GündemKomşuya yardım eli

Komşuya yardım eli

14.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yunanistan’da pazar günü başlayan yangınlarda bir kişi hayatını kaybetti. Yunanistan uluslararası yardım çağrısında bulunurken Türkiye de iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter gönderdi.

Komşuya yardım eli

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarındaki Varnava’da pazar günü başlayan yangınlar rüzgarın etkisiyle yayılırken, Moldova vatandaşı bir kadın hayatını kaybetti. İtfaiyeciler Vrilissia banliyösündeki endüstriyel binada kadının yanmış cesedini buldu. En az 66 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Yunanistan yangını durdurmak için uluslararası yardım çağrısında bulundu. 700’den fazla itfaiyecinin yangını söndürmek için mücadele ettiği, Atina’nın talebi üzerine Türkiye, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan ve Romanya’dan uçaklar, itfaiyeciler ve araçlar gönderildiği bildirildi. Bölgede yakıt tankları ve evlerdeki gaz tüplerinden kaynaklandığı düşünülen çok sayıda patlama sesi duyuldu. Atina’da yangın nedeniyle hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaştı.

Haberin Devamı

Miçotakis’e tepki var

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, “Varnava’da orman yangını çıktıktan 40 saat sonra, artık aktif bir cephe olmadığını, sadece dağınık sıcak noktalar olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Dün orman yangınları nedeniyle acil toplantı düzenleyen Başbakan Kiriakos Miçotakis ise eleştiri oklarının hedefinde yer aldı. Muhalefet, hükümeti yangına yetersiz tepki verdiği için eleştirdi. 

Türkiye’den iki uçak, bir helikopter

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yunanistan’daki yangına müdahale için iki uçak ve bir helikopterin gönderildiğini bildirdi. “Ateş kuşları”nın bu ülkedeki alevleri söndürmek için göklerde yerlerini aldıklarını ifade eden Bakan Yumaklı, “‘Ormanlar dünyanın ortak mirasıdır’ düsturuyla görev yapan mesai arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum. Bu vesileyle komşumuz Yunanistan’a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.