Gündemİyi ki varsın Milliyet Sanat

İyi ki varsın Milliyet Sanat

31.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

40. yıl özel sayısı, ‘40 yılın öyküsü’, özel röportajlar, eylül ayının sanat gündemi, edebiyat dünyasının yeni eserleri ile bugün bayilerde yerini alacak

İyi ki varsın Milliyet Sanat

Bundan tam 40 yıl önce, 29 Eylül 1972’de ilk sayısıyla okurunun karşısına çıktı Milliyet Sanat. O dönem Milliyet gazetesinin yayın yönetmeni Abdi İpekçi’nin isteğiyle başladığı yayın hayatına aralıksız olarak devam etti... Haldun Taner’den Aziz Nesin’e Yaşar Kemal’den Orhan Pamuk’a, Selim İleri’den Tezer Özlü’ye, Can Yücel’den Yılmaz Güney’e, Nuri Bilge Ceylan’dan Erol Akyavaş’a değin Türk sanatının köşe taşları hep bu dergiden geçti; yazılarıyla, röportajlarıyla, ilk romanları, ilk filmleri, ilk ödülleri, başarılarıyla...
Sanatın her dalının yer bulduğu ve bu özelliği nedeniyle de Türkiye’de bir başka örneği olmayan Milliyet Sanat, 40. yılı dolayısıyla eylül ayında 184 sayfalık özel bir sayıyla okurlarının karşısında. Bugün piyasa çıkan bu özel sayı, Milliyet Sanat’ın 40 yılını anlatan kapsamlı bir dosyayla açılıyor. Milliyet Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın kutlama mesajlarının ardından 40. yıl dosyasında Milliyet Sanat’ın 1970’lerden 2000’lere kadar olan arşivinden yapılan özenli bir seçkiyle özel bir sanat yolculuğuna çıkılıyor. Hemen ardından derginin kurucularından Zeynep Oral ve Mart 2001’de Milliyet Sanat’ı baştan başa yenileyen Tuğrul Eryılmaz ile yapılmış söyleşiler geliyor.

İnteraktif bir sayı
Öte yandan 40. yıl dosyasını okurlarına da açıyor Milliyet Sanat; okurlardan gelen içinde “Milliyet Sanat” olan fotoğraf karelerini, 40. yıl mesajlarıyla birlikte paylaşıyor.
Derginin özel sayısında sanatın tüm dalları zengin bir içerikle okura sunuluyor. Sinema sayfalarında bu ay “Sır” adlı korku filminde izleyeceğimiz Jessica Biel’in portresi, Stephen Frears’ın süslü kariyeri dikkat çekiyor. Ayrıca merakla beklenen filmi “Araf” dolayısıyla Yeşim Ustaoğlu ve oyuncuları Özcan Deniz ile Neslihan Atagül; ilk belgesellerine imza atan İnan Temelkuran ve Kristen Stevens çifti; köy enstitülerini konu alan “Toprağın Çocukları”nın başrol oyuncusu Erkan Can ile de yapılmış söyleşiler de yer alıyor.
Müzikte de dolu bir gündem bekliyor Milliyet Sanat okurlarını. Bu yıl sanat hayatının 50. yılını kutlayan Bob Dylan ve yeni albümü “Tempest”, Jehan Barbur ve son albümü “Sarı”, 22 Eylül’de İstanbul’da konser verecek olan İlhan İrem, yolu bir kez daha İstanbul’a düşen Ian Anderson ve Leonard Cohen... Hepsi bu ay Milliyet Sanat’ta.

Bienaller ve sergiler
Plastik sanatlar sayfaları Türk sanatçıların yurtdışındaki kişisel ve karma sergileriyle açılıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Mardin Bienali, Bursa Fotofest, Karl Lagerfeld imzalı Antika Bienali, Tufan Baltalar’ın yeni sergisi, Mehmet Turgut’un denizlerdeki kirliliğe dikkat çekmeyi amaçladığı son sergisi, Murat Pilevneli’nin açmış olduğu Pilevneli Projects plastik sanatlar bölümünün konularından sadece bir bölümü... Tell Tayinat’ta çıkarılan Hitit kralı heykelinin gizemi, ünlü Japon sanatçı Yayoi Kusama’nın Louis Vuitton için hazırladığı özel koleksiyon, geleneksel sanatlarımızdan ebrunun tüm yönleri her şeyiyle ele alınıyor dergide. Öte yandan bu aydan itibaren İlber Ortaylı da derginin yazarları arasında dikkat çekiyor.

Yeni sezon oyunları
Derginin sahne sanatları bölümü heyecan dolu ve estetik bir eserle açılıyor: Cirque du Soleil’in tüm dünyayı dolaşan “Alegria” adlı gösterisi, ‘yönetmensiz’ tiyatro Didaskali, Aspendos Opera ve Bale Festivali, özel tiyatroların yeni sezon sürprizleri de derginin sahne sanatları sayfalarında...

Merakla beklenen kitaplar
Edebiyat sayfalarına gelindiğinde İhsan Oktay Anar’ın beş yıldır merakla beklenen yeni romanı “Yedinci Gün” ve yazarın edebiyatı kapsamlı bir yazıyla okurun karşısına çıkıyor. Diğer sayfalarda ise öykücü Berna Durmaz ile ikinci kitabı “Bir Hal Var Sende” dolayısıyla yapılan söyleşi, tüm dünyada büyük yankı uyandıran “Fifty Shades of Gray”in etkisiyle erotik versiyonları ardı ardına yayımlanmaya başlayan dünya edebiyatının klasikleri, kitap eleştirileri, vitrine çıkan kitaplar, art arda geliyor.

Haberin Devamı

İyi ki varsın Milliyet Sanat

Yaşar Kemal - Yazar
‘40 yaşı tamamlamak bir mutluluktur, bir güçtür’

Milliyet Sanat dergisi 40. yılını kutluyor denilince o günlere gittim. Sevgili dostum Abdi İpekçi ile ilk sayıya yetiştiremeyip ikinciye yetiştirdiğimiz söyleşimiz, o ilk coşkulu, özverili takım Oğuz Akkan, Zeynep Oral, Akal Atila, sonra yanı başlarında Turhan Selçuk, Şakir Eczacıbaşı ve kültür sanat dünyasından hemen herkes... Milliyet Sanat, 12 Mart sonrası karanlığında Türkiye’de, Avrupa’da, dünyada sanat alanında gelişmelerin, yeniliklerin haberlerini kararlılıkla aktardı.
40 yıllık bir yaşamda iniş çıkışlar yaşanır ama 40 yaşı tamamlamak bir mutluluktur, bir güçtür. Dergiye başlangıcından bugüne emek veren herkesi sevgiyle anıyorum, kutluyorum.

Haberin Devamı

HÜLYA KOÇYİĞİT - OYUNCU
‘İzlemek bize yol gösteriyor’

Çok şükür ki Milliyet Sanat var. Hayatımızda sanat ve kültür olaylarını bilmek, anlamak ve izlemek için bize yol gösteriyor.

BURHAN DOĞANÇAY- RESSAM
‘40 yıllık ömür, bizim memlekette bir mucize’

Milliyet Sanat, sadece resim değil sanatın her dalına yer veren, çok ciddi bir dergi. Böyle bir sanat dergisinin bu kadar uzun zamandır sirkülasyonda olması büyük bir başarı, bizim memlekette ise bir mucize. Derginin kalitesi, kültür için yaptıkları, katkıları çok faydalı. Daha nice yıllar dilerim.

HÜSAMETTİN KOÇAN- RESSAM
‘O bizi takip etti; ben dönüp ondan kendimi takip ettim’

Ben Hüsamettin Koçan dosyaları yaparken Milliyet Sanat’ın benimle ilgili son derece önemli bir kaynak olduğunu fark ettim. Hakkımda yazılmış bir sürü yazı, bir sürü haber. Baktığımda Milliyet Sanat, sanat hayatımı takip etmiş, onu gördüm. Ben de dönüp ondan kendimi takip ettim.

Görgün Taner - İKSV GENEL Müd.
‘40 yıl ders kitabımız oldu’

Milliyet Sanat 40 yıl boyunca İstanbul’un kültür sanat yaşantısının bir aynası oldu. IKSV bir okulsa eğer, Milliyet Sanat da ders kitabıydı.. Ama dersleri sevmeyenler için...

Zeynep Özbatur - Yapımcı
‘Yaşsız ve zamansız uzun yol arkadaşım’

Kültür-sanat ve hayattan her zaman doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşabildiğim yaşsız ve zamansız uzun yol arkadaşımla nice uzun yıllar geçirmek istiyorum. 40. yılında Milliyet Sanat’ a teşekkür ediyorum. Nice yıllara...

Haberin Devamı

Tayfun Pirselimoğlu - Yönetmen
‘Büyük boşluğu doldurdu’

İlk sayıdan itibaren uzun yıllar yakından takip ettim. Büyük bir boşluğu doldurdu ve Türkiye’nin entelektüel hayatında sanatla ilgili önemli bir yerde durdu.

PINAR KÜR - YAZAR
‘Ardında Milliyet gibi sağlam bir yapı var’

Daha yazar olarak ortaya çıkmadığım ama heyecanlı bir hazırlık içinde olduğum yıllarda okumaya başlamışım Milliyet Sanat’ı. Kırk yıllık sadık ama biraz haylaz bir okurum. Milliyet Sanat’ı daha çok kitap ve tiyatro eleştirileri için okurdum. Arkasında Milliyet gibi sağlam bir yayın kuruluşu olmasaydı, bu dergi de pek çok değerli sanat-edebiyat dergisi gibi yayınlarına son vermek zorunda kalırdı. Nice yıllara.

Tarık Akan - Oyuncu
‘Sanatımı yönlendirdi’

O kadar güzel yönlendirmeler, eleştiriler yaptı ki, sanatımı yönlendiren çok önemli katkıları olmuştur. Sonsuz teşekkür ediyor, nice 40 yıllara diyorum.

Haberin Devamı

AHMET ÜMİT - YAZAR
‘Her ay alınmazsa eksikliği hissediliyor’

Bazı dergiler vardır, onları olduğu gibi kabul edersiniz. Sanki her zaman yaşamınızın içinde olmuş gibidirler. Anne gibi baba gibi yaşadığınız şehir gibi. Milliyet Sanat Dergisi de bende bu duyguları uyandırıyor; hayatımda hep varolmuş bir yayın organı... Arkadaşlarımın hazırladığı, kapağını açtığımda, çoğuyla hiç tanışmamış olsam da dostlarımın yaptığı işlerden ve onlardan haberlerin yer aldığı bir dergi, her ay alınmazsa eksikliğini hissedeceğim özgün bir mektup... En içten teşekkürlerimle.

TÜRKAN ŞORAY - Oyuncu
‘Türkiye’nin vazgeçilmezi’

Türkiye’nin vazgeçilmez dergilerinden biri olan Milliyet Sanat’ın nice 40 yıllar geçirmesini ve ömrünün uzun olmasını diliyorum. Sanata ve sanatçıya verdiği destek için teşekkür ediyorum.

ELİF ŞAFAK- YAZAR
‘Akıntıya karşı kürek çekmek gibi’

Milliyet Sanat’ın benim gönlümde apayrı bir yeri var. Benim nazarımda Milliyet Sanat demek akıntıya karşı kürek çekmek, sanatın ve edebiyatın kenara itilmesine karşı çıkmak, elitist bir çerceveye sığmamak; okurlarla yazarları, sanatçılarla sanatseverleri, yerel ile evrensel olanı buluşturmak demek. Daha nice güzel, üretken senelere!

Haberin Devamı

NİLÜFER - SES SANATÇISI
‘Tebrik ediyorum’

“Sanat uzun, hayat kısa” demiş Goethe. Bu ülkenin sanatı ve sanatçılarına tam 40 yıldır yayınlarıyla destek veren Milliyet Sanat’ı canı gönülden tebrik ediyorum.

Bülent Eczacıbaşı - İKSV Yönetim Kurulu Başkanı
‘Nitelikli içeriğiyle dünyamızı zenginleştirdi’

Kültür-sanat eleştirisi ve kültür-sanat haberciliği, bu alandaki gelişimimizi doğrudan etkiliyor. Türkiye’de Milliyet Sanat’ın 40 yıllık varlığı bu yüzden büyük önem taşıyor. Her ay sunduğu nitelikli içerikle dünyamızı zenginleştiren Milliyet Sanat’ın 40. yılını kutluyorum.

Özalp Birol (Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü)
‘Sanat gazeteciliğinde başarılı sürdürülebilirlik’

Milliyet Sanat dergisi benim için çok renklilik, nitelik, süreklilik ve başarı anlamına geliyor. 40. yılını alkışlıyorum ve kutluyorum. Milliyet Sanat, sanat gazeteciliğinde başarılı sürdürülebilirliğin dünyadaki ve ülkemizdeki en önemli örneklerinden biridir.

Ümit Ünal - Yönetmen
‘Çok iyi bir rehberdi’

Milliyet Sanat ile lise çağlarımda 15-16 yaşımda tanıştım ve takipçisi oldum. 80’lerin başında karton kapakla yayınlanmaya başlayan sayıları uzun süre biriktirdim. Her şeyin yeni olduğu bir zamanda, her şeyin başındaki genç biri için çok iyi bir rehberdi.

KUTLUĞ ATAMAN - Yönetmen
‘12 yaşımda Milliyet Sanat’ın kapağındaydım’

12 yaşında Galatasaray Lisesi’nde Tiyatro kolundaydım. İstanbul Liseler Arası Tiyatro Örgütü yarışması vardı. Cahit Atay’ın “Pusuda” adlı oyunu ile birinci olduk. Birden kendimizi Milliyet Sanat’ın kapağında bulduk. O yıllardan bu yana Milliyet Sanat’ı takip etmeye çalışırım.

Nazan Ölçer - SSM Müdürü
‘Saygın ve sanatın ruhuna yakışan bir yayın’

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi olarak, Milliyet Sanat gibi köklü, saygın ve sanatın ruhuna yakışan değerlere sahip bir yayının varlığı, bizim için büyük değer taşıyor.
Daha nice uzun yıllar bu duyguyu birlikte yaşayabilmek dileğiyle.

Işıl Kasapoğlu - yönetmen
‘Sanat hayatımızın mihenk taşlarından biri’

Çok küçük bir hatıram var Milliyet Sanat’la. 1970’lerde bir tiyatro yarışmasında 3. olmuştum. Bir tek Milliyet Sanat’ta yayımlanmıştı. Yani benim dünyada ilk haberim Milliyet Sanat’ta çıkmıştı. O zamandan beri de takip ediyorum. 40. yıla gelinmiş; ne mutlu!

Selçuk Yöntem - oyuncu
‘Büyük bir özveri ve başarı’

Milliyet Sanat dergisinin ilk çıktığı andan format değiştirene kadarki zamana kadar ciltleriyle bende vardır. Sanatın her dalına yer veren yelpazesi de çok anlamlı. Halen ayakta kalıyor oluşu büyük bir özveri ve başarı.