Gündem‘Kaunos sular altında kalacak’

‘Kaunos sular altında kalacak’

25.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Yeni bir çalışmada, iklim değişikliği nedeniyle deniz suyu seviyelerinde beklenen yükselmenin Türkiye ve Yunanistan kıyılarındaki tarihi alanlardan yüzde 55’inin sular altında kalma riskinin ‘çok yüksek’ veya ‘yüksek’ olduğu tespit edildi.

‘Kaunos sular altında kalacak’

Muğla’nın Datça ilçesindeki Knidos Antik Kenti’nin yanı sıra Kaunos ve Elaia antik kentlerinin, en olumlu senaryoda dahi yüzyıl sonuna kadar sular altında kalabileceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Dumlupınar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde öğretim üyesi Doç. Dr. Enes Zengin’in Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus Hizmetleri’nin (National Ocean Service) ‘2022 Yılı Deniz Seviyesi Yükselimi Teknik Raporu’ verileriyle hazırladığı çalışmaya göre, küresel iklim değişikliği nedeniyle deniz seviyesinde beklenen yükselme, Türkiye’nin ve Yunanistan’ın sahil şeritlerinde yer alan 150’ye yakın arkeolojik alanı ve tarihi yapıyı tehdit ediyor.

‘Kaunos sular altında kalacak’

‘Tarih’ risk altında

Muğla’daki Knidos ve Kaunos antik kentleri ile İzmir Bergama’daki Elaia Antik Liman Kenti, ‘çok yüksek’ risk altında olan ve en olumlu senaryoda dahi kısmen ya da tamamen sular altında kalması beklenen tarihi alanlar olarak öne çıkıyor. Çalışmada, Doğu Akdeniz kıyılarında yer alan 464 tarihi alanın risk durumu incelendi. Buna göre 34 alanın ‘çok yüksek’, 21 alanın ‘yüksek’, 25 alanın ise ‘orta’ seviye risk altında olduğu tespit edildi. Deniz suyu seviyelerindeki yükselmenin üç metreyi bulduğu ve ‘orta’ seviye risk altındaki alanları da etkilediği bir senaryoda, Aydın’da Efes Limanı, Efes Antik Kenti, Milet Antik Kenti, Güvercinada Kalesi; İzmir’de Klazomenai Örenyeri; Antalya’da ise Olimpos ve Patara antik kentleri gibi önemli tarihi alanların kısmen veya tamamen sular altında kalabileceği hesaplanıyor. 317 alanın ise en olumsuz senaryoda öngörülen beş metrelik yükselmede dahi tehlikede olmadığı tespit edildi.

Yazarlar