GündemKosova’nın tarihini barındıran şehir Prizren

Kosova’nın tarihini barındıran şehir Prizren

30.04.2018 - 17:18 | Son Güncellenme:

Prizren, 1998 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti’nin ikinci büyük şehridir. Özellikle Türklerin uğrak yeri olan Prizren, sakin bir seyahat için en iyi tercihlerden olabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kosova’ya vizesiz seyahat edebilmektedir.

Kosova’nın tarihini barındıran şehir Prizren

Prizren hakkında genel bilgiler

Haberin Devamı

Kosova’nın, başkenti Priştine’den sonra en büyük ikinci şehri olan Prizren, yaklaşık 235 bin nüfusa sahiptir. Şehir nüfusunun çoğunu Arnavutlar oluştursa da şehirde yaklaşık 20-30 bin Türk olduğu bilinmektedir. Balkanlarda bulunmasına rağmen hâlâ Osmanlı zamanından kalma mimari eserleriyle Türk havasını yansıtan Prizren bu nedenle çoğu Türk turistin odak noktasıdır. Kosova’nın güneybatısında yer alan ve hem Arnavutluk hem de Makedonya’ya sınır komşusu olan şehir iyi bir konumdadır. Birçok inanca, ırka, dile ev sahipliği yaptığından bir hoşgörü devleti olarak bilinmektedir. Aslında savaştan yeni çıkmış bir Avrupa şehri olan Prizren görenleri şaşırtmaktadır. Çünkü meydanı, sokakları, insanların sakin ve huzurlu hayatı hiçbir şekilde savaşı çağrıştırmamaktadır. Prizren’in savaştan çıkmış bir kent olduğu ancak kale içine doğru yapılacak bir turla anlaşılabilir. Kalenin ve çevresindeki sokakların yıkık döküklüğü, sakin şehrin acı taraflarını ortaya koymaktadır.

Haberin Devamı

Prizren’de gezilecek görülecek yerler

Açık hava müzesi olarak anılan Prizren birçok değerli mimari yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar;

  • Prizren Kalesi: Bizans döneminde hisar olarak inşa edilen Prizren Kalesi, ziyaretçilerin tüm şehri ayaklarının altında hissedebilecekleri bir yapı. Özellikle turistlerin ilgisini çeken kaleden yapılan fotoğraf çekimleri çok etkileyici.
  • Sinan Paşa Camisi: Sinan Paşa tarafından Osmanlı zamanında Kale altında kalan bölgeye inşa ettirilmiştir. Mimari eserin süslemeleri, kullanılan malzemeler ile birlikte dikkat çekici bir yapıya sahip olmasını sağlamıştır.
  • Emin Paşa Camisi: Prizren Sancak Beyi Emin Paşa tarafından 1831 yılında Prizren merkeze inşa ettirilmiştir. Osmanlı döneminden günümüze kalan önemli eserlerden biridir. Aynı zamanda Emin Paşa’nın mezarı burada bulunmaktadır.
  • Gazi Mehmed Paşa Camisi ve Hamamı: Halk arasında Bayrak Camii olarak bilinen cami, Gazi Mehmed Paşa tarafından hamamla birlikte yaptırıldı. Hamam günümüzde kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır.
  • Taşköprü: Sinan Paşa Camiii’nin karşısında yer alan köprü üç gözlü olarak kesme taşlarla döşenmiştir. Sel felaketi ardından yıkılan köprünün aynısı Yugoslav Hükümeti tarafından yaptırılmıştır.
  • Şadırvan: Prizren’in en önemli yeri sayılan Şadırvan Meydanı’nda bulunan çeşme ve Sinan Paşa Camii; restorant, kafe ve hediyelik eşya dükkânları ile komşu durumundadır. Burası kentin en hareketli noktasıdır.