10.03.2021 - 13:04 | Son Güncellenme:
1 Mart 2021 Pazartesi günü yapılan Kabine Toplantısı sonrasında ülke genelinde normalleşme sürecinin ilk adımları atıldı. İller risk gruplarına göre kendi içinde ayrıldı. Düşük ve orta rsikli illerde bazı kısıtlamalar kaldırılırken, yüksek ve çok yüsek riskli illerde bazı kısıtlamalar devamlılığını korudu. Milyonlarca vatandaş ise kendi yaşadığı şehir hakkında veya diğer şehirler hakkında bilgi almak için koronavirüs risk haritasını araştırmaya başladı. İşte Düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli iller...
KORONAVİRÜS RİSK HARİTASI TÜRKİYE
DÜŞÜK RİSKLİ İLLER
Uşak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır.
ORTA RİSKLİ İLLER
Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bursa, Denizli, Manisa, Isparta, Eskişehir, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bayburt, Erzurum ve Kars.
YÜKSEK RİSKLİ İLLER
İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan.
ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER
Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Osmaniye ve Adıyaman.
İLLERİN RENK KODLARI
MAVİ : Düşük riskli iller
SARI: Orta riskli iller
TURUNCU: Yüksek riskli iller
KIRMIZI: Çok yüksek riskli iller
KORONAVİRÜS SON DURUM
• Ağır Hasta: 29 Temmuz’dan itibaren oksijen saturasyonu belli oranın altında olan veya yoğun bakım gerektiren hastalar için uluslararası tanımlamaya uygun olarak “Ağır Hasta Sayısı” (serious and critical) tablomuzda verilmeye başlanmıştır.
• Hasta: Başlangıçtaki test politikamız gereği, semptomlu kişilere test yapılmaktaydı. Tarama testleri ve semptom göstermeden test yaptıranların sayısı artmaya başladığından, başlangıçtaki veri tutarlılığını bozmaması açısından sadece semptomlu vakalara yapılan test sonuçları verilmeye devam edilmiştir. Bu sebeple vaka yerine “Hasta” terimi kullanılmıştır.
• Günlük Vaka Sayısı: 25 Kasım’dan itibaren hasta sayısı üzerine semptomsuz olduğu halde PCR testi pozitif çıkanlar da eklenmiş ve günlük hasta dahil “Vaka Sayısı” olarak verilmiştir.
• Toplam Vaka Sayısı: PCR testi pozitif çıkan tüm kişilerin toplamı. 29 Temmuz tarihinden 10 Aralık tarihine kadar olan semptomsuz vakalar hasta sayılarına eklenerek güncelleme yapılmış ve kümülatif toplamı “Toplam Vaka Sayısı” olarak verilmiştir.
• Günlük İyileşen sayısı: O gün tedavisi tamamlananlar ile izolasyon süresi biten vakaların toplamı ile hesaplanmaktadır. (Günlük iyileşen hasta dahil)
• Toplam iyileşen Sayısı: 12 Aralık tarihinden itibaren iyileşen hastalara ilaveten izolasyon süresi dolan vakalar tabloya eklenmiştir ve tablodaki “Toplam İyileşen Hasta Sayısı” ifadesi “Toplam İyileşen Sayısı” olarak değiştirilmiştir. (Toplam iyileşen hasta dahil)