26.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
CİHAT ASLAN İSTANBUL - Kovid-19’a yakalanan vatandaşların tedavisinde kullanılan ilaçların bazılarında tarihin geçtiğine dair şikayetler artıyor. Hastalığa yakalanan vatandaşların bir bölümü Sağlık Bakanlığı tarafından kendisine verilen ilacın üzerinde yer alan etiketi kaldırdığında son kullanma tarihinin eski bir tarihe işaret ettiğini gördüklerinden yakındı. Koronavirüs testi pozitif çıktığı için evde karantinada olan hastalar, filyasyon ekipleri tarafından verilen ve etken maddesi ‘Favipiravir’ olan ilaçların son kullanım tarihinin geçtiği gerekçesiyle ilaçları kullanmamaya başladı.
‘Direkt çöpe attık’
İstanbul Bahçelievler’de oturan ve Delta varyantına yakalanan Barış Sarı da ilacı bırakanlardan. Sarı, “Etiketin yapıştırmasını görünce elimle kaldırdım. Baktım etiketin üzerindeki son kullanma tarihi Eylül 2022. Etiketin altında ise Şubat 2021. Aradığım doktor arkadaşlarım ‘İçme zehirlenirsin’ dedi. Bakanlığı aradım, ‘Kullanabilirsiniz’ dediler. Tarihi gördükten sonra hemen ilacı kestim” diye konuştu.
Bartın’da yaşayan İ.Ç.’nin eşine gönderilen ilaçların da etiketinin üzerinde yeni kullanma tarihi yapıştırılmış. İ.Ç., “Tarih 18 ay uzatılmış görünüyordu. Zaten tarihten dolayı ilaçları direkt çöpe attık. İnsanın aklına acaba elde kalan stok ilaçları mı bitirmeye çalışıyorlar gibi sorular takılıyor” ifadelerini kullandı.
Raf ömrü uzayabilir
Samsun’da konuyla ilgili bir vatandaşın şikayeti üzerine İl Sağlık Müdürlüğü, “Kısa raf ömrü ile ruhsat verilmesi rutin bir uygulama olup, ürünlerin raf ömürleri, sunulan stabilite (kararlılık) verileri doğrultusunda güncellenebilmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş, etkinliği olmayan bir ilacın verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir” açıklamasını yapmıştı. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu da “Bazı ilaçların stabilitesi daha dayanıklı hale getirilip, aynı ilaç daha uzun miad alabiliyor. O zaman güvenilir olabiliyor, bir sıkıntı yok” dedi.