GündemKovid-19’da son durum: Artış var panik yok!

Kovid-19’da son durum: Artış var panik yok!

19.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Yaz gribi, gastroenterit hastalıklar derken yaz aylarında acil servislere başvuran hasta sayılarında her yıl belli oranda artış gözleniyordu. Ancak bu yıl hastalıklara Kovid-19 vakaları da eklendi.

Kovid-19’da son durum: Artış var panik yok

DİDEM SEYMEN / İstanbul - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Yavuz Şimşek; son tabloyu şöyle anlattı: “Kovid 19 kışın da görülebiliyor, yazın da. En son geçtiğimiz aralık ayında bu kadar büyük bir pik vardı. Dünya Sağlık Örgütü de açıkladı. Bizde de yine böyle bir pik var ama bizde prevalans yok, verimiz yok. Kovid hâlâ daha tam anlamıyla nezle, grip gibi hafif atlatılan bir hastalık haline dönüşmedi. Hızla ve şiddetle de bulaşmaya devam ediyor.”

Haberin Devamı

Zatürreye çevirmiyor

Ege Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Funda Karbek Akarca ise vakaların ağır tablolara, yoğun bakımda yatışlara ve zatürre salgınına neden olmadığından panik yapılacak düzeyde olmadığı belirtti. Akarca, “Hastalık ciddi şekilde ilerlemiyor. Zatürre vakalarında bir artış söz konusu değil. Şu an alarm seviyesinde bir salgın olmadığını söyleyebiliriz” dedi.

Batı ülkelerine bencillik eleştirisi

Global Justice Now direktörü Nick Dearden maymun çiçeğiyle (M-pox) ilgili olarak Batı ülkelerini eleştirdi. Dearden “M-pox, birkaç Afrika ülkesinde yıllardır salgın halinde. Ancak tedavi için gerekli ilaçlara sahip olmamıza rağmen, salgın Batı için bir tehdit oluşturana kadar ciddi bir adım atılmadı. Aynı adaletsizliğin Kovid salgını sırasında da yaşandığını gördük. Küresel Güney’de kaybedilen hayatlar, giderek daha fazla ilaç kârlılığı peşinde koşarken utanç verici bir şekilde yan hasar olarak ele alındı. Dolayısıyla, Küresel Güney’in Batı’ya olan güveninin düşmesi kaçınılmazdır” dedi.