi’nde çocuklara ve gençlere dans eğitimi veriyor. Aynı zamanda tercümanlıkta yapan Pervin “Bize öğretilen tabuları ve kültürlerimizdeki ön yargıları kırmak için tüm kadınları sahaya davet ediyorum” çağrısı yapıyor.

Haberin Devamı

Kramponlarla hayata çalım

Şiddetten uzak futbol

Defansta oynayan Ronas ise tekstil atölyesinde çalışıyor. İşten izin alabildiği zamanlarda antrenmanlara katılan Ronas, “Sahada kız kardeşlerim ve diğer kadınlarla olmak benim için çok önemli” diyor. Takımın forveti olan Sözdar ise takımdaki kız kardeşlerin en küçüğü. 8. sınıfa giden Sözdar, sahada kendini özgür hissettiğini, oynadıkları futbolda hiçbir şekilde şiddet olmadığı için çok memnun ve güvende olduğunu söylüyor.

Futbol takımının antrenörü Mustafa Hasan da Halepli. Suriye’de de “Gençler” adında mahalle takımını çalıştırdığını belirterek, “Kadın futbol takımını çalıştırmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Geçen hafta sonu düzenlenen ‘Kızlar Sahada’ futbol turnuvasında sahaya çıkan Yıldızlar Takımı’nın 4 yıldızı Suriyeli Hasan kardeşler. İstanbul’a yakınlarının düğününde gelen kız kardeşler, savaşın nedeniyle Suriye’ye dönemedi. SGDD Yıldızlar Kadın Futbol Takımı oyuncusu olan kardeşler, futbol oynarken kendilerini daha güçlü hissettiklerini söylüyor.