Gündem‘İz bırakmayan’ yeni yöntem: Sanal numaralarla dolandırıyorlar

‘İz bırakmayan’ yeni yöntem: Sanal numaralarla dolandırıyorlar

11.12.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda sanal numaralarla dolandırıcılık olayları sık sık yaşanıyor. SIM kart olmadan yurt dışından 40 liraya alınan numaralar sayesinde sosyal medya hesapları ele geçirilebiliyor. Bu yolla banka hesap numaraları, kredi kartı numaraları veya şifrelere de erişilebiliyor.

‘İz bırakmayan’ yeni yöntem: Sanal numaralarla dolandırıyorlar

EREN KOCA / Haber Merkezi - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sanal numaraların herkes tarafından kolayca alınabildiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Sanal numara dolandırıcılığı, dolandırıcıların kimliklerini gizlemek ve izlerini kaybettirmek amacıyla sanal numaraları kullanarak gerçekleştirdikleri bir dolandırıcılık türüdür. Sanal numaralar, geçici telefon numaraları olarak tanımlanır ve gerçek bir SIM kart olmadan kullanılabilirler. Ücreti mukabilinde alınan sanal numaralar ve e-simler aracılığıyla dolandırıcılık faaliyetleri tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır.”

Haberin Devamı

TACİZ MESAJLARI

Dolandırıcıların, sanal numaraları kullanarak sahte e-posta veya SMS göndererek mağdurların kişisel bilgilerini ele geçirmeye çalışabileceklerini belirten Kırık “Bu bilgiler, banka hesap numaraları, kredi kartı numaraları veya şifreler gibi hassas bilgileri içerebilir” dedi. Kırık “Sanal numaraları kullanarak, dolandırıcılar kurbanları tehdit etmek veya taciz etmek amacıyla istenmeyen aramalar veya mesajlar gönderebilirler. Sahte müşteri hizmetleri numaraları oluşturarak kurbanları kandırmak için kullanabilirler. Kişilerin numaralarının aynısı alınarak sosyal medya hesaplarına erişim sağlama yöntemleri de mevcuttur” ifadelerini kullandı.

SIM kart olmadan alınan numaralar sayesinde sosyal medya hesapları ele geçirilebiliyor. Banka hesap numaraları, kredi kartı numaraları veya şifrelere de erişilebiliyor.

GÜÇLÜ ŞİFRELER KULLANIN

Sanal numara dolandırıcılığından korunmak için alınabilecek bazı önlemler şunlar:

Haberin Devamı

- E-posta ve SMS’leri dikkatlice okuyun ve sahte mesajlardan şüpheleniyorsanız göndericiyi veya bağlantıyı kontrol edin.

- Kişisel bilgilerinizi güvendiğiniz kişilerle paylaşın.

- Güçlü şifreler kullanarak sosyal medya hesaplarınızı koruyun ve düzenli olarak şifre değişikliği yapın.

CEZASI NE?

Türk Ceza Kanunu’na göre internet dolandırıcılığı suçu için 4 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezası veriliyor. Ayrıca dolandırılan değerin en az iki katı kadar adli para cezası da veriliyor.