31.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
HANDE ATILGAN / ANKARA - Reçete maliyetlerini azaltmak için getirilen “eşdeğer ilaç uygulamasında” değişikliğe gidildi.
İlaçların devlet tarafından ödenecek payları değerlendirilirken kullanılan yöntemde ilaçlar, etken maddelerinin yanı sıra, farklı hastalıklarda da işlevli olup olmadığı açısından da kıyaslanıyor ve bazılarının kullanımı önceleniyordu. 2005’ten bu yana geçerli olan uygulamayla, yıllar içinde giderek daha çok ilacın birbiri yerine kullanılabileceği varsayıldı. Böylece, ödemelerde kamu için ekonomik olanın öncelenmesi sebebiyle, vatandaşa da daha fazla ilaç için, daha fazla fiyat farkı çıkmaya başladı.
Düzenlemede ise “eşdeğer ilaç” yerine “iç referans fiyatlandırma uygulaması” getirildi. İlaç gruplandırılmasında ilaç fiyatlandırılmasının yalnızca aynı hastalığa yönelik ilaçların gruplandırılmasıyla belirleneceği kaydedildi. Ayrıca, bu gruplar içinde yer almayan “akıllı ilaçlar” ve “eczanede ikamesi emniyetli olmayan bazı ilaçlar” da düzenleme kapsamına alınarak, erişimin kolaylaşmasının yolu açıldı.
Devlet destekli ilaç ve tıbbi cihaz yelpazesini genişletecek kararla, daha önce “eczaneler tarafından ulaşılabilir olması” maksadıyla yapılan “en ucuz ürün” arayışı yerine; ilaçların “hastalar ve eczaneler tarafından ulaşılabilir olması” amaçlandı.