15.09.2021 - 14:48 | Son Güncellenme:
AA
Sürekli, yaptığı açıklamada uluslararası organizasyonun galasında sergilenen danstaki "yarı çıplak semazen görüntülerinin" kabul edilemez olduğunu belirtti. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kutlama, anma ve tanıtımlarda "işi zıvanadan çıkarmayı marifet saydığını" savunan Sürekli, "9 Eylül zafer yürüyüşü kortejinin önünde palyaçoları, hokkabazları yürüten zihniyet, şimdi de 700 yıllık Mevlevi kültürünü kurban etmiştir. Adına 'yeni kültür arayışı' diyerek ortak değerlerimizi ve tarihimizi yerle yeksan eden bu yaklaşımları ile Mevlana'yı aslında hiç anlamadıkları, özümüze ne denli uzak düştükleri ortadadır. Öyle ki İzmir’de sığındıkları hoşgörü zemini de bu marjinalliği kaldırmayacaktır." ifadelerini kullandı.
"GERÇEKTEN OLACAK BİR İŞ DEĞİL"
MHP İl Başkanı Veysel Şahin de belden yukarısı çıplak semazen görüntüleri izlediğinde hayretler içinde kaldığını söyledi.
İzmir'in kurtuluş gününde düzenlenen kortej yürüyüşünde de tuhaf görüntülerin ortaya çıktığını anlatan Şahin, şöyle konuştu:
"Israrla Pagos zihniyeti budur, bunun yıkılması gerektiğini söylüyorum. Kafalarının arkasında mutlaka başka hesaplar vardır. Türk kültürü, kabullendiğimiz ortak kültür bunu asla kabul etmez. Dünyaya başka bir yerden bakıyorlar. Bunlar başka amaca matuf işlerdir. Bunlar Türk milletine yönelik işler değildir. İzmirlinin artık bu zihniyeti anlaması lazım. Gerçekten olacak bir iş değil."
İzmir'de düzenlenen zirve kapsamında 10 Eylül'de Agora Antik Kenti'nde gala yemeği organize edilmiş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı basına kapalı etkinlikte üstü çıplak bir dansçının semazen temalı dans gösterisi tepkilere neden olmuştu.
BİR TEPKİ DE MEVLANA KENTİNDEN GELDİ
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen programda, semazen temasıyla yapılan ve belden yukarısı çıplak dansçının sergilediği gösteriye tepki gösterdi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İzmir Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği programda Mevlevi geleneklerine ve Hz. Mevlana'nın ruhuna uygun olmayan gösteri, apaçık hadsizliktir. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Eş Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu gösteriyi düzenleyen ve onay verenleri kınıyorum." ifadesine yer verdi.
"ÖZÜR DİLEMEYE DAVET EDİYORUM"
AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da yaptığı yazılı açıklamada, sema ayinlerinin belirli bir usul ve adabının olduğunu vurguladı.
Gösteriyi Mevlevilik kültürüne karşı yapılan büyük bir "saygısızlık" olarak nitelendiren Angı şöyle devam etti:
"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut ve 65 ülkenin delegasyon üyelerinin katıldığı törende bir dansçının başında sarık ve üstte siyah, altta kırmızı 2 kat kıyafet ile sahneye çıktığı görülüyor. Oyun havası eşliğinde önce sarığını sonra kıyafetinin üstünü çıkaran dansçının gösterisini yarı çıplak kırmızı kıyafet ile tamamladığını utanç içerisinde izledik. Bu gösteri Mevlevilerin 700 yıllık 'Sema' zikrine karşı yapılmış büyük bir saygısızlıktır."
Semazenin sema yaparken Allah lafzını dilinden düşürmediğini ifade eden Angı şunları kaydetti:
"Sema kıyafetinin manasını bilerek giymek gerekir. Sema ayinlerinde giyilen sikke, hırka, destegül, tennure ve elifi nemed, başlı başına ölümü ve nefis terbiyesini simgeler. Dolayısıyla şov amaçlı gerçekleştirilen bu törenin gerçek bir sema töreni ile uzaktan yakından alakası yoktur. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bu utanç gecesi asla kabul edilemez. Bu organizasyonu düzenleyenleri kınıyor, Hz. Mevlana'ya ve onun değerlerine karşı yaptıkları saygısızlıktan dolayı özür dilemeye davet ediyorum."
"KÜLTÜR YOZLAŞMASININ EN BARİZ ÖRNEĞİDİR"
Konya Gazeteciler Cemiyetinden yapılan açıklamada da semanın bir "dans", semazenin de bir "dansöz" olmadığına vurgu yapıldı.
Konya'dan dünyaya hoşgörü mesajları verirken tüm insanlığı İslam'a davet eden Hz. Mevlana'nın "Ben yaşadıkça Kuran'ın bendesiyim, Ben Hz Muhammed'in ayağının tozuyum. Biri benden bundan başkasını naklederse, ondan da bizarım, o sözden de bizarım (şikayetçiyim)." sözlerine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Mevlevilik kültüründe de ne böylesi bir dans ne de yarı çıplak dansözler vardır. Adına semazen denilen ve sema töreni gibi sunulan bu saçma olay herhangi bir mantığa sığmamaktadır. Yarı çıplak bir semazenin ney ve oyun havası eşliğinde dans etmesi ve bu acayip törenin Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi'nde gerçekleştirilmesi ise kültürümüzün nasıl yozlaştırılmaya çalışıldığının en bariz göstergesidir. Milli ve manevi değerlerimizle alay edercesine ortaya konulan tablo vicdanları sızlatmaktadır. Bunun yanında kültürümüzde yeri olmayan birtakım ritüellerin de bizden bir parçaymış gibi sunulması, kültür yozlaşmasının en bariz örneğidir. Buna müsaade edilmemesi için ise ilgili kurum ve kuruluşların harekete geçmesi, böylesi garabet olayların önüne geçmek için gerekli tedbirleri alması elzemdir."
İzmir'de düzenlenen zirve kapsamında 10 Eylül'de Agora Antik Kenti'nde gala yemeği organize edilmiş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı basına kapalı etkinlikte, belden yukarısı çıplak bir dansçının semazen temalı dans gösterisi tepkilere neden olmuştu.
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA
İzmir Büyükşehir Belediyesince, Ziya Azazi'nin Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi'nde (UCLG) sunduğu gösterinin 2011-2014 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi'nde "Mevlana'nın Çağrısı" adlı eserde de yer aldığı ifade edildi.
Belediyeden yapılan açıklamada, 3 gün süren UCLG'nin gala gecesinde Türkiye'nin kültür zenginliğini geleneksel ve çağdaş motiflerle harmanlayan bir müzik ve dans gösterisi sahnelendiği belirtildi.
Gala gecesinde sahne alan uluslararası üne sahip dans sanatçısı Ziya Azazi'nin gösterisinin bir sema ayini olmadığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ziya Azazi, Türkiye'yi 50'den fazla ülkede temsil etmiş bir modern dans sanatçısı ve koreograftır. 'Dervish in Progress' adlı gösterisini sema olarak değil çağdaş bir dans gösterisi olarak sunduğunun özellikle altını çizmektedir. Sanatçı, Mevlevilik kültürünü başka bir platforma taşımak gibi bir iddiası olmadığını çok defalar dile getirmiştir. 2011-2014 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi'nde Mevlana'nın Çağrısı eserinde aynı gösteri ile yer almıştır. İstanbul, Ankara, Mersin, İzmir, Samsun Devlet Opera ve Balesi sahnelerinde dans eden sanatçı, aynı eser ile Kültür Bakanlığı görevlendirmesi yapılarak Çin'de ülkemizi temsil etmiştir."