13.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
HATAY Milliyet - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çıkarılan imar aflarını eleştirerek, “Ev kaçak, depreme dayanıksız, ‘oturabilirsin’ diyorsunuz, üstüne bir de para alıyorsunuz, yıkılıyor ve kendi mezarı oluyor. Bunun adı da devlet yönetimi oluyor. Batsın böyle devlet yönetimi” dedi. Merkez Yönetim Kurulu’nu Hatay’da toplayan Kılıçdaroğlu, toplantı öncesinde şunları söyledi:
KENETLENMEK EN BÜYÜK ARZUMUZ: İki akşam, otelde değil, depremzedelerin de yaşadığı koşullarda bir akşamı Arsuz’da, diğer akşamı Şanlıurfa’da geçirdik. Acılarımız çok büyük. Milletimizin başı sağ olsun. Elbette ki böyle acılar karşısında bir olmak, beraber olmak, ortak mücadele etmek, sorunları çözmek için geçmiş hesapları bir tarafa bırakarak bir canı daha nasıl kurtarabiliriz arayışı içinde kenetlenmek bizim en büyük arzumuz.
FELAKET, ÇÜRÜMEYİ GÖSTERDİ: Devlette liyakatı yok ettiğiniz zaman devlette çürüme başlar. Çünkü tepeden getirdiğiniz bir kişi aşağıda bürokrasiyi de dağıtıyorsa ülke sorunlarına kilitlenemez. Bugün bu felaket bize devlette çürümenin nelere mal olduğunu gösterdi. Kurtarılması gereken hayatlar kurtarılamadı. Zamanında önlem alınması gerekirken zamanında talimatların verilmediğini, talimatların yerine getirilmediğini gördük. “Talimat gelmeden ben iş yapamam” kavramı yoktur devlet yönetiminde.
HER ŞEYİ SİYASET BELİRLİYOR: “Şimdi siyaset zamanı mıdır” diyenler oldu; bütün vatandaşlarıma seslenmek isterim. Yediğiniz ekmeğin fiyatını belirleyen siyasettir. Bindiğiniz otobüsün fiyatını belirleyen siyasettir. İçtiğiniz sudan tutun aldığınız ekmeğe kadar her şeyi siyaset belirliyorsa, bir sorun var ve bu sorunu halk yaşıyor ve halk “Benim derdimi kim dillendirecek” diye gelip benim yakama yapışıyorsa, ben onun sesi olmak zorundayım. Aksi halde ben niye siyaset yapıyorum?
BÖYLE DEVLET YÖNETİMİ OLMAZ: Siyaset aynı zamanda geleceği görebilmektir, okuyabilmektir. Türkiye’nin bir deprem kuşağında olduğunu hepimiz biliyoruz. “Önlem alın” diye hocaların yakardığını görürsünüz. Ne yapıldı? Bol miktarda imar afları çıktı. Oturdukları konutu insanlara mezar ettiler, bir de üstüne para aldılar. Bu mudur siyaset Allah aşkına? Böyle bir siyaset olur mu? Ev kaçak, depreme dayanıksız, “oturabilsin” diyorsunuz, üstüne de para alıyorsunuz, yıkılıyor ve kendi mezarı oluyor. Ve bunun adı da devlet yönetimi oluyor. Batsın böyle devlet yönetimi... İmar affı çıkarırken acaba vicdanlarının sesini dinlediler mi?
Depremzedelerle görüştü
Kılıçdaroğlu, Hatay’da depremde hayatını kaybeden CHP Payas İlçe Başkanı İlker Tellioğlu’nun Dörtyol’daki ailesi ve yakınlarında taziye ziyaretinde bulunarak baş sağlığı diledi. Kılıçdaroğlu, depremin vurduğu İskenderun’da da Eda Apartmanı’nın enkazında kalan öğretmen eşi Cavide ile ikizleri Deniz ve Zeynep Şahuhtoğlu’nu arama kurtarma çalışmalarını takip eden Dr. Yılmaz Şahutoğlu’nu ziyaret etti.
‘Yepyeni bir düzen getirmek zorundayız’
Kılıçdaroğlu, dün gece bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu, “İnsanlarımız bir canı daha kurtarabilmek için tırnaklarını parçalayarak o enkaz yığınlarında yaşam tünelleri açıyorlar. Enkazın karanlığına bir damla ışık olabilmek için Türkiye’nin evlatları yüreklerini koymuş durumdalar. Allah hepsinden razı olsun, Türkiye onları asla unutmayacaktır” dedi. Hâlâ koordinasyonun sağlanamadığını, çadır ve tuvalet olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bugünü asla unutmayalım halkım. Düşen yerde kalmasın, mazlumun hakkı divana kalmasın. Bu ülkenin yeni bir dirliğe, yeni bir düzene ihtiyacı var. Arsızlık, hırsızlık, rant kavgası, bencillik bunları derhal bitirmeliyiz. Artık açgözlülüğün bittiği, kaynakların sadece küçük bir azınlığa değil tüm halkımıza ait olduğu yepyeni bir düzeni getirmek zorundayız. İnanın bu sadece iktidar değişimiyle olmaz. Daha büyük değişimler lazım bize. Zarar gören her değerimizi bir bir tamir ederek çok güçlü bir değişim yaratmalıyız. Bir daha önlenebilir nedenlerden dolayı böylesi bir acı yaşamayalım.”
Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararına da teki gösteren CHP lideri, “Üniversiteleri uzaktan eğitime alma kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyorum. Biz siyasal partiler olarak Türkiye’deki tüm altyapımızı açalım, afetin faturasını gençlerimize ödetmeyelim, onları hayattan koparmayalım. Genel Merkez binamız dahil, örgütümüzün tüm mekanlarını vermeye hazırım. Buna aile evlerimiz de dahildir. Bu sefer gençlere dokunmayalım. Elimizde bir tek onlar kaldı” mesajını paylaştı. - ANKARA Milliyet
‘İşini hakkıyla yapmayan herkes hesap verecek’
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yüzlerce kişinin enkaz altında kalmasına yol açan Rönesans Rezidans’ın yapımı için gerekli izinlerin 2012’deki İmar Kanunu hükümleri uyarınca Ekinciler Belde Belediyesi tarafından verildiğini belirtti. Savaş, işini hakkıyla yapmayan müteahhidinden bürokratına herkesten hesabı sorulacağını söyledi. Hatay’da depremin 7. gününde, 7 bin 60 kişinin hayatını kaybettiğini, 17 bin 973 kişinin yaralı olarak tedavi altına alındığı bilgisini veren Savaş, yazılı bir açıklama yaptı. Antakya’da yıkılan ve yüzlerce kişinin enkaz altında kalmasına yol açan Rönesans Rezidans ile ilgili binanın yapımı için gerekli izinleri kimin verdiği tartışmalarına da açıklık getiren Başkan Savaş, rezidansa yönelik izinlerin Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından değil, 2012’deki İmar Kanunu hükümleri uyarınca Ekinciler Belde Belediyesi tarafından verildiğini belirtti. Savaş, “Yani belediyemizin hiçbir dahili olmayan bir binayla ilgili konunun farklı yönlere çekilmesi tek kelimeyle vicdansızlıktır” ifadelerini kullandı.
İhmali olan herkesten tek tek hesap sorulacağını dile getiren Lütfü Savaş, “Bunun peşini önce bir Hataylı olarak, sonra da belediye başkanı olarak bırakmayacağım. Enkazda can veren benim eşim, dostum, akrabam, üç dönemdir belediye başkanı olarak evlerine girip sofralarında yemek yediğim hemşerilerim. Ama önceliğimiz var, 7 gündür ilk önceliğimiz enkaz altında kalan canlarımızı kurtarmadır. Önceliğimiz; barınma sorunu yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır” dedi. - HATAY İHA