GündemKara’da, Deniz’de Tugay çevikliği!

Kara’da, Deniz’de Tugay çevikliği!

19.08.2024 - 06:47 | Son Güncellenme:

TSK, Kara Kuvvetleri’nin ardından, Deniz Kuvvetleri’nde de orduda çevikliği artıran tugay sistemine dayalı bir yapılanmaya gitti. Çanakkale’de yeni kurulan amfibi kolordunun, doğrudan üç komando tugayından oluşması planlandı. Deniz komandoları, Gölcük, Derince ve Marmaris Aksaz’da yoğun bir eğitime tabi tutuldu.

Kara’da, Deniz’de Tugay çevikliği

Aydın Hasan - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), tugay organizasyonunu etkin hale getiren askeri birlik sistemi ile son yıllarda daha çevik bir güç haline geldi. Kara Kuvvetleri’nin komando tugaylarının ardından Deniz Kuvvetleri’nin de tugay seviyesindeki deniz piyadeleri ile amfibi gücü yükseldi. Deniz piyade komandoları, bu yıl yaz aylarında Gölcük, Derince ve Marmaris Aksaz’ın Büyükkaraağaç bölgelerinde yoğun bir amfibi eğitime tabu tutuldu.

Haberin Devamı

TSK, son yıllarda çevikliği sağlamak için tabur, tugay, kolordu ve ordu kuruluşlarını esas alan bir kuvvet yapısı hedefledi. Zaman içinde alay ile tümenlerin etkilerinin azaltılması amaçlandı. 1994 yılında 3 olan komando tugay sayısı, son yıllarda ordukaki profesyonelleşmeye de paralel olarak 21’e ulaştı.

Komando tugayları, Irak ile Suriye’nin kuzeyindeki harekatlarda önemli başarı sağladı.

‘3 KOMANDO TUGAYI’

Türk Silahlı Kuvvetleri, çevikliği artıran tugay sistemine dayalı olarak deniz kuvvetlerinde de yapılanmaya gitti. Çanakkale’de yeni kurulan amfibi kolordunun, doğrudan üç komando tugayından oluşması planlandı. 1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı İzmir Foça’da, 2. Amfibi Deniz Piyade Tugayı ise Hatay İskenderun’da bulunuyor. 3. Amfibi Piyade Tugayı’nın kurulacağı yer henüz açıklanmadı. TSK’nın deniz kuvvetlerindeki yapılanmasına parelel olarak Temmuz ve Ağustos ayı içinde amfibi harekat eğitimleri dikkat çekti. Eğitimler; Gölcük, Derince ve Marmaris Aksaz’ın Büyükkaraağaç bölgelerinde farklı zamanlarda icra edildi. Aksaz’daki eğitimlere, donanmanın amiral gemisi TCG Anadolu da katıldı. Deniz piyadeleri, bu eğitimlerde değişik arazi şartlarında intikal, üs bölgesi tesisi, mayınlı sahada geçiş açma ve amfibi hücum eğitimleri icra etti.

Haberin Devamı

Yetkililer, “Amifibi faaliyetlerimiz, Ege ve Akdeniz’de uluslararası anlaşmalara aykırı planlar yapanlara karşı. Yunanistan’a mesajı aşıyor. Türkiye’nin denizlerdeki varlığına uygun amfibi asker gücüne ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu.

Kara’da, Deniz’de Tugay çevikliği

Amfibi hücum timleri

Amfibi birliklerin görevi, “Düşman ülkenin kıyı sahiline yaptığı çıkartma ile kıyı şeridini ele geçirip geriden gelen birliklere hareket imkânı sağlamak ve yüzer platformları korumak” olarak tanımlanıyor. Deniz piyadeleri, komando eğitiminin yanında kıyıya çıkartma, bottan hareket halindeki gemiye çıkma, halatla helikopterden inme, kaçma-kurtulma, arazi şartlarında hayatta kalma ve ileri düzey yüzme gibi eğitimlerden geçiyor. Asimetrik tehditler ve diğer nedenlerle amfibi birliklerin içinde 2010 yılından itibaren amfibi hücum timleri de oluşturuldu. Amfibi hücum timleri; kuvvet koruma tedbirlerinin uygulanması, gemiye çıkma, arama, deniz haydutluğuyla mücadele, dar ve sığ sulardan geçişlerde kuvvet koruması, muharip olmayanların tahliyesi gibi görevlerin icra edilmesi amacıyla Amfibi Deniz Piyade Tugayı personeli içerisinden seçilen personel ile teşkil edildi.