Gündem'Kaşıkçı Elması' kayboldu iddialarına Milli Saraylar'dan açıklama

'Kaşıkçı Elması' kayboldu iddialarına Milli Saraylar'dan açıklama

12.05.2022 - 13:49 | Son Güncellenme:

Sosyal medyada yayılan tarihi 86 karat ağırlığında olan 'Kaşıkçı Elması'nın kaybolduğu iddialarıyla ilgili Milli Saraylar'dan açıklama geldi.

Sosyal medyada, Topkapı Sarayı Müzesi’nde sergilenen çevresi çift sıra olacak şekilde 49 tane elmas ile süslenmiş, 86 karat ağırlığındaki Kaşıkçı Elması’nın kaybolduğu iddia edildi. Kaşıkçı Elması'nın kaybolduğu iddialarına Milli Saraylar'ın sosyal medya hesabından cevap geldi

Haberin Devamı

 'DİŞ HAZİNE BÖLÜMÜ'NDE SERGİLENMEKTEDİR'

Milli Saraylar'dan yapılan açıklamada, "Tarihi elmasların en büyüğü ve en meşhuru olarak gösterilen Kaşıkçı Elması, 2,5 yıldır Topkapı Sarayı’nda silah koleksiyonunun yer aldığı Dış Hazine Bölümü’nde sergilenmektedir" denilirken, şu ifadelere yer verildi:

Kaşıkçı Elması kayboldu iddialarına Milli Saraylardan açıklama

"HUKUKİ YOLLARA BAŞVURULACAKTIR" 

"Kaşıkçı Elması’nın kaybolduğu veya değiştirildiği ile ilgili gerçek dışı iddialar, Türkiye turizminin canlanmaya başladığı şu günlere hareketliliği baltalamaya yönelik maksatlı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik girişimlerdir. Başkanlığımızın her türlü iletişim ve bilgi sunma kanalları kamuoyuna açıktır. Gerek basında gerekse sosyal mecralarda yer alan mesnetsiz ve gerçek dışı iddialarla ilgili hukuki yollara başvurulacaktır."

Haberin Devamı

32 AYDIR BURADA SERGİLENİYOR

Öte yandan Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, 14 Ekim 2019 tarihinden itibaren Topkapı Sarayı’nın Dış Hazine Bölümü’nde sergilenen ve ziyarete açık olan elmasın kaybolduğu iddialarına ilişkin Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, bugün açıklamalarda bulundu.

Kaşıkçı Elması kayboldu iddialarına Milli Saraylardan açıklama

"SPEKÜLE EDİLEMEZ GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN TAMAMI ALINARAK SERGİLENİYOR"

Kocaman, "Topkapı Sarayı’nda bulunan yaklaşık 200 bin tarihi eser Milli Saraylar Başkanlığı’na Topkapı Sarayı’nın bağlanmasıyla birlikte yaklaşık 12 ayrı komisyon kuruldu. Bu eserlerin sayımı sırasında ve komisyonda sarayın uzman elemanlarının yanında, üniversitelerimizdeki uzman akademisyenlerimiz de bu komisyonda yer aldı. Eserlerin tamamı tek tek dikkatli ve titiz bir şekilde incelendi. Bunların hepsi tek tek gözden geçirildi. Envanter kayıtları karşılaştırıldı ve birçoğu sergilenmeye başladı. Topkapı Sarayı’nda sergilenen eserlerin neredeyse tamamı hiçbir şekilde güvenlik açısından veya diğer konularda speküle edilemez çünkü bu eserler her türlü müzecilik açısından gerekli güvenlik önlemlerinin tamamı alınarak sergilenmektedir" dedi. 

Kaşıkçı Elması kayboldu iddialarına Milli Saraylardan açıklama

"HABERLERİN KASITLI OLDUĞUNA İNANIYORUZ"

Dış Hazine Bölümü’nde yer alan Kaşıkçı Elması ve Topkapı Hançeri’nin en çok sorulan eserler arasında yer aldığını belirten Kocaman, "Fatih Köşkü’nde sergilenen bu eserler köşkün restorasyona alınması nedeniyle depoya kaldırılmıştı. Biz ziyaretçiler görsün diye bu salona getirdik ve burada ziyaretçilerimizin görmesini sağlıyoruz. Güvenlik konusunda da her türlü önlem alınmıştır. Alınmaya devam etmektedir. Özellikle Kaşıkçı Elması’yla ilgili daha önceden de spekülatif haberler çıkmış ve o dönemin yönetimi üniversitelerde komisyonlar oluşturarak bunlarla ilgili araştırmalar yaptırmış ve eserle ilgili raporlar da daha önceden de kamuoyuyla paylaşılmıştı. Haberlerin kasıtlı olduğuna inanıyoruz. Şu dönem özellikle pandemiden sonra yaklaşık 10-15 bin ziyaretçimiz her gün burayı ziyaret ediyor. Bu dönem bunun gündeme gelmesi biraz da turizmi baltalamak amacı olduğunun kanaatindeyiz" diye konuştu. 

Haberin Devamı

Kaşıkçı Elması kayboldu iddialarına Milli Saraylardan açıklama

 "TARİHİ ELMASLARIN EN BÜYÜĞÜ VE EN MEŞHURU"  

Kaşıkçı Elması'nın Saray'a gelişi hakkında çok değişik görüşler ileri sürülse de Sultan IV. Mehmed döneminde Defterdar Sarı Mehmed Paşa'nın kaleme aldığı "Zübde-i Vekaiyat (Olayların Özü)" adlı eserde ileri sürülen görüş, bunların içerisinde öne çıkıyor. Defterdar Sarı Mehmed Paşa bu eserinde 1090 (Mayıs 1679) olayları sırasında "Kaşıkçı Elması"nın bulunuş öyküsünü şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

"Eğrikapı semtindeki çöplükte yuvarlak bir taş bulunmuş ve yaymacı üç kaşığa değişerek hırdavat arasına bırakmıştı. Sonra gösterdiği kuyumculardan birisi bu taşı 10 akçeye satın almış ve kendi meslektaşlarından birisine göstermişti. Taşın elmas olduğu anlaşılınca o da hisse talep etmiş, bu yüzden aralarında münakaşa çıkmış, sonunda olay kuyumcubaşıya aksetmişti. O da her iki kuyumcuya birer kese akçe verip taşı ellerinden almıştı. Daha sonra Vezir-i Azam Mustafa Paşa Hazretleri bu taştan haberdar olmuş ve kuyumcubaşıdan almaya karar vermişti ancak vaziyet padişaha aksetmiş, o da bu taşın Saray'a gönderilmesini emretmişti. Hasılı, taş meydana çıkarılıp, işlettirilince 84 karat büyüklüğünde eşsiz bir elmas olduğu anlaşıldı ve padişah tarafından zaptedildi. Bu vesileyle kuyumcubaşıya kapıcıbaşılık ve birkaç kese akçe ihsan edilmiştir."Kaşıkçı Elması'nın 84 karat ve 86 karat olarak kayıtlarda değişik geçmesinin nedeni metrik ve antik karat sistemleri arasındaki farktan kaynaklanıyor.
 

Yazarlar