29.04.2018 - 17:33 | Son Güncellenme:
Karnabaharı kızartabilmek için bir ön hazırlığa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ön hazırlık için;
1 adet orta büyüklükte karnabahar, küçük bir sişe soda, 2 tane yumurta, 1 su bardağı kadar un, 1 çay bardağı dolusu nişasta, 1 tatlı kaşığını silme dolduracak şekilde tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve kızartma sırasında kullanılacak bir miktar sıvı yağ gerekmektedir.
Kızartma işlemine başlanmadan önce, alınan orta büyüklükteki karnabaharın sapları biraz budanmalı, kesilmelidir. Dalları iyice ayrılmalı ve karnabahar, üzerinde toprak kalmayana dek yıkanmalıdır.
Karnabaharın içine sığacağı bir tencere alınıp karnabaharla birlikte içerisine bir miktar su konulmalıdır. Suyun seviyesi karnabaharın bir parmak kadar üzerinde olmalıdır. Tencereye biraz da tuz eklendikten sonra karnabahar hafifçe haşlanmalıdır.
Haşlama işlemi tamamlandıktan sonra karnabahar, tencereden çıkartılmalı ve üzerinde kalan su süzülerek soğuması için bırakılmalıdır.
Karnabahar soğuyuncaya kadar bir derin kap alınmalı ve önceden hazırlanan 2 adet yumurta ile birlikte soda, kabın içerisine konularak karıştırılmalıdır. Yumurta ve soda iyice çırpıldıktan sonra karnabahar kızartması için üzerlerine 1 çay bardağı kadar nişastanın ve bir su bardağı kadar da unun dökülmesi gerekmektedir. Hemen bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı kadar da karabiber eklendikten sonra karnabahar kızartması için oluşturulan karışım iyice karıştırılarak homojen hale yaklaştırılmalıdır.
Karışımın ulaşacağı dpğru kıvam, koyu boza kıvamı olacaktır.
Karışım işlemi tamalandıktan ve karnabahar iyice soğuduktan sonra ayrılmış karnabahar parçaları tek tek karışımın içerisine sokulmalı ve etrafları iyice bulanmalıdır. Bir tava içerisine konulmuş yağ bir miktar kızdıktan sonra ise karışıma bulanmış karnabaharlar yağın içerisine atılmalı ve her taraflarının kızarmış olduğundan emin olmak için çevirerek kızartılmalıdır.
Karnabaharları kızartma işlemi de tamamlandıktan sonra bir sevis tabağı alınarak karnabaharların üzerindeki fazla yağı çekmesi için bir kağıt havluyla kaplanmalı ve kızarmış olan karnabaharlar servis tabağına alınmalıdır.
Servis, sarımsaklı yoğurt ile birlikte yapılabilir.