Gündemİnfluenza nedir? İnfluenza (Grip) belirtileri neler, tedavisi ve aşısı var mı?

İnfluenza nedir? İnfluenza (Grip) belirtileri neler, tedavisi ve aşısı var mı?

20.10.2021 - 23:08 | Son Güncellenme:

Halk arasında grip olarak ifade edilen influenza, kolay bulaşan mevsimsel hastalık şeklinde ifade edilebilir. 2 günlük kuluçka süresi ardından öksürük, boğaz ve eklem ağrısı, ateş gibi belirtilerle seyreder. Tedavi edilebilen grip için en etkili yol ise DSÖ'nün belirttiği gibi aşıdır. Peki, İnfluenza tedavi yolları neler, nasıl bulaşır?

İnfluenza nedir İnfluenza (Grip) belirtileri neler, tedavisi ve aşısı var mı

Kapalı ortamlarda hızla yayılan ve 3 farklı influeza virüsü olan hastalıkta erken tanı önemlidir. Öksürük, hapşırık gibi yollarla kolayca bulaşır. İnfluenza tanı testi ile kolayca hastalığın tanısı konabiliyor. Söz konusu hastalığa yönelik çeşitli ülkelerde antiviral ilaç kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı üzere, hasta kişi genellikle 1 hafta içinde iyileşiyor. İşte, grip (influenza) hakkında...

Haberin Devamı

INFLUENZA (GRİP) NEDİR?

Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip kuzey yarım kürede yer alan her ülkede ifade edilen aylar arasında toplumda önemli sayıda kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Bu aylarda hasta kişi sayısının belirgin şekilde artması beklenen bir süreçtir ve salgın olarak değerlendirilmemeli, mevsimsel grip hastalığı aktif dönemi olarak ifade edilmelidir.

İNFLUENZA NASIL BULAŞIR?

İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Grip genellikle hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma gibi davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, hasta kişiye 1 metre ve daha yakın olan kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Daha nadir olarak virüs içeren damlacık ile kirlenmiş, kontamine olmuş yüzeylere, araç ve gereçlere kişilerin önce elleri ile dokunması ve sonrasında ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir.

Haberin Devamı

İNFLUENZA BELİRTİLERİ

2 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş(bütün grip hastalarında ateş olmayabilir), öksürük (genellikle kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi halsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile karakterizedir. Öksürük ağır olabilir ve 2 hafta ya da daha uzun süre devam edebilir. İnsanların çoğu herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan 1 hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları ) gelişebilmektedir. Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar (astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi) bu kapsamdadır. Kronik sağlık problemleri kötüleşebilir, astımlı hastalarda griple tetiklenen astım atakları, kronik konjestif kalp yetmezliği bulunan hastalarda durumlarının ağırlaşması söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

İNFLUENZA TEDAVİSİ, AŞISI VAR MI?

Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin grip aşısı olduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl vurgulanmaktadır. Yukarıda açıklandığı üzere grip aşısı içerisinde bir önceki yıl toplumu en çok hastalandırılan virüsleri içeren 3 veya 4 alt tip influenza virüsü aşı içerisine dahil edilmekte ve her yıl aşı yeni hazırlanmakta, bir önceki yılın aşıları kullanılmamaktadır. İnsanlarda hastalık oluşturan influenza virüslerinin neredeyse tamamı influenza A ve influenza B alt tiplerine aittir ve aşılar içerisinde her iki alt tipe ait suşlar yer almaktadır. İnfluenza A ve influenza B ayrı alt tipler olarak adlandırılmakla birlikte neden olduğu hastalık tablosundaki şikâyetler ve bulgular tamamen aynıdır. Bu iki alt tipin tedavisinde kullanılan ilaçlar da farklı değildir ve hastalar aynı ilaçlar ile tedavi edilmektedir.

Yazarlar