GündemKavala’ya ağır müebbet talebi

Kavala’ya ağır müebbet talebi

21.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gezi eylemlerine ilişkin soruşturma tamamlandı. İddianamede iş adamı Osman Kavala, oyuncu Mehmet Ali Alabora ve gazeteci Can Dündar’ın da aralarında bulunduğu 16 kişi için ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi

Kavala’ya ağır müebbet talebi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, 2013’teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin 2018’de başlatılan soruşturma tamamlandı. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı tarafından hazırlanan 657 sayfalık iddianamede iş adamı Mehmet Osman Kavala, Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Memet Ali Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi şüpheli olarak yer aldı.

Haberin Devamı

746 müşteki yer aldı

İddianamede, Mehmet Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklu oldukları, Ayşe Pınar Alabora, Mehmet Ali Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Hanzade Germiyanoğlu hakkında ise yakalama kararı olduğu belirtildi. İddianame, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Bakanlar Kurulu’nun da arasında bulunduğu 746 kişi ise müşteki olarak yer aldı.

İddianamede 16 şüphelinin “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırılması; ayrıca “mala zarar verme”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya değiştirilmesi”, “ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme”, “6136 Sayılı Kanunu’na muhalefet”, “nitelikli yağma”, “nitelikli yaralama”, “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu”na muhalefet” suçlarından da cezalandırılmaları istendi.

Haberin Devamı

‘Hazırlık 2011’de başlandı’

Üç bölümden oluşan iddianamede, “2013 yılında ülkemizde meydana gelen kamuoyunda Gezi Parkı olayları olarak adlandırılan ancak aslında bir kalkışma girişimi olan hususlarla ilgili olarak şüphelilerin söz konusu olayları 2011’den itibaren yönlendirme ve başlatmaya çalışmalarında bulundukları, bu yönde hazırlık hareketlerinde bulundukları” ifadeleri yer aldı.

İddianamede ayrıca “2013’te sahneye konulan bu kalkışma girişiminde olayların ve finansmanı ile koordinasyonunun sağlaması hususundaki filleri iddianame konusu edilmiş olup yine şüphelilerin bu olaylarda tepe yönetiminde yer almaları sebebiyle bu kapsamda ülke genelinde meydana gelen şiddet olaylarından TCK 312/2 kapsamında dolaylı fail olmaları nedeniyle haklarında iddianame düzenlenmiştir” denildi.

Gezi’nin ‘sui generis’ yapısı

İddianamenin giriş bölümünde “Occupy” (işgal etmek) hareketi, Türkiye’de Ayaklanan İstanbul Hareketi, Gezi Kalkışma hareketleri ve değerlendirmeler yer aldı. İddianamenin ikinci bölümünde ise Gezi kalkışmasına ilişkin tespitler, Anadolu Kültür A.Ş.’nin rolü, Taksim Dayanışması’nın kalkışmadaki rolü, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü bağlantısı, Türkiye’yi uluslararası alanda zor durumda bırakmak için faaliyette Gezi kalkışması “sui generis” (kendine özgü) yapısı ve unsurları ele alındı. Şüphelilerin eylemleri ayrı ayrı değerlendirildi.

Yazarlar