Gündemİzmir Valiliği, şebeke suyu kullanımını yasakladı

İzmir Valiliği, şebeke suyu kullanımını yasakladı

29.08.2008 - 17:19 | Son Güncellenme:

İzmir'de arsenik oranı yüksek çıkan şebeke suyunun kullanımı, tüm kamu kurumlarında yasaklandı

İzmir Valiliği, şebeke suyu kullanımını yasakladı

İZMİR Valisi Cahit Kıraç, kamu kurumlarına gönderdiği genelgeyle arsenik oranı yüksük olan şebeke suyunun içme ve gıdayla ilgili işlerde kullanılmamasını istedi.

Haberin Devamı


İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, su sıkıntısını önlemek amacıyla, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca Sarıkız ve Göksu kuyularının devreye alınmasının ardından, şehir içme suyundaki arsenik değerlerinin yüksek çıkması üzerine bir genelge yayınladı. ‘İzmir Valisi M. Cahit Kıraç imzasıyla’, gereğinin yapılması için; Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kaymakamlıklar, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü'ne; bilgi için de Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı ile Üniversite Rektörlüklerine gönderilen genelgede şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı


“Sağlık Bakanlığı'nca 17.02.2005 tarihinde yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe göre şehir şebeke içme ve kullanma sularındaki arsenik oranı 10 mikrogram/litre üzerinde olmaması gerekmektedir. Ancak ilimizde seyreden aşırı kuraklık nedeniyle barajlardaki su seviyesi çok azalmış bulunmaktadır. Su sıkıntısını önlemek amacıyla, Büyükşehir Belediyesince arsenik oranları yüksek çıkan Sarıkız ve Göksu kuyuları yeniden devreye alınmıştır. Bu kuyuların yeniden devreye alınması sonucu şehir şebeke suyunda arsenik oranı önceki kritik bölgelerde yeniden yükselmeye başlamıştır. En son alınan tahlil sonuçlarına göre Karşıyaka, Menemen, Çiğli, Bornova ilçelerinde arsenik oranı 20 mikrogram/litre düzeylerine çıkmıştır. İlimizde seyreden kuraklığın devamı halinde bu değerlerin daha da yükseleceği beklenmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak daha önce arsenik değerleri yüksek olduğu belirlenen bölgeler olmak üzere arsenikli suyun kullanılmasında titiz olunması gerekmektedir. Özellikle toplu nüfusun bulunduğu okul, hastane, kışla, öğrenci yurtları gibi yerler ile gıda üretimi yapan işletmelerde, yemek fabrikası ve lokantalarda arsenikli su içilmemeli-üretimde kullanılmamalıdır. Valiliğimizce şehir şebeke suyunun periyodik tetkiklerinin yaptırılmasına devam edilecektir. Alınan sonuçlar eskiden olduğu gibi, yine Valiliğimizce kamuoyuna duyurulacaktır. Arsenikli suyun içilmemesi ile gıda bileşeni olarak kullanılmaması konusunda gerekli önlemlerin alınmasını rica ederim.”

Yazarlar